Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '18

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kuzuların Tradejisi

Kuzuların Tradejisi
 

Kuzuların zorunlu sessizliği


Gün geçmiyor ki insanın hayvanlara yaptığı eziyetin, işkencenin bir haberini almayalım. Arabanın arkasına bağlanan köpek, öldüresiye dövülen eşek, ayakları kırılana kadar faytona koşulan at, kuyrukları, ayakları kesilen, kuyruğuna teneke bağlanan kediler, seks kölesi yapılan maymunlar… bunlar psikolojik sapma sonuçları, bir de ticari amaçlı olanları var; ölümüne dövüştürülen boynuzu, derisi, eti için vahşice öldürülen hayvanların yanında beslenirken eti kuyruğuna gitmesin, daha besili kg olarak daha ağır çeksin diye kuzuların kuyruğunun kesildiğinin haberini sizinle paylaşmak istiyorum. Birkaç gram daha et için yapılan bu uygulama insan olanın içini acıtır mutlaka. Bir de bu olayların inanç boyutuna bakıldığında ise sonucu daha da vahim.

Fetva.net adlı bir sitede de konu ile ilgili soru sorulmuş,

SORU: İlmihal kitaplarımızda kurbanlık koyunların kuyruklarının en az yarısının kopmaması lazım geldiği beyan ediliyor. Kasap arkadaşların verdiği bilgiye göre ise koyunların kuzu halinde iken kuyrukları kesilirmiş ki hayvanlar daha çok ve daha çabuk et yapsınlar. Yani gelişsinler diye… Ayrıca böyle olunca daha sağlıklı oluyormuş. Velhasıl buradaki koyunlar, kuzuların hep kuyrukları kopuk? Şimdi bizim böyle bir hayvanı kurban etmemiz ne kadar doğru olur?

CEVAP: İlmihal kitaplarında anlatılan husus, hayvanlar için kusur sayılır. Sizin bahsettiğiniz husus ise “olumlu” özelliktir. Bu sebeple o hayvanları kurban etmekte bir sakınca yoktur.

Yani bu sorunun yanıtı kuzuların kuyruklarının kesilmesinin bir beis oluşturmayacağı kesilebileceğidir.

Müslüman dünyanın peygamberi Hz. Muhammed ise bakın ne buyuruyor: “Merhamet edenlere Allah da merhamet eder. Siz yerdekilere merhamet ediniz ki göktekiler de size merhamet etsinler. ” (Ebu Davud, Edeb, 66 / Tirmizi, Birr, 16), “Merhamet etmeyene merhamet olunmaz.” (Buhari, Edeb, 18)

Genel teamül ise Müslüman’ın sadece insanlara değil, diğer canlılara da merhametle davranması, hayvanlara sevgi ile muamele etmesidir. Allah, yarattığı canlılara acıyanları bağışlar, günahlarını affeder.

Başka bir mevzu için kuzuların Kulaklarını kesmek sorusu dinimizislam.com sitesinde sorulmuş;

SORU: Kuzular ve hayvanlar karışmasın diye kulaklarını keserek çeşitli işaretler yapmak uygun mudur?

CEVAP; Uygun değildir. Kesmemeli, boya ile işaretlemelidir, yanıtı ise beni epey şaşırttı.

Canlıların var olma hakkı tartışılmaz. Ve hiçbir canlı varoluşunu haklı bir sebebe dayandırmak zorunda değildir, Bizim kültürümüze maalesef hayvan hakları girmemiş, yerel yönetimlerinin kuşlara yem vermek yasaktır diye tabela asılan bir Ülkeyiz. Öte yandan, toplumun tamamında asgari müşterek olarak buluşulan nokta hayvana şiddetin önlenmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye’de ortalama aktif olan 6 milyon hayvan sever var. Ülkenin en az yarısı bir hayvanın başını okşamış ve onunla etkileşim kurmuş gerçekliği ile siyasiler, bu konuyu duyarlılık göstermelidir.

Son tahlilde ne diyebilirim ki, hayvancılık yaparken kuzulardan daha fazla et çıkarmak adına kuzuların kuyruklarını canlı canlı kesenleri “Kuzuların sessizliği” filmindeki Dr. Hannibal öpsün diyorum.

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..