Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '19

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Labirent Çeşitleme

Gazanfer ERYÜKSEL

 I

Geçip giden bir şey midir geçmiş? Bu soruyu sorarak hayata bakmaya başladığımızda belleğin kuytularında nice renk, koku ve sesin biriktiğini hissedersiniz. Zamanın geviş getirdiğini düşünmeye başlarsınız. Yüzlerce, belki binlerce yıllık bir batık gemide sapasağlam amforalar bulmak. O batığın yükü şarap ve zeytinyağı dolu amforalardır.

 II

Tekrar hayata dairdir. Kâh usul, kâh coşkun akıntısında ırmağın sorar bize, "Son kararın mı?" veya "Bu dosyayı silmek istediğinizden emin misiniz?" diye.

"Tüh... Tüh... Ne yaptım ben?" ihtimalini iyi bilen insan, bilgisayarı programlarken yukarıdaki soruyu soracak bir yazılımla donatmıştır.

Silinen bir dosyanın "Geri dönüşüm" kutusundan alınması mümkündür. Geri dönüşüm kutusunu da silip temizlemişseniz iş bilgisayar uzmanlarına kalacaktır. 

Ama hayat işte... Bazı şeylerin tekrarı yoktur.

 III

Tarih bir bütündür. Sırf hoşunuza gitmedi diye "kes, kopyala, yapıştır" misali ona bakarsanız, yanılgı ve yenilgi kaçınılmazdır.

 IV

Egemen güçler için sanat, eğlence sektörünün çıngırağı, "boş zamanların" ise dolgu maddesidir. Egemenlerin pişmiş aşına soğuk su katmayan her şey onların makbulüdür.

 V

Bazı şiirlerin ve şarkıların benimsenme hassası vardır. Bu metinler insan hayatlarında “değişende değişmeyen” bir boyutu ifade edebildikleri için zamanı aşarak gönül tellerini titretirler. Sanki beni, bizi anlattığı hissiyle kalakalırız.

 VI

Onca sonsuzluğuna karşın

Zaman kısadır hep…

 VII

“Her gidiş bir ayrılık değildir. Çünkü bazen ne kadar uzağa gidersen git; yüreğin hep bıraktığın yerdedir.” William Butler

 VIII

"Bütün dünya zaten bir labirent" der Borges...
Labirentteki kişi, labirentin tümünü göremez. 
O çoklu belirsizlik...

 

 
Toplam blog
: 227
: 584
Kayıt tarihi
: 16.12.15
 
 

1952 Yılında İstanbul'da doğdu. Pertevniyal Lisesi'ni ve İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akad..