Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '08

 
Kategori
Siyaset
 

Lâik

Lâik
 

Anayasamızın 81. maddesi milletvekillerinin göreve başlarken okudukları andı içerir (1):

MADDE 81. – Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, göreve başlarken aşağıdaki şekilde andiçerler :

“Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve lâik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”

22 Temmuz 2007 seçimlerinden sonra seçilen 549 milletvekili bu andı okudurlar. Yani, demokratik ve lâik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacaklarına namusları ve şerefleri üzerine yemin ettiler..

“Lâik” sözcüğünü söylemek herkes için kolay değildir (2). Doğru söylenişi, “a” inceltilerek ama uzatılmadan ve “i” kısa söylenerek olur.

Meclisteki yemin törenini izlerken bu sözcüğün oldukça farklı söylenişlerini duyduk. .

Lâik
Laik
Lââik
Layik
Layık
Laayik

Bu sözcüğün ne şekilde söylendiği çok önemli değildir. Önemli olan, lâik Cumhuriyete bağlı kalacaklarına namusları ve şerefleri üzerine yemin edenlerin bu yeminlerine sadık kalmalarıdır.

(1) Anayasa: http://www.tbmm.gov.tr/Anayasa.htm
(2) Yazılarımda inceltme işareti kullanmam, ancak Anayasa metinde inceltme işareti olduğu için bu yazıda kullandım (A.T.).

Ankara, 17 Şubat 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..