Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
2901
 

Lahana oturtma

Lahana oturtma
 

LAHANA DEYİP GEÇMEYİN


Sağlık açısından son derece faydalı bir sebze olan Lahana, mevsim itibarı ile de her zaman bulabileceğimiz ve de ekonomik olarak çok ucuz bir sebze. Ülsere, bronşite, idrar söktürücü özelliği ve daha pek çok rahatsızlıkların giderilmesinde önemli katkıları olan lahananın en önemli özelliğinden birisi de kansere karşı olan koruyucu özelliğidir.

Ülkemizde, her yörede lahananın değişik ve lezzetli yemek türleri yapılmaktadır.
Özellikle en çok tercih edilen yemek türü malumunuz lahana sarması(dolması) dır. Fakat biraz meşakkatli bir yemek olduğu için, hanımlar sarma yapmaktan üşenirler.
Bu gün, lahana sevipte , zorluğundan çekinenler için sarma yapmadan aynı lezzeti yakalayabileceğiniz bir tarif vermek istiyorum.
MALZEME
1 ad. orta boy beyaz lahana
1/2 kg orta yağlı kuşbaşı et( ya da kıyma)
2 ad kıyılmış soğan
2 kaşık salça
yarım finsan sıvı yağ
1 kaşık tereyağ
5 ad. rendelenmiş domates
2 ad. düvülmüş sarımsak
2 kaşık sirke
birer tutam; tuz, karabiber, pulbiber, nane

HAZIRLANIŞI
Lahana yapraklarını ayırıp yıkayın ve geniş bir kapta kaynayan suda yumuşatın.
tencerede sıvı yağda, soğanı ve eti kavurun, salça ve domatesle, sirke, tuz, karabiber ve naneyi ilave ederek soteleyin. 1 bardak sıcak su ekleyip 10 dk. pişirin.
Bir tavada tereyağını eritip, sarımsak ve pulbiberi ekleyerek hafif kızartın.
Fırın tepsisine üçte bir lahanaları yayın, üzerine et sotenin yarısını gezdirin, kalan lahananın yarısını daha ekleyin, sotenin kalanını üstüne dökün, kalan lahanalar ile üzerini iyice örtün.
erittiğimiz tereyağını üzerine gezdirip üzerini folye ile kapatarak fırında pişirin.
Not: acılı sevenler bol acılı yapsın.

Akşam evde nefis ve de sağlıklı bir ziyafet verin ailenize.
Afiyet olsun efendim. Saygılarımla,
Merih

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

yemekten daha çok sevdiğim birşey varsa o da yemek yapmaktır. Tarifinizi deneyeceğim. Ayrıcalıklı bir yemek olacağını tahmin ediyorum. İlginizi çeker mi bilmiyorum ama sonrasında evdeki tadıcılarımın (oğlum (16) kızım (11) geri bildirimlerini size de ileteceğim. Ki o tadıcılar yemekteki hemen hemen bütün baharatları sayabiliyorlar.

remzi seyfioglu 
 20.02.2008 10:28
Cevap :
İlginize teşekkürler. Yemek yapmak bir sanattır. Bir de yemek yaparken sevginizi de katarsanız içine, lezzeteine doyum olmaz. saygılarımla, Merih  20.02.2008 20:27
 

Gerçekten yapmak çok zahmetli ve yılda en fazla 1-2 kez yapıyorum ama hiç bir lahana yemeği, zeytinyağlı lahana sarmasının yerini tutmaz gibi geliyor. Bir de ben sebze yemeklerinde etten hoşlanmıyorum. Eminim tarifiniz çok güzel olacak ama eti çıkarsak olur mu acaba? Saygılarımla...

moonlight1 
 19.02.2008 14:43
Cevap :
Bazı dostlarda telefonla arayarak,z.yağlı olarakta yapılabilir mi diye soruyor. Elbette. iç malzemeyi bol z,yağı ile(bol fıstık,kuşüzümü,tabiki de 1 kaşık şekerle)hazırlayarak z.yağlı lahana dolması tadında hazırlayabilirsiniz.  19.02.2008 15:21
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 405
Toplam yorum
: 195
Toplam mesaj
: 40
Ort. okunma sayısı
: 2098
Kayıt tarihi
: 30.11.07
 
 

1952 Ankara doğumluyum. Blog sayfam, sevgiye, saygıya, önem veren erdemli kişilerin buluşma mekanı o..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster