Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '09

 
Kategori
İlişkiler
 

Large

Large
 

Eleştiri yapmak bir sanat mıdır?

Eleştiri yapıyorum diye karşınızdakini aşağılayamazsınız. Ortalık yerde bağıra çağıra aklınıza gelene söyleyip hakaret edip sonra da bunun adına, “eleştiri” diyemezsiniz.

Eleştiri yıkıcı olmalı diye bir kural yok ama siz negatif bir insansanız, başkalarının hatalarını yüzüne vurmayı ortaya dökmeyi marifet sayıyorsanız o sizin kendi komikliğinizdir. Bu kafayla belki büyüyünce komikçi bile olabilirsiniz.

Yapıcı eleştiriye, “körler sağırlar” mantalitesiyle yaklaşırsanız ben sizin ne samimiyetinize ne de eleştiri yaptığınıza inanırım. Bu olsa olsa kendi zayıflığınızı başkalarını ezmeye çalışarak kendinizi üstün gösterme çabasıdır.

Çok sevdiğim değerli bir dost, “eleştireceksen daha iyisini yapmalısın” demişti. O gün bu gündür bu söze yürekten bağlıyım.

Bu demek değil ki hatalar örtbas edilmeli. Ancak; başkalarının açığını arayarak hatalarını bulmaya çalışarak yüzüne vurarak kendi hatalarımızı gizleyemeyiz.

Kişi önce kendine boy aynasında bakmalı. “Ben insanım hatasız değilim, tıpkı benim gibi kimse de hatasız değil” diyebilmeli. Başkalarını rahatsız eden bariz hatalar varsa değişime önce kendimizden başlamalıyız.

Değişemiyorsak değiştiremiyorsak sevgiyle birbirimizin hatalarını tolere edebilmeliyiz.

“Olduğu gibi kabul etmek” Sanıyorum biz bunu başaramıyoruz. Her olaya sanki dünyanın sonuymuş gibi yaklaşıyoruz. Kendimiz gibi olmayanı düşünmeyeni bütün köylerden kovmayı marifet sayıyoruz.

Saygı ve sevgi ama önce saygı... “Eğitim şart” tarzında ağzımıza sakız ettiğimiz gerçekte bir türlü aslına uyduramadığımız kavramlar. Hatta zaman zaman alay ettiğimiz kavramlar. Oysa başımıza ne geliyorsa bu kavramların özünü kavrayamadığımızdan geliyor.

İnsanlar birbirini sevmek zorunda değil ama kesinlikle saygı duymak zorunda. Saygı çok enteresan bir kavram, vermeden alınmıyor. Sevgi öyle değil, daha large bir kavram. Sizi sevmeyeni sevebilirsiniz, sizin sevmediğiniz birileri sizi sevebilir. Şekilde görüldüğü gibi sevgi koşulsuzdur.

Saygıda temel kural; vermeden alamazsınız !

:) Aklıma güzel bir şarkı geldi

Neden sanki dünya dar gelir insana...

:) İyi bayramlar...

 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..