Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '14

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Kütahya’da belediye hizmetleri ve standart ihtiyacı….

Kütahya’da belediye hizmetleri ve standart ihtiyacı….
 

Belediye yönetimi, yerel yönetim birimlerinden en güncel, en bilinen, en yaygın olanıdır. Yerel yönetim birimi olarak belediyeler hizmet ettikleri toplumun hayatına etki etmede büyük öneme sahiptir. Bir yönüyle ülkemiz siyasal yapısı içinde topluma ulaşmada, topluma kendini tanıtmada da önemli bir araç konumundalar. Geçmişte belediye hizmetlerinde gösterdikleri başarılı yönetim uygulamalarından hareketle ülke yönetimine layık olduklarını ispat eden birçok kişiyi herkes hatırlar. Bu yönüyle genel yönetime giden yolda belediye yönetimi bir ön hazırlık olarak görülebilir. Son yıllarda bu anlayış yavaş yavaş yaygınlaşmaya başladı.

Belediye yönetimi yasaların da verdiği yetki ile yerleşim yerindeki birçok alanda faaliyet yapma imkanına sahip. Yasaların verdiği görev ve sorumlulukları, hak ve yetkileri kullanarak belediyeler toplumun hayatını değiştirebilir. Görev ve sorumlulukla hak ve yetki kavramları belediye yönetiminin yönetim anlayışını belirleyen önemli kavramlardandır. Belediyelerin yönetim anlayışlarına ilişkin değerlendirme yaparken bu kavram çiftlerinden hangi ikisine öncelik verdiğine bakılabilir. Belediye yönetimini kişilerden bağımsız düşünmemek gerekiyor. Bu nedenle belediye yönetimine gelen kişinin kişisel anlayışı, vizyonu, bakış açısı yönetimin işleyişine de büyük oranda etki etmektedir. Görev ve sorumlulukları önceleyen bir belediye halka hizmeti öncelerken hak ve yetkilerine öncelik veren bir belediye halkı ikinci plana ittiğini gösterir. Kütahya belediyesinde görev ve sorumluluklar mı önceleniyor? Hak ve yetkiler mi? sorusunun cevabını verecek olanlar da belediyenin çalışmalarına bu yönüyle bakıp değerlendirebilir.

Belediyelerin halkın hayatını kolaylaştırmadaki önemli işlevini dile getirirken yapılan hizmetlerin niteliğine bakarak belediyelerin başarısına, yönetim anlayışına hatta yarınına ilişkin yordamalarda bulunmak mümkün. Belediye hizmetlerine yönelik değerlendirme yaparken şehir içinde yapılan çalışmalara ilişkin standart oluşturma düzeyine bakmak önemli bir veri olarak ele alınabilir. Standart kavramı bir ölçü olarak ele alınmaktadır. Bir araba aldığınızda standart özellik denilince sınıf ayrımı yapılmaksızın tüm özelliklerin tüm sınıflarda var olmasıdır. Bu yönüyle standart özelliklerin niteliği araç üreticilerinin tüketiciye bakışını da gösterir. Bir markada klima tüm modellerde standart olabilirken bir diğer markada araç iç kapı üst kollarının dahi standart olmaması markanın niteliğini, tüketiciye, insana verdiği değeri göstermektedir. Belediye hizmetlerinde standart denilince hizmetlerin tümünde aynı özelliklerin her yerde olması anlamına gelmektedir. Araçlar için olan standart kavramı tüm topluma hizmet ettiğini düşünen belediyeler söz konusu olunca çok daha önemlidir. Bu çerçevede belediye hizmetlerinde mutlaka standart oluşturulması gerekmektedir.

Belediye hizmetlerinde standart denilince herhangi bir konuda yapılacak bir hizmette dikkate alınacak nitelikler, ölçüler, malzeme, araç gereç, görüntü, büyüklük, şekil gibi unsurların anlaşılması gerekiyor. Belediye hizmetlerinde standart denilince en başta alt yapı hizmetleri akla gelmesi gerekiyor. Alt yapı hizmetleri içinde yol, su, elektrik, park, spor alanları, Pazar yerleri, alış veriş merkezleri başta olmak üzere her alanın dikkate alınması gerekiyor. Şehrin bir yerine yapılan yolun kalitesi ile bir başka yerindeki yolun kalitesi, kaldırımın kalitesi, parkların nitelikleri, spor alanları gibi hizmetlerde standardın olması şehir hayatı için büyük önem taşımaktadır.

