Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '12

 
Kategori
Futbol
 

La liga çok erken bitti

La Liga yayın hakları kaç milyon dolardır? Bilemiyorum. Bir milyar dolardan az olmadığını sanıyorum. İyi para. İki adam elele verdiler ve La Liga yı bu yıl bir devrede ve çok erken bitirdiler. 

Kim bu iki adam? 

Jose Maurinho birincisi. Bazılarına göre dünyanın bir numaralı TD si. Büyük bir güç kullanıyor. Hatta eski başkanlardan birinden, bir  TD bu kadar güçlü olmamalı diye eleştiri alıyor.  O Başkan ise yanılmıyorsam kulübe getirdiği Capello'yu "şampiyon bıraktığım Real Madrid, ben yokken hiç şampiyon olamadı . Ben geldim yine şampiyon yaptım. Kim büyük, ben mi?" dediği için göndermişti. 

Kulüp ki, bu kulüp Real Madrid ise, bir TD Real Madridden büyük olur mu? 

Bizde güzel bir söz vardır. 

BÖYLE BAŞA BÖYLE TRAŞ 

Bir çok futbol bilenine göre Jose Maurinho dünyanın en iyi TD si. Bu çok bilen adamlara göre geçen yılın TD si de, Joseph Guardiola.

Bunlar o kadar çok biliyorlar ki. Jose yarışacağı tek rakibi Barça yı yenecek bir takımı, nedense kuramıyor. Hemde imkanları en geniş kulüp Real Madrid de. Bu sezon 5 maçta 4 defa yenildi. Jose nin kafası bulutların dahi üzerinde. Hiç yenemediği hatta direnemediği Barça ya ligde 10 puan fark attı. Böbürleniyor. Diyor ki benim takımım dünyanın en büyük takımına 10 puan fark attı. Şampiyonluğu garantiledi. Şimdi artık Barça ya evinde dahi yenilsem ŞAMPİYONum. Ben onların üzerindeyim..

Jose Maurinho bu anlamda bir çok şey söylüyor. Ama bir gerçek var. Önünde bir Barça maçı daha var. Ve CL de de muhtemel 2 maç yada final de karşılaşırlarsa 1 maç daha. Barça için yapılacak tek bir iş kalıyor. Real Madrid i Camp Nou ya gömmek. Geçen yılki 5-0 lık skoru geliştirmek. Komik 10 puan fark atığın takıma ezilmek.

Bu Barça için çok zor bir iş değil. Çünki onlar Real Madrid den iyi takım. Kadro olarak daha güçlü. Çünki o çok bilmiş ve dünya nın bir numaralı Teknik Direktörü Jose Maurinho bu Barça ile başabaş mücadele edecek bir takım yapamadı. Barça ile mücadele etmek için kurduğu bu zayıf takımı yüksek motivasyon ile oynattı ve La Liga da dünya liglerinin rekorunu kırarak şampiyon olacak bir takım olmayı başardı. Bu yıl, Real Madrid bu yıl La Liga da en çok puan toplayan takım olacak. Üstelik gelmiş geçmiş en büyük takım Barcelona nın üzerinde bu rekoru kıracak. En çok gol atan takım olacak. Ama Barcelona ya ,yenileceği 2 yada 3 maç daha var. Bu puan farkı Real Madrid in beraberlik şansını ortadan kaldırdı. kazanma şansları zaten yok. iki yada üç maçtada yenilecek.

Yani Real Madrid bir sezonda 6 yada 7 defa yenildiği takımın önünde ve rekorlar kırarak şampiyon olacak. Ve bu kırılan rekora belkide yaklaşan takım bile olamayacak. 

Bu gelişmelerden sonra Jose Maurinho İspanya yı bırakacak. Çünki biliyorki bu performans tekrar edilemez. Biliyorki İspanya Misyonu tamamlandı. Bir kavga çıkarmak ve başı yukarıda bu görev yerini bırakmak onun için en iyisi. 

Jose Maurinho, bu kazandığı başarının kendisinden çok JOSEPH GUARDİOLA nın performansından kaynaklandığını biliyor. Zaten bu doğrultuda Pep in Barça da uzun soluklu görev yapmasını isteyen açıklamalar yaptı. 

Gerçekten Joseph Guardiola nasıl böyel bir çarpık tablo oluşumunda Jose nin bir numaralı işbirlikçisi oldu? La Liga yı bu kadar erken nasıl bitirdi? Bu yanlışlık için önlem almak durumunda olanlar var mıdır? 

Aklıma Erman Toroğlu geliyor. 2003 - 2004 yılında BJK nin daha ilk yarıda en yakın rakibine 11 puan fark attığında lig TV de BEŞİKTAŞ BU LİGİN TADINI KAÇIRIYOR,  BİZE DE DÜKKANI KAPAMAK DÜŞECEK DEMİŞTİ YA LA LİGA DA ERMAN TOROĞLU YOK MU? 

Ermanın böyle konuştuğu ligi BJK şampiyonun 20 puan gerisinde 4 cü tamamlamıştı. O sezon ne olmuştuda bu kadar gariplik olmuştu? 

