Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '13

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Kuzey Ege, Çandarlı Limanı’na hazır mı ?

Kuzey Ege, Çandarlı Limanı’na hazır mı ?
 

Çandarlı


Kuzey Ege’de son zamanların en önemli konusu Çandarlı Limanı. Yıllardır inşa edilip edilmeyeceği tam anlamıyla muamma olan Çandarlı Limanı en sonunda yapılıyor.

Çandarlı’dan baktığınızda limanının ete kemiğe büründüğünü görebiliyorsunuz. Çandarlı Limanı’nın fiziki gerçekleşme oranı ise en son duyduğumda %65 civarıydı. Şuan %70’i bile geçmiş olabilir.

Çandarlı Limanı’nın işlevsel hale gelmesini bölgede yaşayan herkes büyük bir umutla bekliyor. Çandarlı, Aliağa, Zeytindağ, Şakran, Bergama ve Dikili gibi birçok yerleşim bölgesi Kuzey Ege Çandarlı Limanı ile yeni bir dünyaya ayak basacak.

Binlerce insanın çalışacağı, her yıl milyonlarca Avro’nun(Euro) ve Dolar’ın ülke ekonomisine giriş yapacağı Çandarlı Limanı’na, bölgenin altyapısının ne kadar hazır olduğu ise halen bilinmiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu; bölgenin nüfusunda yüz binlere varan değişimler olabileceğini öngörüyor. Ortalama 200 bin insanın bölgeye yerleştiğini düşünün. Bu insanlar herşeyden önce farklı kültürel coğrafyalardan gelecek. Bir kere yerel halk ile kültür çatışması yaşanacak. Sahil bölgeleri, turistlere alışık olduğu için bu durumun hemen üstesinden gelebilir. Ancak diğer şehirler için aynı şekilde düşünmek imkansız. Bu sebep ile sosyal uyum programlarının hazırlanması gerekiyor.

Kültürel gerginliklerin ötesinde bölgeye gelen insanların; barınma, su, ısınma ve elektrik ihtiyaçları söz konusu olacak. Çandarlı, bu ihtiyaçların karşılanması kapsamında geleceğe yönelik adımlarını şimdiden atmış. Çandarlı’da 10 bin konutluk yeni imar alanının yanı sıra 150 bin kişilik içme suyu göleti projesi, atık su arıtma tesisi ve yenilenen elektrik ve telefon alt yapısı ile Çandarlı’ya yerleşecek nüfus için alt yapı yatırımları tamam, peki diğer şehirler ne olacak?

Evsel atıklar için ise bölgeyi ciddi sıkıntılar bekliyor. Bölgedeki belediyeler, bildiğim kadarı ile vahşi depolama sistemlerini kullanıyor. Ayrıştırma yapılmıyor. Evsel atıkların ayrıştırılması için bölgeye derhal yeni yatırımların yapılması gerekiyor.

Kuzey Ege’yi dünya sahnesine çıkaracak böyle devasa yatırımlar ile birlikte sosyal ve çevresel etkilerini de kaldırabilecek düzeye getirmek şart. Hele ki yeni Büyükşehir Yasası ile Çandarlı, Zeytindağ ve Şakran Belediyelerini 2014 Mart ayında kapatıyor iken. Çandarlı Limanı, en çok bu yerleşim yerlerini etkileyecek. Yerel halk, artan nüfus sayısı ile zaten birçok sorun ile mücadele edecek, üzerine bir de vatandaşların sorunlarına yerinden çözüm üretecek belediyeleri kapatmak çok mantıklı gelmiyor. Böyle bir durum, bölgeyi çözümsüzlüğe itecektir. 

 
Toplam blog
: 28
: 533
Kayıt tarihi
: 30.03.12
 
 

Göksel Topçu, Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Şuan Çandarlı Belediyesi'..