Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '10

 
Kategori
Güncel
 

Laiklik ne olabilir ki?

Laiklik tartışmalı bir konu gibi görünüyor ya da belki gösterilmek isteniyor. Somut bir sorudan hareket edelim: Eğer bu laiklik denen şey, kız çocuklarına türban taktırılmasını engellemiyorsa ne için vardır ki?

Laiklik eğer insanların toplumsal olarak yönetilmesinde ve temel insan hak ve özgürlüklerin belirlenmesinde, dini değil de, aklı, bilmi, bilgiyi esas almak değil ise laiklik boş kavramdır. Aslında laiklik hiç de boş değildir, ama laikliği o kadar zayıflattılar ki, kız öğrencilerinin baş örtüsü takıp takmayacağı, normal bir konu gibi tartışmaya açılmış durumda. Oysa laiklik tam da, kızları ve insanları dinin baskısından kurtarmak üzere gelişmiş bir kavramdır. Siz eğer laikseniz, toplum düzeninin dinsel ilkelere göre belirlenmemesi gerektiğini savunmanız gerekir. Dini talepler ancak ve ancak akıl, bilgi ve bilimin izin verdiği ölçülerde karşılanabilir. Dini taleplerin sınırı orasıdır. Eğer çocuk yaştaki kız öğrencilerinin türban takıp takmayacağını tartışmaya, değerlendirmeye başlıyorsanız, siz laik filan olamazsınız.

Çocuk yaştaki kız öğrencilerine türban taktırmayı savunmaya karşı ileri sürülecek nokta, bunun olamayacı, şu sonuçları vereceği, vahim olduğu değil, bunun bir insanlık suçu olduğudur, çocuk istismarı olduğudur, şeriatçılık olduğudur.

Bunu açık şekilde kanaat önderlerinin, muhalif partilerin, bilimsel çevrelerin dile getirmesi gerekir.

Bu konunun olağan bir şekilde tartışılacak konu düzeyinde görülmesini, toplumun körleşmeşi ya da körleştirilmesi ve laikliğe elveda olarak görmek lazım.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..