Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kutup Yıldızını Bul

Kutup Yıldızını Bul
 

aklını kullan


Kutupyıldızı, diğer adlarıyla "polaris", "demir kazık", "batmayan yıldız", "şimal yıldızı"... Dünyanın ekseniyle hemen hemen aynı doğrultuda olduğundan yeri değişmez ve hep kuzeyi gösterir. Bu sebepten çok önemlidir, çünkü kutupyıldızını bulduğumuzda tüm yönleri de buluruz. Aynı zamanda manevi anlamda da "yol gösteren insan, hayata çeki düzen veren insan, yol açan, çare olan, yaşam amacı" gibi önemli anlamları vardır.

Yaşam yolunda ilerlerken hepimizin bir kutupyıldızına ihtiyacı var. Çoğu insan kaybolmuşluk, belirsizlik ve karmaşa içinde yaşamını sürdürmeye çalışırken bir çıkış yolu arar. Bazen kurtarıcı bekler, bazen mucize bekler, bazen de hiç bir şey yapmadan kurban rolünde seyirci kalmayı tercih edebilir. Ama seyirci kaldığı durumda bile içten içe hep hayatı anlamlandırmaya çalışma çabası, bir kurtuluş arayışı vardır. Bazen kurtuluş, körü körüne birilerine ya da bir sisteme inanmak, bağlanmak olarak görülürken bazen de boşlukta savrulan bir yaprak gibi oradan oraya sürüklenmek çare arayışı olabilir.

Ne olursa olsun hepimizin bu yaşam yolculuğunda yönümüzü belirleyecek, yolumuzu aydınlatacak bir kutupyıldızına ihtiyacı var. Ama nerede bu kutupyıldız? Ya da bir tane kutupyıldızı mı var? Yoksa herkes için ayrı bir kutupyıldızı mı var? Nedir bu soruların cevabı?

Şu an dünyadaki pek çok sistem "siyaset, ekonomi, din, eğitim, yeni akımlar…" her biri insanlık için "ben kutupyıldızınım , beni takip et" diye bağırıyor. Acaba bunlardan biri herkes için gerçekten kutupyıldızı olabilir mi? Yoksa her insanın kendi kutupyıldızı var da bir yerlere saklanmış onu mu bekliyor? :)

Aydınlanma çağının en önemli filozoflarından Kant’ın önemli sözlerinden birini hatırlamakta fayda var belki de: "Aydınlanma, insanın kendi başına düşmüş olduğu bir ergin olmama durumundan kurtulmasıdır. Bu ergin olmayış durumu ise, insanın kendi aklını bir başkasının kılavuzluğuna başvurmaksızın kullanamayışıdır." Bu sözünde Kant, insanın kendi aklıyla kendine kılavuzluk ederek olgunlaşabileceğini, aydınlanarak  kendi yönünü bulabileceğini anlatır insanlığa. Tabii burada "akıl" derken yürekli bir düşünme, sorgulama, kendini bilme durumundan bahsettiği de göz ardı edilmemelidir.

Evet, hepimizin kutupyıldızı zaten içimizde mevcut. Onu dışarıda aramaya gerek yok, aklımızı kullanmaya, sorgulamaya, araştırmaya, kendi içimizdeki bilgeyle buluşmaya ihtiyacımız var. Ve bunun peşine düşen, bunun niyetine giren her insan da kutupyıldızının  farkına varabilir.

Kendi kutupyıldızını bulmaya niyet etmiş bir insana profesyonel bir koç yardım edebilir mi? Evet, ama kişinin kutupyıldızı olarak değil, o kişiye güvenip içindeki kendi kutupyıldızını, kendi gücünü bulması için ayna tutarak, destek vererek, vesile olarak, farkındalık yaratarak yardımcı olur.  Bir kez daha belirtmek isterim ki gerçek anlamda koçluk, akıl vermek, öğretmek, yönlendirmek DEĞİLDİR!

Kutupyıldızınıza dokunduğunuz bir gün OLSUN :)

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin...

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

 instagram @arzu.biyiklioglu

www.arzubiyiklioglu.com

 

 
Toplam blog
: 521
: 474
Kayıt tarihi
: 24.08.10
 
 

1971 doğumlu Arzu Bıyıklıoğlu uluslararası sertifikalı Yaşam Koçu, NLP Uzmanı, NLP Eğitmeni ve Re..