Şehir hayatını düzenlemenin zorluğu konusunda dile getirilecek elbette birçok sorunlardan bahsedilebilir. En azından şehirde geçmişten gelen bir takım sorunları bir anda çözebilmek imkansızdır. Geçmişten miras olarak bırakılmış sorunları çözemiyor diyerek bir belediye yönetimini eleştirmek haksızlık olabilir. Ancak konu geçmiş değilse ve ilk adımı atan kişi yanlış adım atıyorsa böyle bir durumda da geçmişi suçlamak aynı şekilde bir başka haksızlık olacaktır. Kütahya ilinde geçmişte standart oluşturma geleneği oluşturulmamış olabilir. Bu geçmiş belediye başkanlarının sorunu olmakla birlikte genel yönetim olarak böyle kişileri aday gösteren genel yönetimin de önemli bir sorumluluğu olarak ele alınması gerekir. Kütahya şehrinde geçmişten kaynaklanan sorunlu alanlar çok ama bu belediyenin yeni yaklaşımları geliştirmeyeceği anlamına gelmiyor. Kaldı ki yeni yerleşim alanlarına bakınca hala önemli sorunların varlığının devam ettiği açıkça görülüyor. Belediye hizmetlerinde standart oluşturma konusu da başta gelen sorunlardan birisidir.

Kütahya şehrine bu yönüyle bakılınca önemli sorunların olduğu görülüyor. En basitinden kaldırımların genişliğinden tutun da kaldırım ihtiyacı olan yerler konusunda dahi herhangi bir standarttan söz edebilmek mümkün görünmüyor. Eski yerleşim yerlerinden söz etmiyorum. En yeni yerleşim yeri olan TOKİ’ye bakılınca bu konuda birçok örnekle karşılaşmak mümkün. Turgutlar yolu üzerinde yapılan Şehzadeler Parkı bu konuda bir örnek. Kütahya merkezinde farklı yerlerde var olan parklara kısaca bakınca hepsinin birbirinden farklı nitelikte, özellikte, ölçüde ve düzenlemede olduğunu hemen görürsünüz. Kent Parkı ile Şehzadeler parkı veya bir başka park alanı bu konuda çok küçük bir örnek. Hüsnü Kişioğlu Ortaokulu mevkiindeki park düzenlemeleri ile bir başka yerdeki park düzenlemelerine bakınca standardın olmadığı görülüyor. Aklına ne geliyorsa gelişigüzel düzenlemeler yapmak ne kadar çağdaş, ne kadar anlamlı, ne kadar düzenli bakanların vicdanına bırakıyorum. Bir parka aydınlatma, oturma yerleri, yürüyüş parkuru türü yerler yaparken bir başkasında yeşilliklere dahi bakmıyorsunuz. TOKİ’de eski Sosyal Bilimler Lisesinin hemen yanındaki park bu konuda bir başka örnek.

Yine TOKİ yolu üzerinde Turgutlar Yolu üzerinde yapılan düzenlemeler belediye hizmetlerindeki standartsızlığın bir başka örneği. Yol kenarına yapılan kaldırım bir yerde bir buçuk, iki metre bir başka yerde neredeyse 50-60 santim. Bir kısım yerde ağaç dikilmiş bir başka yerde yayaların yürümesi için yer yok. Bir tarafta gelişgüzel dikilmiş ve yayaların geçmesini dahi engelleyen ağaçlar, bir başka yerde ağaçsızlık. Şehrin merkezindeki kaldırımlarla kıyaslama dahi yapmıyorum bu yönüyle bakınca içler acısı bir durumla karşı karşıya gelmek mümkün. Kaldırım konusunda bir standart getirilmesi geciktirilmeden yerine getirilmesi gereken bir zorunluluk. Yol bir medeniyet olarak görülür. Medeniyetin işareti olan yol ve kaldırımın şehir içinde ciddi bir şekilde ele alınması gerekiyor. Yolu sadece asfalt atılmış, araçların gidip geleceği bir güzergah olarak görmemek gerekiyor. Yolu, kaldırımı, araçların park yerlerini, yayaların hareketlerini, yeşil alanları, spor imkanlarını dikkate alarak planlamak, düşünmek, uygulamak gerekiyor. Yolu planlarken kaldırımın genişliği ne kadar olacak, yeşil alan veya ağaçlandırma ne kadarlık bir alanı kaplayacak, araçların park alanı nerede yer alacak, yayalar nasıl düşünülecek mutlaka dikkate alınması gerekiyor. Bu konuda Kütahya şehri daha çok aşama kat etmesi gerekiyor.

 

Ali Hikmet DEMİR

                                                           Görüş ve Değerlendirmeleriniz için……

                                                                       alihikmetdemir@gmail.com

 

 

 
Toplam blog
: 17
: 937
Kayıt tarihi
: 05.01.11
 
 

İnsanlar toplu halde yaşamak zorunda olan varlıklardır. Toplu halde yaşamak insana kolaylıklar, i..