Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '12

 
Kategori
Futbol
 

Laf ü güzaf

Laf ü güzafın kelime anlamı boş ve anlamsız söz lakırdı anlamında. Bu hafta oynanan ve  hakem tarafından 3-3 berabere bitirilen  Beşiktaş Galatasaray derbi maçı sonrasında Fatih Terim in bir kaç sözü gerçekten lafü güzaftır. Bzi bu ve benzer sözleri hatta İngilizce olarak bile kendisinden daha önce sıkça duyduk. Duyduk ama ne söylediğini anlayamadık. Çoğu Fatih Terim sözlerinde olduğu gibi.

-Melo nun maç  ve kondüsyon eksiği var.

Bunu  herkes biliyor. Kendisi de söylüyor. Peki neden ilk onbirde sahaya sürüyorsun o zaman. Madem maç , antrenman ve  kondüsyon eksiği var bunu  maç öncesi bildiğin halde neden önemli bir derbi maçında ilk onbirde sahaya sürüyorsun. Madem  ilk onbirde oynatıyorsun bırak maç ve kondüsyon eksiğini gidersin. Neden ilk yarı bitiminde oyundan alıyorsun.?  Kendi kalesine gol attığı ve morali bozulduğu için olabilirmi.?  Bu da en etkili neden ama F.Terim bunun yerine başka bir şey söylüyor.

-Hamit takıma tam olarak uyum sağlayamadı.

Hamit in uyum sağlaması  oyuncular ile daha çok maç yapmasına bağlı. Kasımpaşa maçında son 25 dakikada derbi maçında da  ikinci yarıda oyundan çıkması bu uyumu geciktirecektir. Söylediği ile uyguladığı farklı şeyler.

-Penaltı pozisyonunu görmedim.

Maçın en heyecanlı dakikaları. Takımı 3-2 yenik durumda ve her an gol bulabilirler. Her an her saniye dikkat edilmesi gereken anlar. Bu anlarda Fatih Terim maçı izlemiyor.  Penaltı pozisyonunu hakem nasılsa gördü ve kararını verdi. Oda Burak ı oyuna aldığı için penaltıdan emin. O sırada purosunu tüttürüyor olmalı. Yada Hasan Şaş' a sarılmak için bekliyor olabilir. Gördüm, penaltıydı diyebilir. Gördüm ,penaltı değildi diyebilir. Gördüm ile başlayan her cümleyi kurabilecekken o tam aksini seçiyor.

- 5 gol attığımız maçı berabere bitirdik.

Rakibe saygı sıfır. Tevazu sıfır. Alçak gönüllülük sıfır. Madem beş gol attınız ve Melonun gölü de bunların içinde neden köpek sevinmesi görmedik peki.? Hakan Balta nın yaptığı hata olabilir. Normaldir. Ama rakip oyuncunun topu pozisyonu takip etmesi ve golü yapmasına o çabasına ve emeğine neden saygı duymuyor acaba. Kendi takımının attığı 5 gol  varsa rakip takımın teknik patronu ne demeli acaba.?

-Bu kadar basit golleri atamazken kolayları yememeliydik.

Ben hiç bir maçtan sonra bir teknik direktörün çok zor bir goldü. Böyle zor bir gol yedik normal dediğini duymadım. Basit gol veya zor gol nasıl oluyor. Frikikten atılıyor basit, verkaçlara atılıyor basit, kornerden gelen topa kafa ile atılıyor basit. Biri de bize zor goller nasıl yeniyor onu anlatsa da öğrensek. Futbol hata oyunu. Hata olsa da olmasada goller olabiliyor. Her zaman hata gol ile sonuçlanmıyor.

Bu ve buna benzer açıklamalar bir çok maçtan sonra Terim tarafından söylenir. Hiç bir  spor yazarıda bunların ne anlama geldiğini soramaz.

