Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '07

 
Kategori
Siyaset
 

Kuzey Irak ve terör üzerine senaryolar: seç beğen al

Kuzey Irak ve terör üzerine senaryolar: seç beğen al
 

Yazılı ve görsel medyada konu üzerine o kadar farklı yorumlar, senaryolar ve komplo teorilerinden bahsediliyor ki insan doğrusu hangisine itibar edeceğini şaşırıyor. Şimdiye kadar duyduğum yorumlardan kayda değer bulduklarımı sizlerle paylaşmak istiyorum:

Senaryo 1 : Türkiye’nin asıl amacı Pkk terörünü yok etmek değil. İleride Kuzey Irak’ta kurulacak ve muhtemelen ülkemizdeki Kürt kökenli vatandaşlarımız için de bağımsızlık örneği teşkil edecek veya cazibe merkezi haline gelecek bir Kürt devletinin kurulmasının engellenmesidir. PKK terörünün yanı sıra bu bahane ile Kuzey Irak’ta bir Kürt devletinin kurulmasını önlemek ve bu amaçlar doğrultusunda Misak-ı Milli sınırları içinde bulunan Musul ve Kerkük dahil tüm Kuzey Irak’ı ve bu arada dünyanın en zengin petrol kaynaklarını Türkiye topraklarına katmak.

Doğrusu Barzani’nin de bu konuda şüpheleri var. Tabii ki dünya kamuoyu, Sünni ve Şii Iraklılar ile İran, Suriye ve Kuzey Irak halkı bu işgale nasıl tepki gösterecek? Türkiye böyle bir girişimde bulunduğu takdirde nelerle karşılaşacak? Bu bölgeyi elinde tutabilecek mi? Yani Amerika’nın Irak’ta başaramadığını, üstelik ülkemizde mevcut bir ayrılıkçı terör tehdidi de varken Türkiye başarabilecek mi? Bu savaş esnasında Kuzey Irak’ta savaşın doğası gereği ölecek olan Kürtler konusunda bizim Kürtlerin tepkisi ne olacak? Mevcut dünya dengeleri bu bölgeyi bize yar edecek mi? Bunlar bu senaryonun cevap bekleyen soruları.

Senaryo 2 : ABD Irakta bataklığa saplandı. Başarısız oldu. İç kamuoyunun da baskısıyla Irak’tan çekilmek istiyor. Çekildikten sonra da Irak işgali esnasında müttefik ilişkiler içinde olduğu Kuzey Iraklı Kürtlerin Sünni ve Şii Araplarla El-Kaidenin kucağına düşmesini istemiyor. Bu yüzden Pkk terörünü tırmandırarak ve sınırdan Türkiye’ye saldırtarak Türkiye’nin Irak bataklığına girmesini istiyor. Böylece kendileri çekildikten sonra uzaktan kumanda ile adeta bir maşa rolü biçerek Kürtlerin hamiliğini ve bu bölgenin jandarmalığını Türkiye’ye yaptırmak istiyor. Bu senaryoda Kuzey Iraklı liderler ( Talabani ve Barzani) de gözden çıkarılmış yerlerine başka isimler monte edilmiş olabilir.

Bu senaryo ABD güdümlü olduğundan dünya kamuoyunun ve Arap dünyasının pek fazla tepkisini çekmeyebilir. Sınır ötesi harekat esnasında da karşı koyma olmayacağından Kürtlerden fazlaca bir zayiatta olmayacaktır. Ancak İran, Suriye ve Rusya buna müsaade eder mi? Irak’ta ABD’yi canından bezdiren El-Kaide, Türk ordusunu da canından bezdirmez mi?

Senaryo 3 : ABD Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında İran’a saldıracak. Bu yüzden İran’ı istikrarsızlaştırmak istiyor. Bunun için de Pkk’yı ve onun İran kolu olan Pejak’ı Kuzey Irak’ta barındırıp lojistik destek sağlıyor. İran’a saldırıda Türkiye’den yararlanmak ve yanına almak için de Pkk kartını Türkiye’ye karşı pazarlık unsuru olarak kullanmak istiyor. Bush bir buçuk yıl sonra büyük ihtimalle ABD yönetiminden ayrılacak. Bu süre içinde İran müdahalesinin gerçekleşmesi gerekiyor. Yani zaman daraldı. Türkiye’yi İran’a karşı bir üs olarak kullanmak için Pkk terörünü azdırarak Türkiye’yi Pkk’nın tasfiyesi karşılığında ikna etmek istiyor.

Senaryo 4 : Türkiye 1 Mart tezkeresini meclisten geçirmeyerek ABD’nin Irak’taki menfaatlerine zarar vermiştir. Ayrıca Türkiye, ABD’nin bütün ikazlarına rağmen İran ve Suriye ile ekonomik (doğal gaz işletme anlaşmaları) ve siyasal ilişkilerini geliştirmektedir. İsrail’in terör örgütü olarak kabul ettiği Hamas Türkiye’ye davet edilerek görüşülmüştür. Tüm bunlar ABD ve İsrail’i çok kızdırmıştır. ABD de Pkk’yı Kuzey Irak’ta barındırıp lojistik destek sağlayarak ve Türkiye’ye saldırtarak Türkiye’yi cezalandırmaktadır.

