Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '11

 
Kategori
Sinema
 

Kutsal Savaşçı

Kutsal Savaşçı
 

Film : Kutsal Savaşçı 

Tür : Fantastik 

Puan : 10 üzerinden 6 

Fantastik filmlerde eğer orta dünya takıntısı yoksa illa bir yerinden vampir mevzusu çıkıp gelir karşınıza. Bu filmdeyse pek çok filmin best of'u diyebileceğimiz özelliklerle donanmış pek çok sahneyi görmekteyiz. Cem Yılmaz bir süre önce "10 adımda anadolu rock nasıl yapılır?" sorusuna cevaben sağlam bir espri yapmıştı . İşte bu esprinin Hollwood'a uyarlamasını da bendeniz Jack Amca'nız bu film üzerinden yapıyorum. 

10 adımda nasıl fantastik bilim-kurgu filmi çekilir? 

1) Önce bir tema seçmen gerekir. Bu vampir, orta dünya, ya da hayalet gibi birşey olmalıdır. 

2) Seçtiğin temayı uyarlaman gerekir. Mesela vampir seçtiysen bunu günümüz teknolojisiyle bütünleştirip milleti 300 yıl öncesinin uyduruk transilvanya zırvalarıyla sıkmamalısın ki insanlar filmini oturup izlesin. 

3) Bol miktarda özel efekt gerektiren aksiyon sahnesi eklemelisin. Hatta mümkünse bir efsane yaratmaya da çalışmalısın. Matrix'te Neo'nun kurşundan kaçması gibi... 

4) Konu her ne olursa olsun ille de bir yerine Hristiyanlık vurgusu yapıp alttan alta bilinçaltına Hristiyanlığın muhteşem birşey olduğu mesajını göndermen gerekir. 

5) Gizemli, seksi, aşırı güçlü ve mümkünse şizofrenik derecede toplumdan kopuk bir cool karakter yaratman gerekir. Mesela arkasında bir gezegen süpernova patlamasıyla yok olurken sırtını dönüp sigarasını yakan bir karakter yaratmalısın. 

6) Başrolün karşısına en az başrol kadar, mümkünse ondan daha psikopat bir adam dikip olayı sidik yarışına döndürmelisin. Anafikri benim babam seninkini döver temasına dayalı bir "Son dövüş sahnesi" çekilmesi şarttır. 

7) Başrol birinci sınıf bir katil ve son derece tehlikeli bir şizofrenin özelliklerini göstermesine karşın espritüel de olmalı. Örneğin 10 vampiri öldürdükten sonra "Küçükken de yarasaları sevmezdim" deyip olayı çok esprili karşılayıp sizi gülümsetebilmeli. 

8) Filmin bir sahnesinde ya kendinden geçercesine çekilmiş bir erotik sahne olmalı ya da kesiikle biseksüel derecede kadınlardan uzaklaşmış bir cool tip yaratılıp erotik sahne çekmenin zorluğundan kurtulunmalı 

9) Filmin konusuyla ilgili en ufak bir fikir vermeyecek ancak filmin tekmeli tokatlı olduğunu belli edecek bir afiş mutlaka belirlenmeli. 

10) Film veya başrol için mümkünse sembol olabilecek bir nesne belirlenmeli. Bu nesne bu Blade filmi için kılıçken, hayalet avcıları için dikkat hayalet çıkabilir şeklinde aklımızda kalan bir trafik levhası olabilir. 

İşte bu filmde bu klişelerin hepsini en öküzleme halleriyle bulmanız mümkün. Mesela dördüncü maddede belirttiğimiz Hristiyanlığa vurgu yapma işinde son noktaya bu filmde ulaşılmış. Zaten konuyu keşişlere bağlamışken adamların alnına haç kazımanın ne alemi vardı? Salakça olsa da kurallara uygun bir düşünce olarak filme aktarılmış. 

Filmin teması olarak belirlenen vampir konusuna hiç girmiyorum. Blade filminde yeterince modifiye edilen vampirlerin tekrar aynı senaryoyla piyasaya sürülmesine gerek var mıydı derseniz bence yoktu. Wesley Snipes o defteri dürmüştü zaten. 

Neyse, uzatmayalım. Öldürülen kötü yaratıkların beyinlerinin iyi Hristiyanlarca patlatıldığını seyretmekten zevk alanlar için fena bir film değil. Ancak artık Hollywood'da senaryolar azalıyor demek ki... Artık kendilerini tekrardan daha iyi şeyler yapılamadığının alametleri böyle filmlerde karşımıza çıkıyor. 

 
Toplam blog
: 352
: 2915
Kayıt tarihi
: 05.06.10
 
 

Jack Amca, düşünsel dünyasındaki gelişmeleri dışa vurmak niyetiyle başladığı yazı yazma sevdasına..