Pep bu yıl olağanüstü hatalar yaptı. Ve yaptığı bu hatalardan sonra geçtiğimiz hafta artık Real Madrid i yakalama şanslarının olmadığını düşündüğünü ifade etti.

2011 yılının dünyanın en iyi TD si Guardiola bizim buradan aylarca önce görüpde yazdığımız gerçeği ancak görebildi. Kimse Guardiola ya senin görüşün bu kadar az mı diye sormaz. Çünki ona soru soracaklar da , Jose ye "neden Barça ile başa baş oynayacak takım yapamadınız" diye  soru soramayan adamlar .

Pep nerelerde yanlış yaptı? Yanlışlarında yönetim ne kadar vardı? Bunlardan daha önemlisi doğru analizler yapılyor mu? Neler yapılması gerekiyor? Ne şekilde çalışmalar yapılıyor?

Futbol bilenlerin türlü şekilde anlattığı, ama aslında basit ve izlenmesi zevkli ve gereğinden fazla para ödediğimiz bir spor dalı. Messi alıyor, yılda 38 milyon dolar, Ronaldo ise 40 milyon Barcelona ve Real Madrid ise mali krizin, ekonomik olarak borç batağının içinde. Real borçlardan kurtulmak için stadını satmayı planlıyor.

Bir tane akıllı adam yok mu ya siz neden bu kadar yüksek maaşlar ödüyorsunuz? Bir tane ADAM yok mu bu futbol kulüplerinin sağlıklı bir şekilde yaşamaları için yapılması gerekenleri bulmalıyız diyen. Ya da bir profesyonel futbolcunun ne kadar para alması gerektiğini söyeleyecek ve buna görede diğer maaş ödemelerinin akılcı şekilde tespit edecek insanlar yok mu?

La Liga bu yıl bir hafta geç başladı. Nedeni para alamayan futbolculara destek olmak için yapılan grev. İspanya da ödeme yapamayan kulüpler var. Nedenini göremeyecek kadar acizler mi yönetiyor futbolu. Futbolcuların aşırı yükselen maaşlarını durduracak kimse yok mu? Yoksa bir iki tane menejer mi futbolu yönetiyor. Yoksa daha vahimi başkanlar bu mejerler ile işbirliği içinde mi?

Futbol ligleri dünyanın heryerinde var. Her ligin kendi havası ve özelliği olsada en önemli lig olan La Liga da bu yıl durum böyle. Sezonun ilk yarısında şampiyon belli oldu. İnsanlar bu kadar saf mı? Ya da bu kadar sporsever mi sonu bu kadar önce belli olmuş bir ligi izleyecekler. Özellikle bizde Play Off ile ilgili konuşanlar . Böyle bir lig mi özlüyorlar. Biz şampiyon olalım . yoksa 

BİR BÜN HERKES FENERBAHÇELİ OLACAK 

mı diyorlar. iyide herkes FB li olunca kim ile Lig yapacaksınız. Bunu düşünecek kadar düşünme kabiliyetiniz mi yok, hesap mı bilmezsiniz? 

Ne yapmak istiyorsunuz? İsteğiniz ne? Bunu nasıl gerçekleştirirsiniz diye düşünmek bu kadar ağar bir soru mudur? Ne kadar olduğu anlaşılmayan kafalar ile ile yapılacak işler bundan daha iyi olmaz.

Lig yarışı zorlaştırılmalı. Mücadele arttıtılmalı. Ve bu zorlu mücadelenin ardından şampiyon çıkmalı. Bu şu demek örneğin La Liga nın şampiyonunu arıyorsak işimiz en kuvvetli takımı seçmek ise yol tartışmasına girmek manasızdır. NBA de bunun nasıl yapıldığını görmek kolaydır. Futbol un daha başka bir olay olduğunu söyleyenler zamanında dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen GALİLE yi asmaya kalkanlardır. Ya da onların torunlarıdır.

Maç sayısı çoğaltılamalı, play off uygulaması sertleştirilmelidir. La Liga nın sonunda sekiz takımın çeyrek finalde 3, yarı finalde 5 ve finalde 7 maçlık play off oynaması izleme değeri olarak ne olur? Yoksa şampiyon daha ilk yarıda belli olmuş bir La Liga dan Jose den başka kim zevk alır?

Yoksa asrın takımına 10 puan fark atan Real in performansına düzülecek övgüler mi iştir? Hemde Pep i yok sayarak. Asrın takımı Barça yı bu acıklı duruma düşüren Pepi. Guardiola hafta içinde neler yapar, takımı nasıl yönetir? İbrahimoviçi kovmaktan başka ne ile uğraşır. İbrahimoviçi kovarken kulübe ne kaybettirdi acaba?

Bir TD nin tek işi takım içinde forma rekabeti sağlamaktır. Formayı kime ve ne zaman vereceğini iyi bilmektir. Bunu bilen, kimden ne zaman formayı da alacağını bilir.

