Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
1917
 

Lakerda nın kısa hikayesi

Lakerda nın kısa hikayesi
 

Bir kurban bayramını daha bitiriyoruz, herkese iyi nice bayramlar. Kurban bayramının konusu ( dini konuları bir kenara ayırırsak ) ettir, kırmızı et. 

Ben bugün sizlere beyaz etten, balık etinden bir bilgi paylaşmak istedim. Lakerda'nın hikayesini Eda Zinciroğlu kaleme almış, ben de sizlerle paylaşıyorum.

Malaga kıyılarında fakir bir Musevi balıkçı yasamaktadır. Adi Behmuaras, Soyadını ise bilmiyoruz. Şimdiye dek hiç kayıtta da rastlanmadı.

İşte bu balıkçı her gün balığa çıkar, tuttuklarının yarısını satar, diğer yarısınıda eve, ailesine götürürdü. Üç çocuğu vardı ve en küçükleri en çok ton balığını severdi.

Balıkçı da onun ton balığı yemesine özellikle dikkat ederdi. Oysa bu balık her zaman yakalanamazdı, çünkü bunun için çok açılmak gerekirdi. 1326 yılının bir Sabat (cumartesi ve Museviler için kutsaldır) günü karısının tüm itirazlarına karşın, çocuğu için ton balığı avlaması gerektiğini söyleyerek yine balığa çıktı.

Balıkçı o günden itibaren iki ay boyunca hiç ton balığı yakalayamadı. Bunun üzerine oturdu ve Allah'ına dua etti:
'Allah'ım ne olur çocuğuma ton balığı ver. Beni de affet, Sabat'ta çalıştığım için.' Ertesi kutsal Persembe günü, sefer tora açıldıgı gün,yine balığa çıktı.

Bu kez büyük bir ton balığı sürüsüne rast geldi ve tam 30 balık yakaladı. Ve Allah'ına yine dua etti. Sonra 'Ben' dedi , 'bunları satmaktansa tuzlarım ve saklarım'.

Önce balıklari temizledi, kafaları hariç altı eşit parçaya ayırdı. İliklerini çıkardı, soğuk suda bekletti. Kanını süzdürdü ve tam 25 gün tuzda sıkıca sakladı. 25 gün sonra tuzdan çıkarılan ve çok sonraları da Yunan Musevileri tarafından yapılan bu yiyecek 'lakerda' idi. Lakerda ismi İspanyolca kökenlidir ve aslı ' la kerrida' dir; 'istenen/istedikten sonra ' anlamında.

Bu öykü Toledo şehrinin balık halinin duvarlarında asılıdir.

Eda hanıma teşekkürler. Türkiye'de özellikle İstanbul'da lakerda (palamut'un büyüğü) Kofana'dan yapılır. Pek de güzel olur. Babam birçok kereler yapmıştır, bu aralar kofana bulmak zor. Balık lokantalarından yetineceğiz, şimdiden afiyet olsun...

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 481
Toplam yorum
: 257
Toplam mesaj
: 20
Ort. okunma sayısı
: 1578
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster