Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kuzu etli arapsaçı

Kuzu etli arapsaçı
 

kuzu etli arapsaçı


1922 yılının güzel bir yaz gecesinde. İki katlı çiftliğin kapısı hışımla çalmış. Gelen ailenin eşekçi seyisi genç Stavro imiş. Osmanlı'nın Giriti kaybetmesiyle zaten hareketli olan işlerin hepten çığrından çıktığını burayı terketmezlerse hayatlarının tehlikeye gireceğini söylemiş. Hemen o akşam pahada ağır yükte hafif eşyalar toplanmış.Tüm umutlarını da yanlarına alarak o gece gözyaşları içerisinde terk etmişler vatan toprağını.
 
Liman liman dolanmış gemi. Sonunda İzmir den giriş yapmış. Aile burada boş bir eve yerleştirilmiş. Küçük Avni burada tamamlamış ilkokul eğitimini. Askere burada gitmiş. Hep içinde Girit varmış hep Kandiyye'yi hayal edermiş. Samyotisa şarkısı dilinden düşmezmiş. Genç güçlü bir delikanlı olduğunda güzeller güzeli babannemi beğenmiş, evlenmişler. Babannem Rizeli ne bilsin Ege yemeğini? Öğretmiş ona dedem. Bir bir anlatmış hepsini; ebegümeci, radika, sarmaşık, deniz börülcesi... Sofralarından hiç eksik etmemişler Giritin mutfağını, tıpkı kalplerinden eksik etmedikleri gibi. Gün gelmiş onlarında evlatları olmuş, evlendirmişler. Rize’li babannem , Ahıska’lı anneme , Girit’li kocasından öğrendiği otları ve onlarla nasıl yemekler yapabileceğini öğretmiş. Şimdiyse sıra bende ...
 
Arapsaçının hikayesi de işte böyle başlıyor aslında. En güzeli kuzu etli oluyor ve altın renkli sıvıyı unutmamak gerekli. Egedeki otlar başka yağları sevmez. Bizler de öyle, o yüzden otunuz taze, yağınızda hakiki zeytinyağıysa geçin bakalım mutfağa ;
 
 1 kg taze arapsaçı
 400 gr kuşbaşı kuzu
 1 büyük soğan
 Zeytinyağı
 1 çay bardağı su
 tuz
 
Tencerenin dibine ince bir tabaka olarak kaplayacak şekilde döktüğümüz zeytinyağını hafif kızdırıyor. Sonrasında soğanı küp küp doğruyor ve pembeleşince ,kuşbaşı kuzu etlerini ekliyoruz. Kuzu etleri pişmeye durduğunda,henüz yıkayıp doğradığımız arapsaçlarını suyu süzülmeden azar azar ekleyip kavuruyoruz. Şimdi 1 çay bardağı suyu ekliyor ,çok az tuz katarak yemeğimizi pişmeye bırakıyoruz.
 
Yemeğe meyhane yapmak isterseniz bol limon suyunu un ile pişirip katabilirsiniz. Ben Arapsaçının rayihasını çok sevdiğim için sade haliyle yapmayı tercih ediyorum.
 
Toplam blog
: 4
: 31215
Kayıt tarihi
: 06.04.12
 
 

1985 Doğumlu. Aslında normal ama pek fazla hayalci ve birazda şımarık bir şahsiyettir kendisi. Yü..