Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '17

 
Kategori
Futbol
 

Kusurlu hakemleri kollamak, eleştirenleri cezalandırmak…

Keyfimin kâhyası mısın?

Yani?

İşime karışma!..

Yeşil sahalarda ve dışında yaşananlar... "Kafasına göre" yapılan işler... Kuralları iyi bilmemenin yanında, işine geldiği gibi uygulamalar... Benzer sözlü/ yazılı tepkilere "adamına göre" tepkisiz kalma, tepki göstermeler... Bir "yanlış"ı ödüllendirirken bir benzerini cezalandırmalar…

Bir yanda hakem kararlarıyla canı yanan yönetici, teknik adamların yakınması, öte yandan "güç bende, bildiğimi okurum" havası...

"Adalet", "hak hukuk" kavramları hak getire...

Böyle ortamdan beslenenler sevinçten dört köşe olurken, doğrananlar, köşeye sıkıştırılıyor. Ülke ortamının olağanüstü koşullarında çözüm bekleyen sorunların gölgesinde fırsatçılık, bütün bu olanların özeti olan, girişteki sorunun “versiyon”unu da gündeme düşürüyor:

Keyfinin kâhyası mısın, sana ne?

*****

Keyfimin kâhyası mısın?

Hakeme,"Doğru dürüst maç yönetin. O penaltıyı nasıl görmezsiniz?” demek, hakemin kusurlu kararlarını eleştirmek, ceza almayı gerektiriyorsa ve “hata” yaptığı kesin olan hakem, çok iyi maç yönetmiş gibi korunuyorsa, soru, hak arayanı/ hakkı yeneni saha dışına şutluyor demektir.

Yok, hakem de, olumsuzluklarından ötürü ceza alıyorsa, “centilmenlik dışı” tavır olarak adlandırılan söz ve eylemlere ceza da “olağan işler”den sayılır.

Ama olmuyor; hakemlerim "hata"ları sürüp gidiyor.

Lig'e ara verilmesinin ardından Antalya'da buluşanlar, öğrenmek/ eğitmek/ kusurları gidermek yerine, hoşça vakit geçirmiş olmalılar!. Yoksa, ikinci yarı başlar başlamaz, "eski tas eski hamam" havası olmazdı.

Canı yananın sözlerini, eleştiri düzeyinde düşünmek yerine, hemen o klasik gerekçelere bağlamaya, ister kolaycılık, ister bildiğini okumak deyin; hiç fark etmez.

*****

Keyfimin kâhyası mısın?

“Hata” yapan hakem, hangi sonuçların doğmasına yol açıyor?

Bir hakkı birinden alıp bir başkasına/ rakibe aktarmaya…

Son dönemeçte puan olarak, küme düşmeye, şampiyonluğun kaçmasına, Avrupa yolunda yolda kalmaya; tersi düşünüldüğünde hak etmeyene olanak sağlamaya…


Ya “hata” yapan hakeme ne mi oluyor?

“Hakem de insandır, hata yapar, yapacaktır” dendiğine göre, şu soruya kim yanıt verecek?

Bir şirkette “hata” yapan, şirketi zarara uğratan, “İnsandır, hata yapabilir, yapacaktır.” denerek korunan maaşlı kişi dünyanın hangi ülkesinde vardır?

Yoktur; ama futbola dünyasında şunlar var:

Sahada hakemler, saha dışında kimilerine ceza veren/ vermeyenler, "kaderinize razı olun" mesajı veriyorlar sanki...

Doğru maç yönetenlerin, onlar gibi olması gerekiyor gibi bir izlenim uyandırılıyor, algı oluşturuluyor sanki…

Yani?

Anlaşılan o ki, hakemler ve onlara kalkan olanlar, eleştiriler karşılığında sürekli “Keyfimin kâhyası mısın?” diyecekler.

Son söz:

Kusurlu hakemi kollamak, eleştirene ceza vermek, futbolun sahada sahnelenen gerçek bir “oyun”, dizi filminden farksız olduğunu göstermez mi?

 

https://www.facebook.com/turgutcelik

https://twitter.com/#!/turgutcelik

turgutce@yandex.com





 

 

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..