Sakatlıktan yeni çıkmasına rağmen Semih i yeniden  ilk onbirde oynatıp Dany i  kenarda bekletmesi , geçen haftanın en iyi performanslarından birini gösteren Aydın ı yedekte bekletmesi de teknik adam yanlışlarıydı. Geçen hafta Kasımpaşaspor maçında üç puanı son dakikalarda gelen golle kurtaran Fatih Terim yönetimin kendisine sunduğu  müthiş transferlerle basın tarafından erken şampiyon ilan edildi.  İlk haftanın  sonunda spor medyası , her takım artık mücadele ediyor ama Galatasaray'ın kenar yönetimi maça çok daha yerinde müdahale ederek maçı çevirebiliyor  diyerek doğrudan Fatih Terim göklere çıkarıyordu. Bu yazılarını kesip saklasınlar. Bu defans dizilişi ve performansı ile Hakan Balta nın yavaşlığı Semih in tecrübesizliği  ile yeni transferlerin breysel olarak iyi ancak takım oyununda henüz birlikteliği yakalayamadıklarını söylemek mümkün. özellikle bu d efans hattı Şampiyonlar liginde erken havlu attırabilir. Şampiyonlar liginde bir Bülent Yıldırım bir Cüneyt Çakırın olmayacağını birileri Fatih Terime söylemeli.

Geçen dönem sezon başında aldığı ve hiç faydalanmadığı Ceyhun ile  Manisaspordan  devre arası hatta Galatasaray maçı öncesi  transfer edilen  ( belkide bu transferle  Manisasporun bir alt lige düşmesine neden olan) Yiğit şimdi  Antalya pora gönderildi. Kazım Kazım ı ise hiç anlatmaya gerek yok. Dolayısı ile Terimin oyuncu kazanma ve oynatma yeteneği maalesef yok.  Geçen dönem Servet ile farklı bir sorun yaşanmasa şu anda Semih Kaya maalesef bu posizyonda olamayabilecekti. Peki kendi isteği ile aldırdığı Riera nın  ilk 18 e bile  girememesine karşılık hala en yüksek para alan oyunculardan olmasını  nasıl açıklarsınız.

Engin Baytar'ın hakeme yönelik şiddetini hafife alır tarzı açıklama ile oyuncusuna sahip çıkarak yanlışı savunan, geçen sezon Melo -Riera olayını iyi yönetemeyip tekrar Melo yu kiralayan Fatih Terim aslında sorunları erkene almıştır. Melo oyuncu kalitesi olarak faydalı bulunabilir. Ancak  bir oyuncunun faydası birkaç oyuncunun performansını düşürüyorsa bunuda görmek gerekir.

Galatasaray yönetimi bu kadroyu Şampiyonlar liginde başarı için yaptı. Türkiye ligini çantada keklik gördüler. Geçen yıl rakiplerinden hem kadro hemde mental olarak önde , avantlajlı , sorunsuz geçiren  ve çok daha az maça yapan Galatasaray ,Türkiye kupasından çeyrek finalde elendi ve lig şampiyonluğunu  5 puanlık farkla rağmen zorla  kazanabildi. Bu tabloya rağmen yine Fatih Terim yılın teknik adamı seçildi. Aslında çokta şaşırmamak gerekiyor. Ancak bu sezon yeni transfer edllen oyuncularla nasıl bir sezon geçirecekleri merak konusu. Beklenti yüksek olsa da aslında bu beklentinin içi oldukça boş. Şampiyonlar liginde ilk turu geçmek bana göre bu takım için başarı sayılmalı. Diğer kupa ve birincilikler de yanına eklenirse geçen sezon için değil ama bu sezon için  yılın teknik direktörü olmayı pekala hak eder. Ancak bu konuda iyimser olmak yetmiyor. Kadro yetenekli olsa da oyuncu profillerinin farklılığı  bu sürecin zorluklarla dolu olacağuna işaret ediyor.

Bekleyelim göreceğiz.

 
Toplam blog
: 96
: 648
Kayıt tarihi
: 12.08.08
 
 

Karadenizliyim. İzmir' de yaşıyorum.  Dünyanın tek bir ülke  olduğuna inanarak  bütün insanların ..