Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '19

 
Kategori
Beslenme / Diyet
Okunma Sayısı
393
 

Kuvertür Çikolata Nedir?

Bu haftaki konuğumuz oldukça tatlı! Çok da merak ediliyor, bana sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesi. “ Kuvertür çikolata ne demek özge? “  Biraz değişik geliyor kulağınıza değil mi? Sanki aromalı bir çikolata tarzı gibi geliyor ya da akıllara “O da neymiş, son zamanlarda daha sık duymaya başladım.“ düşüncelerini getiriyor. Çok da uzatmadan basit bir şekilde cevaplayalım o zaman…

Kuvertür çikolata dediğimiz çikolatada kakao yağı en az % 31, yağsız kakao kuru  maddesi ise en az % 2,5 olmak zorunda. Tüm bunların yanında Türk Gıda Kodeksi’ne göre toplam kakao kuru madde içeriği ise en az % 35 olması gerekiyor. Ne demek istiyorum? Bu oranlarda olmayan çikolatalar farklı kategorilerde değerlendiriliyor. Basit konuşmak gerekirse kuvertür çikolataya çikolatanın en saf hali diyebiliriz. Çikolata gibi çikolata yani! Bu çikolatayı daha önce “Külçe”  çikolata olarak da duymuş olmanız mümkün. Pasta ve çikolata yapımında kullanılan kuvertür çikolata artık daha sık karşımıza çıkmaya başladı ve daha da bir meşhur oldu sanki. Sizlerin de dikkatini çeken bu çikolatalar “En az“ yukarıda bahsettiğim oranları sağlamak zorunda. Tabi ne kadar yüksek oranlar varsa çikolatanın tadı ve kalitesi de o kadar farklılaşır.

Pasta sektörünün şımarık malzemesi olan kuvertür çikolata, farklı lezzet ve tat oluşumlarını sağladığı için şımarmakta sonuna kadar haklı ve bunun farkında. Sert oluşu bu çikolatanın belki de en sevmediğim özelliği, eritmeden denersen taş mı yiyorsun yoksa çikolata mı belli değil… Her güzelin bir kusuru olur mantığıyla bu özelliğini es geçiyoruz. İsmi de daha önce bilmediğiniz bir şey gibi, öğrenince “ Bu muydu?”  diyorsunuz... Çikolata bu, her türlü mutlu ediyor. Keyfi olmayana mutluluk veriyor, keyfimiz zaten yerinde diyen bizlere de mutluluk depoluyor. Mesela öyle çikolata delisi bir tanıdığınız varsa ona bir kuvertür alın ve sonsuza dek sussun…

Sağlıkla Kalın!

Not: “ Fransızcadan dilimize geçen, şımarık çiko.”

Gıda Mühendisi

Nermin Özge BİLGE

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Bir pastacı olarak olmazsa olmazımız..sağlıkla kalın...

jale kasap 
 29.07.2019 10:04
Cevap :
Sevgiler Jale Hanım...  20.08.2019 22:53
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 253
Toplam yorum
: 27
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 302
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster