Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '10

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Lahana sarma@ Akka Hotels

Lahana sarma@ Akka Hotels
 

İdeshot üzerinden katıldığım öneri yarışmasını kazanan cadınız, sevgililer gününü Antalya Akka Hotels’in Antedon tesisinde kutlama fırsatını yakaladı. Bu süpriz ile ne kadar mutlu olduğumu diğer sitemde anlatacağım zaten direk be mutfak olayına girmek istiyorum.

Tatilin güzellikleri beni cezb etse de, otelin mutfağında yemek pişirecek olmam daha çok heyecanlandırdı. Şefimiz Durmuş Bey’in önderliğinde bu sefer mutfağa 3 hatun girdik. Aşağıda özene bezene dizdiğim fotoğraflarımızda da bu 3 hatunu görebilirsiniz. En eğlenceli çekimlerden biri olduğu kesin. Hani ben mutfak konusunda cahilim de aynı anda 3 cahilin lahanayı sarmaya çalışması ayrı bir güzellik oldu. Sevgililerimiz de karşımızda ellerinde makineleri bizi çekmek için canla başla çalıştılar, haklarını yememek lazım.

Ayrıca mutfak koleksiyonuma eklemek için Akka şefleri’nin şapkalarından bir tane kendime de aldım, sanırım bir yıl sonra müze açabilecek kadar çok malzemem olacak.

Otelin bir çok mutfağı mevcut, ancak bizler çekim için çok uygun olan restaurantın içerisindeki mutfağı tercih ettik. Bizler kadar şeflerimizin de zevk almaları ve eğlenmeleri beni çok mutlu etti, fotoğraflardaki sırıtık hallerimizden anlayabilirsiniz. Akka şefleri ile birlikte lahana sarma ve piliç emense pişirdik ve biz 3 hatun bu yemekleri yapmayı öğrendik. Paylaşımcı olduğumdan da tariflerini sizlerle paylaşıyorum.

Haydi başlayalım:

Lahana Sarma

Malzemeler:

    1 adet kuru soğan (ince doğrayınız hatunlar) sarımsak yarım maydanoz 1/2 doğranmış nane 2 domates (soyulmuş ve ince ince doğranmış) zeytin yağı (göz kararı diyeceğim zira not almayı unuttum, emin olamazsanız Mutfak teyze veya Mutfak Sırları’nın tariflerine bakın) tuz kara biber pirinç (300gr) 1' kg dana kıyma yarım yağlı

Hazırlanışı:

Öncellikle pirincimizi yıkamamız lazım, iyice yıkamak için de önce ılık suda, sonra 3-4 kez soğuk suda yıkayarak süzünüz. Yıkadığınız pirinci kıymanızla birlikte karıştırabileceğiniz bir kaba alıveriniz. Hazırladığınız diğer tüm malzemeleri de ekleyiniz ve “ya bismillah” diyerek kollarınıza kuvvet dileyerek yoğurmaya başlayınız. Bu aşamada baharatlarınızı katmayı unutmayınız ki sonradan ” hım baharatsız mı olmuş bu” diye sormasın kocişiniz, aileniz, çocuğunuz, çoluğunuz…

Sarma haline gelecek yaprakların huzur içerisinde yaşamakta oldukları LAHANA’yı alınız ve kesme tahtasının üzerine koyunuz. Sonra, en iyi kesen bıçağı şefkatli ellerinize alınız ve lahananızın göbek kısmını yuvarlak yapmak üsretiyle kesip çıkartın. Bunu yaptıktan sonra, tombiş lahanamızın sığabileceği bir tencereye kaynamaya koyunuz. Şefimizin dediğine göre 15-20 dakika lahanamızın sarma yaprağı haline gelmesi için yeterli bir süreçtir.

DİKKAT!!! Cadınız püf noktası veriyor:

    Lahanızın diri kalması için kaynadıktan sonra buzlu suyun içine yatırıp çıkartın. Sonrasında psikolojik olarak kendini hazır hisseden lahananızın yapraklarını ayırıp hazırlayınız. Kalın olan yerlerini keserek düzgün bir kıyma çarşafı haline getiriniz ve içlerini doldurmaya başlayarak fazla sıkmadan sarınız.

DOLDUR, SAR, TENCEREYE KOY bu işlemi iç malzemeniz tükenene kadar yapın, sonra sarmaların olduğu tencereye su koyarak (salça da konabilir) kaynatmaya başlayınız.

Sonrası mı: sarmaları yiyenlerden tebrikleri kabul edin.

PİLİÇ EMENSE

Malzemeler

    1 adet piyazlık doğranmış kuru soğan mantar sarımsak zeytinyağı tereyağı tavuk 1/2 tatlı kaşığı kimyon 1' çorba tabağı tavuk suyu Krema
    malzemeler sizin göz kararınıza göre konabilir, şef özellikle ölçü vermedi, “yok ben ölçü isterim derseniz” diğer bloglar yardımcı olacaktır:)

Hazırlanışı:

Önce tavanıza hafif zeytinyağı koyunuz ve ardından 1 kaşık tereyağınızı da ekleyiniz. Yağlarımız karışıp kızdıktan sonra soğanızı ekleyeyip kavurmaya devam ediniz. Sonra baş rol oyuncumuz olan tavuğu ekleyeyerek kızgın ateşte bu karışımı pişiriniz. “Bizi de koy, bizi de koy” diye bağıran mantarcıklarınızı ve diğer malzemeleri de ekleyerek karıştırmaya devam edin lütfen. Pişmeye yakın krema da ekleyerek “son hamleyi” yapınız. Üzerine bir tutam fesleğen ekleyerek servis yapabilirsiniz:)

Afiyetler ola

Eda, İlker, Ezgi, Çağrı ve Özgür’e ise özel öpücüklerimi gönderiyorum

 
Toplam blog
: 125
: 1808
Kayıt tarihi
: 24.05.07
 
 

Bir gün elle tutulabilen, mürekkep kokusu içine çekilebilen GERÇEK bir gazetede köşe yazıları yaz..