Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '09

 
Kategori
Özel Günler
 

Kutlamalarımız

Kutlamalarımız
 

alıntı


Her zaman, belirli günler ve haftalar dizilerinde, insanları birleştirici, bağdaştırıcı, ekonomiyi canlandırıcı, bir takım sosyal ve etnik unsurların amaç olduğunu düşünürüm. Mevta kelimesinden gelen Mevlit kandili, bir anlamda yeniden doğuş anlamında ve Hz. Muhammed in de doğduğu günün kutlaması. Bu gün sade o mübarek elçinin değil, öyle bir zamanın doğuşu ki, onunla birlikte sanki tüm kâinatın doğumu. Çünkü rebiyülevvel, ya da Süleyman Çelebinin dediğine göre, 12.ci isneyn gecesi. İsneyn tesniye, ikilem iki mevsim arası, iki hayat arası, bir bakıma fena ve beka gibi algılanabilir. Anlatmak istediğim, öyle bir zamanki tüm kâinatın doğuşu sanki cemrelerin düştüğü, doğanın canlandığı, onun şerefine bir id yani bayram kutluyor âlemler. Bu yönden bakınca, Gerek Noel olsun gerek mevlit, böyle günleri bir başka bilinçle ihya etmek bana haz veriyor.
Aynı zamana rastlantı olarak gelen bir sanal gün daha kutlanıyor. Bilmem hangi papazın sevgilisini hoşnut etmek için mi yoksa ekonomik krizden, alım gücünü arttırıcı bir eylemle kurtulma çabasından mı bilinmez sırayla, âşıklar günü, kadınlar günü, anneler günü, babalar günü vs. Ben böyle kadınlar günü diye
Kopan yaygaralarla, daha çok kadını erkekten soyutlayan bir negatif psikoloji uygulaması seziyorum. İlle de kadını erkekten ayırt etmek için, ona has hakların savunucuları, oy kaygılarıyla bunu iyi alet eder oluyorlar. Ben bir kadın olduğum halde, eğer hakkım korunacaksa, kadın hakkı olarak değil insan hakkı olarak ele alınmasını isterim. Bu yüzden de böyle ayrımlarda hak ve hukukun cinsiyeti olmadığından yanayım.Yine de, böyle günlerde, tüm üzerinde kul hakkı olmamasına özen gösteren örnek insanlarımızı kutluyorum..

 
Toplam blog
: 165
: 856
Kayıt tarihi
: 17.10.07
 
 

Edebiyet fakültesi  mezunuyum. Öğrenmenin yaşı yoktur diyerek çeşitli kurslardan da el sanatları ..