Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '16

 
Kategori
Güncel
 

Laik'im arkadaşım, cenaze namazını kılamam!...

Laik'im arkadaşım, cenaze namazını kılamam!...
 

internetten alınmıştır


Laikliğin yine tartışıldığı şu günlerde, gelmiş geçmiş en laik Cumhurbaşkanlarımızdan Ahmet Necdet Sezer, arkadaşının cenaze namazına katılmış ama namaz kılmamış.

Uzatmalı Cumhurbaşkanlığında Sayın Sezer, çok laiklik vurgusu yapardı...Sık sık da "laiklik adam olmaktır" darbı meselini dile getirirdi.

Demek ki, "adam olmanın" bir şartı da, arkadaşının cenaze namazını kılmamakmış...Mazaretim var dostum, laikim ben meselesi yani.

Şimdi, birileri diyebilir ki, sana ne kardeşim, adam ister cenaze namazı kılar ister kılmaz, kaygısı sana mı düştü!...Ama kazın ayağı öyle değil beyler...Mevcut Meclis Başkanı, laiklik Anayasada yer almasın, diyince herkes hop oturup hop kalkıyorsa, eski de olsa bir Cumhurbaşkanı'nın tutumu da laf konusu olabilir.

Nitekim,biz de bu haberi basındın okuduk...Yani, Sayın Sezer'in arkadaşının cenazesine katılıp cenaze namazını kılmayışı üzerinde düşünülesi bir durumdur.

İnsan, "adam olmak" bu mu, diye sormak istiyor. Cenaze namazı dediğin dört tekbirle kılınan rükusu sücudu olmayan iki dakikalık bir çeşit saygı duruşudur. Cahit Sıtkı bu duruşu şöyle ifade eder:

"Bir namazlık saltanatın olacak, taht misali o musalla taşında"

Yani, eşin dostun arkadaşın son yolculuğunda sen musallada yatarken huzurunda dizilip iki dakikalık bir namaz kılarlar, bu da senin son "saltanat" ın olur, diyor mecazi olarak...

Ama anlaşılan o ki, bizim ülkenin "adamları" arkadaşlarına bu "saltanatı" da çok görüyorlar...Galiba işin içinde "saltanat" sözcüğü geçtiği için laiklik damarlarına aykırı düşüyor.

"Saltana"a karşı durunca, "kul" olmaya karşı olunca, cenaze namazında müminlerle birlikte saf tutmak yerine, geride duvar dibinde saf tutuyorsun...Buna da "adam olmak" diyorsun!!

Hani bunu camiye kadar gelen biri için söylüyorum...Yoksa, "adam" inanmıyor olabilir...Yani dini inancı yoktur, dolayısıyla herhangi bir namaz da kılmaz...Ama cenaze namazı için camiye kadar gelip de namaza durmamak biraz tuhaf oluyor.

Yani, biz laikiz ve adamız, adamlar namaz kılmaz diyorsanız o zaman başkalarına da kendi namazınızı kıldırmayacaksınız...Bu ülkenin "adam olmayan" dindarları sizin cenaze namazınızda saf tutup size  "saltanat" yaşatmak zorunda mı!?

Değil elbette ama bu ülkenin müminleri yaşarken gelmese bile, ölünce camiye gelenlerin cenaze namazını kılar. Onun sıkı dostları ve samimi arkadaşları kılmasa bile, bu "adamı" hiç tanımayan cami cemaati namazını kılar ve ebediyete gönderir. Buna diyeceğimiz de yoktur.

Evet ama şu soruyu da soracağım müsaadenizle...Bunlardan hangisi daha "adam" oluyor: Yaşarken birlikte kadeh kaldırdığı arkadaşının cenaze namazını kılmayıp duvar dibinde bekleyenler mi, yoksa musallada yatan adamı, yaşarken hiç tanımadığı  halde onun namazını kılanlar mı!

Bu soruya vereceğiniz cevap sizin "adamlık anlayışınızı" belirleyecek...Vesselam!

 

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..