Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '10

 
Kategori
Balıkçılık
 

Lapina Balığı Nedir?

Lapina Balığı Nedir?
 

Bu balığın derisi ve dudakları fevkalade kalın olup renkleri de sarı yeşil renklerdedir.


Tropik ve ılık denizlerde, Marmara ve Akdeniz'de kıyılarda yosunlar ve taşlar arasında devamlı dolaşarak yaşarlar.
Dudağı ve derileri kalındır. Vücûdu yumurtamsı ve yassı olan bu balıklar çok hareketli ve seri hareket ederler. Vücutları yumurta biçiminde ve yassıdır. Boyları 25 - 35 cm uzunluğundadır. Çok değişik ve canlı renklere sahip olan Lapinler, bulundukları bölgeye, mevsime, yaşa göre çok farklılıklar gösterirler. Çoğunlukla yeşil-sarı renklidirler. Göğüs yüzgeçlerinin üst kısmı mavi ve kuyruk kısmı siyah lekelidir. Bu balıklara yörelere göre Çırçırbalığı veya yahudibalığı da denilmektedir.

Bu balık, yosunlardan ve çeşitli deniz bitkilerinden yuva yapar. Yumurtalarını yaptıkları bu yuvalara bırakırlar. Yumurtalar döllendikten sonra, erkek lapinalar yumurtalara bekçilik yapar ve onları dış tehlikelere karşı korurlar.
Erkek lapina ile dişi lapina renk bakımından birbirinden farklıdır. Üreme zamânı çok canlı renklere bürünürler.
Lapina balığı yosun, su solucanları, küçük balıklar ve ufak deniz yumuşakçalarıyla beslenir. Kıyılardan olta ile avlanırken, sinek oltası dediğimiz çok küçük ve mor mavimsi renkteki olta ile yemli olarak avlanırlar.
Etleri çok lezzetsiz olduğundan ticari hiçbir özellikleri bulunmamaktadır. Kedilerin harika yemeği olarak başı çekerler.

kaynak: Nuri Deniz ( balıkçı reisi )

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..