Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '10

 
Kategori
Güncel
 

Laptop devri bitecek gibi görünüyor…

Laptop devri bitecek gibi görünüyor…
 

Laptop devri bitecek gibi görünüyor…

Biz türbandı, resepsiyondu, ergenekondu uğraşır, enerjimizi emperyalizmin sözcülerinin isteği doğrusunda tüketirken, dünya teknolojide dev adımlarla ilerliyor, yaşamı kolaylaştırıyor. Şöyle bir göz atalım:

Hayat kolaylaşacak: Geliştirilen yeni bir teknoloji sayesinde yakında vücudumuzun her tarafını kredi kartı olarak kullanabileceğiz.

RedTacton isimli akıllı kart ile kullanıcı elinden 200kbps veri akışı sağlanabiliyor. Nippon Telegraph and Telephone Corp. (NTT) kullanıcıların odalara kart bastırmadan ya da okutmadan girmelerini sağlayacak yeni bir teknoloji geliştirmekte olduğunu açıkladı.

Bu teknolojide, kullanıcının vücudu bir kablosuz vericiye dönüşüyor ve yaydığı dalgalarla elektronik kilitlerin kullanıcıyı tanıması ve açılması sağlanıyor. Veriler, kullanıcının vücudu, elleri ve ayaklarında küçük elektrik akımları halinde dolaşıyor ve örneğin bir kapının koluna yaklaşınca veya hafifçe dokununca kimlik doğrulamasının yapılması sağlanıyor.

Bu sayede, örneğin bir arabayı, sadece arabanın sahibi kapısına dokunarak açabilecek. Ya da metroya girerken ücret kapıdan geçerken kullanıcının cebindeki karttan otomatik olarak düşülebilecek. Hijyenik koşullar nedeni ile hiçbir yere dokunulmaması gereken yoğun bakım, laboratuar gibi ortamlara giriş çıkışta kimlik doğrulamasını dokunmadan yapabilme imkanı da sağlayabilecek olan sistemin piyasaya çıkış tarihi konusunda bir açıklama yapılmadı.

Geleceğin alışveriş merkezlerinde müşterilere kıyafetlerini akıllı aynalar tanıtacak. Ödemeler ise kredi kartından düşülecek.

Alışverişe ayrılan zamanın çoğu kuyrukta beklerken veya giyeceğiniz kıyafetleri
denerken geçiyor. Alman perakende devi Metro’nun CeBIT’te tanıttığı yeni akıllı
sistemler yardımıyla bu zaman kayıpları artık tarih olacak. Fuarın, Gelecek
Parkı (Future Park) bölümünde sergilenen yeni teknolojilerle geleceğin alışveriş
ortamını bugüne taşındı. Artık akıllı aynalar almayı düşündüğünüz kıyafetleri
üzerinize giymeden denemenizi sağlayacak. Aynı sistem makyaj malzemeleri için de
kullanılıyor. Bunun için müşterinin seçtiğiniz ruju yerinden oynatması yeterli
oluyor. Ekran üzerindeki dijital manken müşteriye rujun nasıl duracağını
gösteriyor. Diğer yandan alışveriş sepetleri de hızla akıllanarak yapılan
alışverişin tutarını kasaya gitmeden sepetin içerisinde hesaplayacak. Bu
yeniliklerin gerçekleşmesini sağlayan teknoloji ise ürünlerin üzerinde bulunan
RFID adlı yeni nesil barkod sistemi.

Laptop devri bitecek gibi görünüyor
Son 11 yılda teknoloji alanının en parlak markası haline gelen Apple şimdi de bildiğimiz laptopları tarihin tozlu sayfalarına gömecek yeni bir icatla dünya arenasına çıkmaya hazırlanıyor. iSlate’de klavye ve mouse yok… Her şey dokunmatik…

iPod ve iPhone ile tüm dünyada teknoloji devrimi yaratan Apple, şimdi de dizüstü bilgisayar teknolojisini baştan aşağı değiştirecek yeni bir icatla gündeme damgasını vurmaya hazırlanıyor. İngilizce’de “yazı tahtası” anlamına gelen “slate” kelimesinden esinlenerek iSlate markasıyla piyasaya sunulacak olan bilgisayar, dizüstü bilgisayar teknolojisini baştan aşağı değiştirecek. Bu yeni bilgisayarın en büyük özelliği tamamen dokunmatik olması. Yani klavye ve mouse kullanmaya son veriyor. Yazıyı ekranında beliren dokunmatik klavye ile yazıyorsunuz.

26 Ocak’ta açıklanacak

Bazı kaynaklara göre 12, bazılarına göre ise 9.6 inç ekrana sahip olacak bilgisayar yüksek hızlı internet bağlantısı için Wi-Fi ve 3G teknolojilerini destekleyecek. Özel işlemcisi sayesinde 5 saat gibi diğer laptoplara oranla çok daha uzun batarya ömrüne sahip olması bekleniyor. İnce kasası ile ağırlığının da 1 kilonun altında olmasına kesin gözüyle bakılıyor. İşletim sisteminin de daha önce iPhone ya da iPod kullanan biri için çok kolay bir kullanım sunacağı belirtiliyor. Fiyat aralığı ise 500 ile 1000 dolar arasında. Spekülasyonlara son verecek resmi açıklama ise 26 Ocak’ta San Francisco’daki teknoloji fuarında Apple’ın dahi CEO’su Steve Jobs tarafından yapılacak.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

7-10-12 inç ekran
Wi-Fi / 3G
64 GB hard disk.
1 kg.

Robotlar:
Günümüzde robotlar endüstriyel amaçlarla fabrikalarda belirli komutları yerine getirmek üzere kullanılıyor. Bu teknolojiyi günlük hayatta da kullanabilmek için yapılan çalışmalar ise hızla devam ediyor. Gelişen teknolojilerle birlikte bilimkurgu filmlerinin değişmez figürleri olan robotların normal hayatımıza karışmasına da çok az kaldı. Honda’nın geliştirdiği yeni nesil insansı robot serisi ASIMO mevcut teknoloji yardımıyla hareketli nesneleri, jestleri, mimikleri, çevreyi, sesleri ve yüzleri tanıyabiliyor. Japon Robot Derneği’nin (JARA) yayımladığı rapora göre 2020 yılında ev ve ofislerde kullanabileceğimiz birçok robot çeşidi ortaya çıkacak. Bu rapora göre robotlar insanlara hem günlük işlerinde, hem birçok bilimsel deneyde hem de uzay araştırmalarında yardım edebilecekler.

Nanotek elbiseler:
Nanoteknoloji yardımıyla elbiselerimizin çok farklı özellikleri olacak. Bu teknoloji yardımıyla bakterilere karşı antibiyotik salgılayan, hareket enerjisinden elektrik üretip cep telefonlarını şarj eden, ıslanmayan, yanmayan, kurşun geçirmeyen, vücudu belirli bir sıcaklıkta tutan ve kendi kendini temizleyen elbiseler kullanabileceğiz.

İşte yeniliklerden bir kaçı. Biz daha kadının saçının perçemini konuşmaya davam edelim.

2010-2 Kasım

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..