Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

24 Eylül '17

 
Kategori
Kuş Gözlem
 

Kuşların Tüy Değiştirme Stresi

Kuşların Tüy Değiştirme Stresi
 


Tüy değiştirme dönemlerinde; kuşun gürültü, kötü beslenme, gün ışığı alamama ve uykusuzluk gibi stres faktörlerinden daha itinalı korunması gerekiyor.


Kafes kuşları, gerek yaşlanan ve yıpranan tüylerini değiştirmek, gerekse fizyolojik durumları ve çevresel koşullara uyum sağlamak için tüy değiştirirler.


Bilhassa, hasar görmüş ve yıpranmış tüyler sözkonusuysa, bu işlem rutin ve sistematik bir şekilde tüm yıla yayılmış olarak görülebilir.


Genel kural olarak, yabani yaşamdaki kuşlar senede 2 defa tüy değiştirirler...


Bu işlem, üreme dönemlerinin öncesinde ve sonrasında gerçekleşir.


Evde yaşamını sürdüren kafes kuşları ise yabani ortamda yaşayan akrabalarının tüy değiştirme dönemlerindeki düzeni takip etmeksizin, yılın herhangi bir zamanında tüy değiştirebilirler.


Tüy değiştirme zamanı ve sıklığı aynı zamanda kuşun yaşına, yaşadığı ortama, gün ışığının etkin olduğu süreye, mevsimsel değişikliklere ve üreme aktivitesine göre de değişiklik gösterebilir.


Tüy değiştirme döneminde eski tüyler dökülürken yerine yeni tüyler çıkar.


Bu süreçte kuşların bazen daha halsiz oldukları ve bazı aktif davranışlarının azaldığı gözlenebilir.


Bu dönemde kuşun gagasıyla kaşınıyormuş gibi, bu işleme katkıda bulunacak davranışlar göstermesi normaldir.



Lâkin bu kaşınma hareketi uzuyor ve dökülmenin ardından da devam ediyorsa, bir deri problemi ya da dış parazitlerle ilgili bir mesele olup olmadığını anlamak için veteriner hekiminizden kuşunuzu muayene etmesini istemelisiniz.


Tüy değiştirme döneminde kuşların beslenmesi ve tüy oluşumu için gerekli besin maddelerini eksiksiz almaları hayli önemli.


Bu sebeple, tüy üretimi için gerekli gıda maddelerini içeren yüksek kalitede yem karışımlarını kullanmanız yerinde olacaktır.



Tüylerin yapısında bulunan proteinlere ve aminoasitlere ihtiyacı da artacağı için, kuşun tüy değiştirme döneminde kullandığınız yem karışımında kaliteli proteinler barındıran tohum tanelerinin de bulunması yararlı olacaktır.


Taze içme suyu kullanılması ve düzenli olarak değiştirilmesi her zaman önemli olmakla beraber, tüy değiştirme döneminde daha da dikkatle takip edilmesi gerekir.


Unutulmamalı ki, tüy değiştirme dönemi kuşlar için başlı başına bir stres faktörüdür.


Bu nedenle kuşun çevresel faktörlerden kaynaklanan gürültü, kötü bakım ve beslenme, gün ışığı alamama, uykusuz kalma gibi stres faktörlerinden daha itinalı bir şekilde korunması son derece önemlidir. 

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..