Senaryo 5 : ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uymayarak gayri meşru şekilde Irak’ı işgal etmekle birlikte daha sonra Güvenlik Konseyinin aldığı kararla Irak’ın güvenlik sorumluluğu ABD ve koalisyon güçlerine yüklenmiştir. Bilindiği gibi Kuzey Irak dışında ABD Irak’ta güvenliği sağlayamamıştır. Türkiye’nin Pkk terörüne karşı sınır ötesi operasyon ile bölgeye müdahale etmesi bu bölgenin de güvenliğini ve istikrarını bozacağı endişesi ile ABD Türkiye’nin bu bölgeye girmesini istememektedir. Türkiye’nin bölgeye müdahale ihtimalinin yükselmesi üzerine ABD, bölgedeki yerel güçlere baskı yapmaya ve PKK’ya karşı Kuzey Irak’ta bazı adımlar atmaya niyetli gibi görülmektedir.

Senaryo 6 : Terör örgütlerinin varlıklarını sürdürebilmeleri için eylem yapmaları gerekir. Pkk, Öcalan’ın tutuklanmasından sonra konjonktür gereği birkaç yıl eylem yapmadı. Bu durum örgütün zayıflamasına ve iç çekişmelere neden oldu. Örgüt, bu zaafiyetten kurtulmak için eylemlerine tekrar başladı ve terörü giderek tırmandırdı. Kuzey Irak’taki şartlar da bunu için uygun ortam sağladı. Pkk, terör olaylarını toplumsal seviyede bir Türk-Kürt çatışmasına çevirdiği takdirde Türkiye’nin bölünme sürecine gireceğini düşünmektedir. Meclisten sınır dışı operasyona yönelik teskerenin çıkmasının hemen ardından Dağlıca’daki askeri birliğe düzenlediği hain saldırı ile Türkiye’yi Kuzey Irak’a çekmek ve buradaki yerel halk ve Barzani güçleri ile savaştırmak istiyor. Böyle bir operasyonda dünya basınına yansıyacak sivil ölümlerle hem dünya kamuoyunda Türkiye’yi zor durumda bırakmak hem de Kürt toplumunun Türklere karşı nefretini artırarak tabanını genişletmek hedeflenmektedir. Ayrıca Türkiye kuzey Irak’ta Amerika ile de bir şekilde karşı karşıya geleceğinden zaten sarsıntılı olan Türk-Amerikan ilişkileri daha da bozulacaktır. Dünyada savaşmadan devlet kuran millet pek azdır. Böyle bir savaş Kürt devletinin kurulmasına yardımcı olacaktır. Barzani de olayın bu yönüyle yakından ilgilenmekte ve demeçleri ile Türkiye’yi tahrik ederek Türk-Kürt savaşına zemin hazırlamaktadır.

Senaryo 7 : Bilindiği gibi Pkk Türkiye, Irak, İran ve Suriye Kürtlerinin yaşadığı bölgeleri içine alan bir Kürt devleti idealini gütmekte iken Barzani bu ölçekte bir devlet hayalinden biraz daha uzak bulunmaktadır. Türkiye’nin yapacağı bir sınır ötesi operasyon sonucu bu ülkelerde yaşayan tüm Kürtlerin Pkk terör örgütü etrafında birleşeceği tahmin edilmektedir. Barzani her ne kadar bugün Pkk’yı bazı amaçlarını gerçekleştirmek için Türkiye aleyhinde destekleyip kullanıyorsa da ilerde Pkk’nın iktidar mücadelesinde kendisine yöneleceğini de bilmektedir.

Senaryo 8 : Pkk, AKP’nin güneydoğuda güçlendiğini ve giderek taban kaybettiğini görmektedir. Elindeki tüm imkanları kullanarak terörü tırmandırmak ve bu yolla AKP hükümetini başarısız kılmak istemektedir. Tırmanan terör ortamında demokratikleşme adımlarının ve AB projesinin sekteye uğramasının yanı sıra askeri operasyonların ekonomiyi de zaafiyete uğratacağı hesaplanmaktadır. Tüm bu şartlar AKP hükümetinin zayıflaması sonucuna hizmet edecektir. Pkk dışında Türkiye’deki bazı AKP karşıtı kesimlerin de bu projeye destek verdikleri ve bu amaçla sınır dışı operasyonu teşvik ettikleri iddia edilmektedir. Hatta bu kapsamda gelişebilecek kaos ortamında bir askeri darbenin de gündeme gelebileceğini ümit edenlerin varlığından bahsedilmektedir.

Senaryo 9 : Pkk artık bir Kürt terör örgütü değildir. Uluslar arası bir terör örgütü kimliği kazanmıştır. Bu haliyle bölgede hesapları olan ülkeler ve istihbarat örgütleri tarafından konjonktüre göre taşeron olarak kullanılmaktadır.

Bütün bu senaryolar karşısında kafanız çok karıştı değil mi? Nasıl karışmasın ki devleti yönetenlerin bile kafası karıştığına göre bizimki gayet normal.

 
Toplam blog
: 7
: 418
Kayıt tarihi
: 20.04.07
 
 

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Doçent'iyim. Halen İstanbul'da önemli bir laboratuva..