Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '17

 
Kategori
Güncel
 

Kutsalı Yemek

Kutsalı Yemek
 

Kutsal pastası


Televizyonda TLC kanalında “Pastacılar Kralı” programını denk geldiğimde bazen izliyorum. Babasından devraldığı “Carlo’s Bake Shop” isimli minik pasta dükkânını, tüm dünyanın bildiği bir marka haline dönüştürmeyi başaran Buddy Valastro’nun hikayesini anlatıyor. New Jersey’deki pastaneyi ailesiyle birlikte işleten Buddy ve ekibinin uzmanlık alanı “Yok artık!” dedirten özel tasarım pastalar söz konusu; Kumdan kale pastası, deri ceket pastası, gerçek boyutta piyano, klozet, terlik, motorsiklet, robot…

Pastacılar kralı Buddy’nin dükkanından yani ABD’den yaklaşık 10.000 km uzaklıktaki Anadolu pasta işinde farklı bir konsept uygulaması ile geri kalmıyor.

Toplumumuzda ölümüne sevmek, ya benimsin ya da kara toprağın şeklinde kanıksanan negatif sevgi sözü grupları, coğrafyamızda çok sevdiği kutsalını pide veya pasta yapıp yemek gibi bir pratik eğilime dönüştü. Tokat’ın Zile ilçesi müftülüğünün Kutlu Doğum Haftası gerekçesiyle düzenlediği etkinlikte il müftüsü Kur'an-ı Kerim tasarımlı pasta kesti. Müftü ve davetliler daha sonra pastayı hep birlikte yediler. Söz konusu açılışa ait haber ve görseller müftülüğün resmi internet sitesinden de yayımlandı.

Sonrasında, Sakarya’da Serdivan Belediyesi Düğün Salonu’nda İktidar Partisinin İlçe Danışma Meclisi toplantısı sonrasında katılımcılara iftar yemeği verildi. Protokole üzerinde Allah yazan pide ikram edildi.

Haberimsen gazetesinin haberine göre ise Hac ve Umre organizasyonu düzenleyen özel bir firmanın açılışında dönemin Tekirdağ İktidar partili yetkilileri ile firma sahibinin katılımıyla kabeli pasta kesilip yenildi.

Edirne Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Kutlu Doğum haftası en güzel pano yarışması birincisi sınıf kutlamasında Selimiye Camisi motifli okul amblemi olan camiyi pasta yapıp yediler.

Ayrıca, Geçtiğimiz gün Harbiye Askeri Müzesi’nde düzenlenen Çikolata, Şekerleme ve Pasta Festivali'nde 15 Temmuz şehidi Ömer Halisdemir’in pastadan heykelini yaptılar. Bu haberler sadece benim hatırladığım internetten hızla derlediklerimden ibaret.

Bildiğimiz ise dini inancımız gereği yaklaşık 900 milyon Hindu’nun kutsalını her yıl kesip yiyoruz eyvallah bu anlaşılabilir ve hesapta vermiyoruz. Ancak kendi kutsalını sembolik pasta yapıp yemek nasıl bir psikolojik ruh hali veya bir tarikat örgütlenmesinin davranışının ritüeli midir (ayin) anlamış değilim.

Bu davranışın nedenini anlayan ve psikanaliz değerlendirmesini yapabilecekler varsa lütfen bana da anlatabilir mi?

Nizamettin Biber

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..