Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

12 Ağustos '10

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

KUZU ÇEVİRME (Sırık Kebabı) ''BACANAK KUZU ÇEVİRME''

KUZU ÇEVİRME (Sırık Kebabı) ''BACANAK KUZU ÇEVİRME''
 

Sırık Kebabı ''BACANAK KUZU ÇEVİRME''


KUZU ÇEVİRME (Sırık Kebabı) ''BACANAK KUZU ÇEVİRME'' de yenir.

Yöresel damak tadı!

Boyabat, Kastamonu, Kargı yörelerimizin, yüzyıllardır devam eden vazgeçilmez damak tadı Kuzu Çevirme, diğer adıyla Sırık Kebabı orijinal haliyle günümüzün vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini korumaya halen devam etmektedir.

Sırık Kebabı nasıl hazırlanır?

Kuzu Çevirme yaklaşık 130 cm genişliğinde ve 80 cm derinliğinde, 150 cm yükseklikteki ocaklarda pişirilir. Kuzunun takılacağı sırık yaklaşık 2,5 metredir. Kuzu, sırığa takılarak çevrildiği için bu kebabın diğer adı Sırık Kebabı’dır.

Çevirme küçükbaş hayvanlardan yapılır. Kuzu, koyun, keçi, seyis gibi hayvanlar kebap için kullanılabilir.

Kebap yapılacak kuzu kesildikten sonra yüzülürken dikkatli olmak gerekir, deri altına kesinlikle bıçak kaçırılmamalıdır. Özellikle döş ve sırt bölümünde açılabilecek yırtıklar kebabın tam kıvamında pişmesine engeller.

Kuzunun iç organlarının çıkartılabilmesi için karın bölgesi yaklaşık bir karış uzunluğunda yırtılır, iç organlar çıkartılır, hayvanın içindeki kan temizlenir ve sırığın ince tarafı boyundan çıkacak şekilde sırığa geçirilir.

Kuzunun öne doğru uzanan arka bacaklar geriye doğru döndürülür ve bağlanır, boynu da sırığa bağlanır. Bu işlem kuzunun sırıkta hareket etmesini önlemek için yapılır.

Ön bacaklar eklem yerlerinden kesilir ve göğüs kısmında açılan deliklere yerleştirilir, buna sokma adı verilir.

Karındaki açık olan yerden hayvanın içine tuz, (isteğe bağlı olarak; biber, domates, soğan vb. sebzeler) konulur. Karındaki açık olan yer, ucu inceltilmiş sığlık diye adlandırılan ağaçla dikildikten sonra pişirilmek üzere önceden yakılarak hazır hale gelmiş olan ocağa konur. (ateşin kesinlikle ortada değil, ocağın köşelerinde yanmasına ve ağacın çam odunu olmasına dikkat edilmelidir.)

Pişme süresince akan yağ, alta yerleştirilen bir tepside biriktirilir. Kebap ocağa koyulduktan sonra terlemeye başlayana kadar ateş ağır tutulur, daha sonra ateş güçlendirilir.

Ateş hemen güçlendirilirse kebabın dışı pişer içi çiğ kalır. Kıvamında bir çevirme yapabilmek için ağır ateşle başlamak ve çok yavaş çevirmek gerekir. Çevirme işlemi orta boy bir kuzu için 4 saattir.

Etin pişip pişmediğinin anlayabilmek için kürekler içe doğru açılıp kapatılarak kontrol edilir. Ayrıca but kısmına bıçak sokularak akan sıvı incelenir eğer sıvıda kan rengi varsa kebap pişmemiştir, kürekler gevşemiş ve butlardan kan renginde sıvı gelmiyorsa kebap pişmiş demektir.

Kebap piştikten sonra kuzunun karnından sırtına kadar bıçakla yırtılır. Buradan dışa akan ve tuz suyu bir kaba alınır. Çevirme işlemi devam ettirilir ve bu su kol ve but bölgesine yavaşça dökülür.

Bu işlemden sonra kebap ocaktan alınır ve servise hazır hale gelir. Ayrıca önceden alta yerleştirdiğimiz tepside biriken serit diye adlandırdığımız yağ küçük bir kaba alınıp içerisine soğan ilave ederek kaynatıldığında, eşsiz bir lezzet ortaya çıkar.

Ağzının tadını bilenlere şiddetle bu lezzeti öneriyorum!

Gelelim benim sırık kebabıyla tanışmama;

Buradan öncelikle sırık kebabını öğrenmemi sağlayan, afiyetle mideme indirmeme vesile olan ve bana bu çok özel daveti yapan, Sayın Metin Başarslan Beyefendiye ve bu mekanın sahibi Sayın Tuncay Devrez Beyefendiye sevgim saygımla birlikte teşekkür selamlarımı gönderiyorum.. (İşleriniz rast gitsin. Kesenize bereket.)

Efendim, gerçekten bana ve dostlarıma az rastlanır bir tad ile afiyet oldu..İsterimki siz okuyanlara da afiyet olsun...

Bacanak Kuzu Çevirmeye ulaşabileceğiniz adres ve telefon:

BACANAK KUZU ÇEVİRME

Telefon: 0212 693 06 00

Halkalı Merkez Mah. Dereboyu Cad. No: 61 Halkalı-İst.

www.bacanakkuzucevirme.com

Çok önemli bir not:

Bacanak Kuzu Çevirmenin kendinden başka şubesi yoktur!

Alo diyorsunuz ve yerinizi ayırtıyorsunuz...

Daha ne olsun?

Afiyet olsun! (Benden selam söylemeyi unutmayın. :)

''Bacanak Kuzu Çevirme'' ama ne çevirme.. Zaten siz fotoğraf ve görüntüleri görür görmez benim ne demek istediğimi, kendi ağzınızın suyunun akmasından anlıyacaksınız..


Ben Sabiha Rana ''Melekler Yüreğinizden Öpsün''

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..