Dünyanın en iyi teknik adamı Jose Maurinho nun en iyi yaptığı iş budur. Bu Pepin başaramadığı iş. Pep, takım içi rekabeti öldürerek küçük takımlara verilen puan ların birinci suçlusu olmuşur. Yanlış adamlar, bu yıl I.Cuenca diye bir adama şans tanıyor Pep. Bojan Krkic den bile daha kötü olan bu oyuncu. Barça da oynayabilir. Ama onun oynadığı Barça zorlanır. Seviyesi düşer. Oynadığı futbol kötü olur. 

Sporting Gijon maçında Cuenca 80 dakika oynadı. Ne yaptı? Bol bol top kaybı, yanlış orta. Bir yada iki ama az sayıda ve geriye doğru, takım arkadaşına pas. Bu istatistikler e Pep bakıyor mu? Baksa oynatmaz. Ben koyarım oynatırım diyor. Doğru oynatıyor Real de fark yapıyor. 

Cuenca nın arkasında Adriano  oynuyor. Bu oyuncuda zayıf. Üstelik önündekide zayıf olduğu için daha çok sırtıyor. Real Madrid e karşı bu oyuncular ile çıksın tarihi fark yer Barça. Ronaldo delik deşik eder. Pep, Adriano nun Barça nın oyuncusunu anlayamadı. Kronik TD arızası yanlış oyuncuda ısrar. Sporting maçında durumu 1-1 olduğunda sahadaki oyuncular, başta Xavi ve İniesta tutuştu. Dünyanın en iyi 2 ortasaha adamını kadronda tutuyorsun ve Sporting ile oynarken zorlanıyorsun. Barça nasıl yönetiliyor? Xavi ortasahada topu aldığında sağ kanada dönmüyordu bile. Oraya attığı her top Cuenca tarafından ezilirken Pep ne yapması gerektiğini göremiyordu.

TD sahaya yanlış 11 gönderdi mi? Takım iyi oyunculardan kurulu da olsa performans düşer. Çünki oyuncunun zevki kaçar. Yanlış adamlar takıma zarar vermeye başlar. TD nin bu yanlışlıkta ısrarı yanlış adamı kazanma isteği kazanılmış adamları , kaybettirir. Daha önemlisi TD saygınlığını ve otoritesini kaybeder. Bu gücü ne olursa olsun takımı yıkar.

BARCELONA nın 10 puan geri düşmesindeki ana sebep budur. Sportin Gijon maçında,asla Barça oyuncusu olmayan Cuenca ve Adraino ile Uzun süredir takımdan uzak kalan Keita yı  ve haftalardır  kötü oynayan Fabregası sahaya sürünce ciddi risk aldı. Bu hatayı ancak Pep yapar. Rakip biraz dişli olsa ki, Barça sahaya çıkarken rakibe bakmıyor. Bakmadığı içinde 10 puan fark yedi.

Bir takımda yılın TD si. Asrin takımı Barça ya 10 puan fark yediren Pep ve dünyanın en zengin takımında imkanların en bol olduğu Real Madrid de rakibi Barça ile dişe diş mücadele edecek takım kuramayan Jose . Bu yıl elele verdiler ve La Liga nın yarısını çöpe attılar. 

Oynadıkları futbola gelince Barça yı seyretmeken kim zevk alıyor? Kaç maçları güzel? Topla oynama oranları % 70 in altına düşen kaç maç var? Kendi aralarında top çevirmekten başka ne var? Ya Messinin attığı goller olmasa? Futbolun bir takım paslaşması olduğuna, rakibin toptan bu kadar uzak kalmasının güzel olduğundan bahsedecek kimler var ?

Real Madrid ne oynuyor? Pepe diye bir kasap, en iyi yaptığı iş tekme atmak olan bir oyuncuyu nasıl kadroda tutuyor? Ve biz bir dünya takımıyız diyor?

Dünya Futbolu kötü yönetiliyor . Bunu görmemiz ve ona göre kendi iyimizi yapmamız önemlidir. Dünya ya bakarak gideceğimiz yer TÜRKİYE nin istediği yer olamaz. Bugün futbolumuzun bulunduğu yer dünya sıralamasında görünüyor. Kulüplerimize baktığımızda ise borçtan başka bir şey göremiyoruz. Bu mudur istediğimiz? 

Dünyada hangi ilerlemiş ülkede play off varsorusuna yanıt aramak yerine doğru soruyu bulmaya çalışmak kimin ödevidir?

Biz, içinde  bulunduğumuz Avrupanın, en genç neslinin sahibi bir ülke olarak elimizdeki kaynakları yaşlı Avrupa lılara vermekten başka ne yapıyoruz? Ha birde kendini Maurinho sananlarada çok imkan veriyoruz. Elimizdeki genç nesle şans vererek kazanacağımız başarıları neden göremiyoruz.  

Bizde Messi ve Ronaldo dan da daha iyileri var. Artık kafalarımızı değiştirelim. Akılcı programlar ile çalışmayı ve sabrı gösterecek insanları görevlendirelim.  

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..