Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '12

 
Kategori
Siyaset
 

Kuvvetler ayrılığı

RTE ne dedi? Kuvvetler ayrılığı karşımıza bir engel olarak çıkıyor dedi. Burada yargıyı kastetti. Elhak doğrudur veya hadi şöyle diyelim, doğru olduğu iddaa edilebilir, tartışılabilir. Nitekim, başörtüsü – turban konusundaki yasal düzenleme aşamalarında, cumhurbaşkanlığı seçimi aşamasında veya  AKP nin kapatılma davası sürecinde ve sair pek çok konuda yargı RTE nin karşısına bir engel olarak çıkmıştır, RTE ye zaman kaybettirmiştir, moralini bozmuştur, enerjisini azaltmıştır vs. Bu yargı haklıydı, haksızdı tartışmasından farklı bir şeydir. Bu yakınma, yargı bağımsız olsun, olmasın tartışmasından da farklı birşeydir. Bu kesinlikle, kuvvetler ayrılığı olmasın, veya  kuvvetler ayrılığı prensibi kötüdür anlamına da gelmez.

Müsade buyrunuz, önce olaya sadece mantıksal açıdan bakalım. Size iki örnek vereceğim.

Örnek 1 :

Bütün kuşlar uçar

Bazı insanlar kuştur

Dolayısıyla bazı insanlar uçar

Yukarıdaki akıl yürütme (inference veya argument)  mantıklıdır, varılan sonuç  mantıklıdır. Mantık ilmi varılan sonucun doğru veya yanlış olmasıyla (true or false) ilgilenmez, yapılan akıl yürütmenin geçerli (valid) olup olmadığıyla ilgilenir. Şimdi başka bir örnek vereyim.

Örnek 2  :

Bütün canlılar nefes alır

Bazı insanlar canlıdır

Dolayısıyla bütün insanlar nefes alır.

Burada da varılan sonuç doğru (true) fakat  mantıksızdır.

Bu misalleri şunun için verdim.  Bir lafın doğru olması başka o laflardan o neticenin mantıken çıkıp çıkmadığı başka şeydir.  Şimdi gelelim RTE nin söylediğine; ne dedi ? Kuvvetler ayrılığı engel olarak karşımıza çıkıyor dedi. Peki bu laftan, kuvvetler ayrılığı kötüdür manası çıkar mı? Hayır mantıken çıkmaz. Peki bu laftan kuvvetler ayrılığı olmasın manası çıkarmı? Hayır mantıken çıkmaz.

Başka bir misal vereyim. Benim çocuğum her gün 6-7 saat bilgisayar başında oturuyor, o yüzden derslerine çalışamıyor, sınıfta kalacak demek, bilgisayar kötüdür demek değildir, bundan “bilgisayarlar ortadan kaldırılsın demek istedi “ gibi bir sonuçta çıkarılamaz, yani mantıken bu sonuç  çıkmaz.

İşte  RTE nin dediği de bu şekilde yorumlanabilir, yani yargı işlerimi yaparken birçok defa engel olarak önüme çıktı, işlerimi yapmama engel oldu veya zamanında yapmama engel oldu veya istediğim gibi yapmama engel oldu demek, yargı kötüdür, yargı ortadan kalksın, yargı bağımsız olmasın, kuvvetler ayrılığı kötü bir prensiptir, kuvvetler ayrılığı olmasın sonuçlarını doğurmaz, en azından mantıken doğurmaz.

A.Adnan İnal

17 Aralık 2012

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..