Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '06

 
Kategori
Sosyoloji
 

Kylon'dan Spartacus'e - I

Kylon'dan Spartacus'e - I
 

Genelde kıyı kesimlerinde ve Akdeniz adacıklarında kurulmuş olan Antik Yunan Medeniyeti İÖ 7. yy'da zeytin ve üzüm üretiminin ve ticaretinin, tahıl tarımından daha karlı olduğunu keşfetti. Ancak zeytin ve üzüm yetiştirmek, tahıl üretmekten daha büyük bir yatırım gerektiriyordu. Bu da tarlalarında zar zor kendi geçimlerini sağlayabilen küçük toprak sahiplerinin kalkışabileceği bir iş değildi. Bu durumda zeytin ve üzüm tarımına yatırımı, sadece geniş toprak ve birikimleri bulunan, zeytin ve üzümün ürün vermesi için geçecek zamanda geçim darlığına düşmeyecek olan Aristokratlar yapabilecekti.

<ımg alt="" src="http://photos1.blogger.com/blogger/7483/1936/200/serf.jpg" border="0">

Öyle de oldu. Üretim kaynakları ve dolayısıyla zenginlik, geniş toprak sahibi olan Aristokratların elinde toplanmaya başladı. Kıt kanaat geçinen küçük toprak sahipleri için daha zor günler başlamıştı. Küçük çiftçiler bu dönemde tefecilerden borç aldılar. Borç faizlerinin altı ayda yüzde yirmilere kadar çıktığı biliniyor. Borç sarmalına giren küçük toprak sahipleri önce birikimlerini, sonra da topraklarını kaybettiler. Tefecilerden borç almak için çocuklarını, karılarını ve sonunda da kendilerini teminat olarak göstermeye başladılar. Ne var ki toprakları ellerinden çıktığı için tefecilerden aldıkları kredileri ödeyemediler. Ödeyemedikleri borçları için önce çocuklarını, sonra karılarını en sonunda da kendilerini alacaklılarının kölesi haline gelmiş olarak buldular. İşte "Borç Köleliği" kavramı bu şekilde ortaya çıktı.

Bu süreç çok kısa bir zamanda toplumsal yapıyı büyük oranda değiştirdi. İÖ 7. yy"ın ortalarında topraklar az sayıda zengin aristokratın elinde toplanırken, karşılarında kalabalık bir mülksüzler sınıfı ortaya çıktı. Bu sahnenin 2. perdesi kaçınılmaz olarak "Sınıf Çatışmaları" olacaktı.

Sonraki yazılarda:
- Antik Yunan'da Sınıf Çatışmaları
- Kylon'un isyanı
- Roma İmp. ekonomik ve sosyal düzen
- Tarihin en büyük köle ayaklanması: "SPARTACUS"
- Ortaçağ Avrupası
- Haçlı Savaşlarının sebep ve sonuçları
- Haçlı Savaşları kimleri zengin etti???
- ...

 
Toplam blog
: 2
: 980
Kayıt tarihi
: 11.06.06
 
 

Siyasal Tarih, Medeniyetler Tarihi, Dinler Tarihi, Antik Tarih meraklisiyim. Antik Yunan, Roma, Orta..