Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '15

 
Kategori
Güncel
 

Kuzey Kore füzeleri Amerika’yı vurabilir mi?

Kuzey Kore füzeleri Amerika’yı vurabilir mi?
 

Kuzey Kore'nin nükleer başlık taşıma yeteneğine sahip KN-08 balistik füzesinde büyük aşama kaydettiği iddia edildi.

Amerikan ordusuna ait "Stars and Stripes" gazetesine konuşan ABD  Kuzey Komutanlığı Komutanı amiral Bill Gortney, Kuzey Kore'nin ABD topraklarına nükleer saldırı gerçekleştirebilecek kıtalararası balistik füzelere sahip olduğunu söyledi. 

Kuzey Kore kıtalararası balistik füzeleri KN-08'leri ilk kez 2012 yılında bir askeri törende tanıttı. Ancak Pyongyang yönetiminin kıtalararası balistik füze üretebilecek teknolojiye sahip olmadığı belirtilmişti. 

ABD'li amiral Bill Gortney dün yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin KN-08 füzelerinin günümüzde işlevsel hale geldiğini iddia ederek, "Buna karşı önlem almalıyız. Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetleri düzenli ve dikkatli bir şekilde izlenmeli " dedi. 

Kuzey Kore'nin KN-08 füzelerine nükleer başlık da takabildiğini belirten ABD'li komutan Gortney, "Hedeflerimizi vurma kapasitesine sahipler" şeklinde konuştu. 

Kuzey Kore, ABD gibi “gangsterlerle” görüşmeyeceğini belirterek ABD’yi savaşla tehdit etti.

Kuzey Kore Savunma Komisyonu tarafından yayımlanan açıklamada, “Emperyalist ABD gibi gangsterlerin Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne karşı askeri stratejisi savaş çıkaracak düzeye geldi. Kuzey Kore ordusunun ve halkının buna cevabı ABD’ye en acı felaketleri tattırmak olacaktır. ABD, topraklarında göreceği en korkunç felaketin yaklaştığını bilmelidir” ifadesi kullanıldı.

İki ülke arasındaki zaten kötü olan ilişkiler, ABD’nin geçen ay Sony’ye yönelik siber saldırılardan Kuzey Kore’yi sorumlu tutması ve Kuzey Kore’ye “orantılı ve zamanını kendilerinin belirleyeceği” bir yanıt vereceklerini söylemesi üzerinde daha da gerginleşmişti.

Dünya atlasına baktığımızda Kuzey Kore-Amerika arası Pasifik Okyanusundan olsun olsun 8000 km. ABD’nin yakın üstleri belki birkaç bin km. Ama elbette Pyongyang’ın hedefi üstler olmayacak. İlk bakışta bilim kurgu filmi gibi geliyor ama tehlike ABD’nin kendi açıklaması.

Ayrıca bilindiği gibi Komünist Kuzey Kore gerek Güney Kore’ye gerekse onun destekçisi ABD’ye karşı siyasetle adeta savaş devleti siyaseti izliyor. “Eti budu ne ki” dememek lazım, böyle devletler enerjilerini ve ülke kaynaklarını bir noktaya yönlendirdikleri zaman tehlikeli olabilirler.

Artı Kuzey Kore dünyadaki Amerikan karşıtlığından da güç almakta. Yine olası bir ABD- Pyongyang kapışmasında Rusya tarafsız kalacak Çin’in ise tavrını bilmiyoruz. Bütün bu nedenlerle insanlar kızsa da “doğunun şımarık çocuğu” haline gelen Kim Jonj Un’un kukla haline getirdiği ülkesine hangi çılgınlıklar yaptıracağını bilemiyoruz.

Soru şu:  Pyongyang Amerika’yı Pasifik’ten vurabilecek nükleer başlıklı 8000 km mesafeli kıtalararası baristik füze yapmış olabilir mi? Malum 2012’de KN-08 füzeleri tanıtılmıştı ancak Pyongyang yönetiminin kıtalararası balistik füze üretebilecek teknolojiye sahip olmadığı belirtilmişti. 

Demek ki ABD’nin elinde bilgi var. 3 yıl gibi kısa bir sürede aksi bir durumun yaratılabilmesi de zor görünüyor. Tehditlerin ABD’ye gözdağı vermek amacıyla yapıldığını ama bu yönde de bir çaba olduğunu kabul etmeliyiz. Ayrıca işte Amerika çok şımardı, böyle bir ders lazım, inşallah Kuzey Kore dediğini yapar gibi bir yaklaşımın haklılık payı olabilir ama sonuçlarının sadece ABD’yi etkileyeceğini garanti edemeyiz. Ayrıca hedef Amerika yönetimi de olsa tıpkı 11 Eylül gibi masum insanlar zarar görecektir.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..