Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '16

 
Kategori
Coğrafya
 

Kuzeyde Karadeniz iklimi yumuşatıyor, yoksa kivi yetişen Giresun dağlarında kutup ayıları dolaşırdı

Kuzeyde Karadeniz iklimi yumuşatıyor, yoksa kivi yetişen Giresun dağlarında kutup ayıları dolaşırdı
 

Karadeniz bölgesinde sıcak iklimlere özgü kivi yetişiyor, Karadeniz’in hemen kuzeyinde patates bile zor yetişiyor. Çünkü Kuzey denizlerinden Karadeniz’e kadar iklimi yumuşatan bir engel yok.

Karadeniz Türkiye için can simidi. Sibirya soğukları Karadeniz’in üzerinden geçerken hız kesiyor. Karadeniz olmasaydı Türkiye’nin iklimini ben merak ediyorum.

Coğrafyacılar/iklimciler bunun önemi özerinde bildiğim kadarıyla pek durmamışlar. Şimdi bile Karadeniz’in soğuğu süzen engeline rağmen Karadeniz bölgesi karasal iklim. Soğuk Kafkaslardan boşluk bulduğu için Doğu Anadolu’yu görüyorsunuz. Karadeniz olmasaydı Karadeniz bölgesi (hatta ülkenin tamamı, Akdeniz iklim kuşağına kadar) de Doğu Anadolu bölgesi gibi olacaktı.

Anadolu’nun en büyük avantajı, Türkiye’nin de en büyük şansı Karadeniz’dir. Çünkü iklimin soğuk olması sadece üşümemiz değil tüm hayatımızı etkileyecekti, Erzurum’da bugün ne yetişiyor?

Düşünün yani her tarafımız denizlerle çevrili yine de soğuk bir ülkeyiz. Bize soğuklar doğudan değil kuzeyden geliyor. Zaten dilimizde de kuzey soğuğu anlatan bir yön. Bir an için kuzeyimizde Karadeniz’in olmadığını düşünmek bile istemiyorum; sıcak Akdeniz’e rağmen Sibirya’nın uzantısı olurduk. Karadeniz bizim için hayati öneme sahip.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..