Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '07

 
Kategori
Siyaset
 

Lâle devri; Gül devri

Lâle devri; Gül devri
 


Osmanlıların Avrupa ile barışa dayalı ilişkiler başlattıkları, hayatta ve sanatta "LÂLE" ye odaklı döneme "Lâle Devri" denildi.(1718 - 1730).

Bu devirde batıya karşı savunma politikası izlenerek gerilimlerin azaltılması hedeflendi. Avrupa ile dostluk ilişkileri başlatıldı. Sağlanan barış döneminden yararlanan, başta Padişah III.Ahmet olmak üzere, saray çevreleri göz kamaştırıcı lüks bir hayata yöneldiler. Eğlencenin, her türlü savurganlığın doruklara çıktığı bu dönemin bazı getirileri de olmuştu. Matbaa, çini sanatı, şair Nedim belirgin örneklerdir. Bu şaşaalı dönem 1730 yılında tatsız olaylarla noktalandı.

Ülkemizde de lâle devrini anımsatan uygulamalar epeydir devam ediyor. Ancak, bir farkla, gerçekte değil, sanal ortamda. Renkli televizyon ve onların kullandıkları 30-40 kişilik bir kadro bu işi başarı ile yürütüyorlar. Bu gidişle magazinleşen yaşamın, ne getirip, neler götürdüğünü hesaplayan yok.

Diğer yandan siyasette, dini duyarlılıkları iyi kullanmasını bilen bir kadro, uzun uğraşılar sonunda fakat adım adım ülke idaresine egemen oldu. En üst makama da ulaşmanın özel zevkini kutlamak istiyorlar. Hele işin içinde bir de zıtlaşma konusu var ki; başarıyı zafere dönüştürüyor. Kullanılan simge "GÜL" gibi değerli bir çiçek. Şimdi her gösteride binlerce gülü, "GÜL"'e feda adabilacak durumumuz var mı? Bir "GÜL DEVRİ" yaşatacak lüksümüz var mı? Düşünmeliyiz.

Dilerim, "GÜL" sevgisi gönüllerde kalır da bir savurganlığı daha yaşamayız. Borçla yaşadığımızı, 5 bin dolar borçla doğan bebeklerimizi hatırlayalım. Milyonlarca aç insanımız varken, 15-20 ekmeğin parasını bir güle vererek gösteriş yapacak lüksümüz var mı?

Dilerim, Sayın Gül; gülleri bağışlar ve bu gidişi durdururlar...

 
Toplam blog
: 163
: 1230
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1941 yılında Trabzon'da doğdum. 1961 Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Okulunu bitirdim. 1965 A..