Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '20

 
Kategori
Teknik Bilgiler
 

Lastik Etiketlerinin Anlamı

Lastiklerin üzerinde bulunan etiketlerin anlamlarını biliyor musunuz? Lastik alırken önceliğimiz ne olmalı? Bu yazıyı okumadan lastik almayın.
 
Kasım 2012 tarihi itibariyle Avrupa Birliği ve Türkiye’de araç lastikleri için standart bir lastik etiketi uygulaması başlatıldı. Uygulama yalnızca AB ve Türkiye ile de sınırlı kalmayarak zamanla diğer ülkelerde de uygulanmaya başlandı.
 
Uygulamada ki esas amaç karbon salınımı ve sera gazı etkisinin azaltılması ve yol güvenliğinin artarak ses kirliliğinin de önüne geçilmesidir. Fakat tüketici tarafından bakarsak sürücülerin alacağı lastikler hakkında bilgiyi lastik satıcısının değil, direkt olarak etiket üzerinden üreticinin belirttiği değerler üzerinden hareket etmenin daha da sağlıklı olduğunu söylemek mümkün.
 
Yani bir tüketici lastik alacağı durumda karşısına bir çok seçenek çıkacaktır. Ancak hangisini alacağı konusunda karar verirken yalnızca marka değil, ürünün performansının da tüketici tarafından değerlendirilmesi büyük önem taşır. İşte bu etiket uygulamasıyla mümkün hale geldi.
 
Peki lastik etiketlerinin anlamını biliyor muyuz? Lastik etiketlerini okuyabiliyor muyuz?
 
Lastiğin Yuvarlanma Direnci (Yakıt Sarfiyatı)
İlk olarak lastik resminin yanında bulunan pompa resmi yakıt ekonomisini ifade etmektedir. Yani lastiğin yuvarlanma direncini gösteren tablodur ancak yuvarlanma direncide yakıta direkt etki ettiğinden yakıt sarfiyatı önceliğiniz ise bu kısmı değerlendirebilirsiniz. Lastiğin ekonomik olup olmadığını göz önüne alırken zaten renklerinden de anlaşıldığı üzere yeşil ile belirtilen A harfi en ekonomik G harfi ise en çok sarfiyat gerçekleştiren sınıf olarak belirtilmiştir. Bu sıralamada yer alan D sınıfı lastikler yalnızca kamyonlarda kullanılmaktadır. Her bir harf arasında yaklaşık % 1 – 2 arasında bir yakıt sarfiyatı fark etmektedir. Aynı zamanda yuvarlanma direnci düşük olan (A sınıfı) lastiklerin zararlı egzoz gazlarının çevreye salınımıyla doğru orantılı olarak daha çevreci olduğunu belirtmekte fayda var.
 
 
 
Yağışlı Havada Tutunma ve Fren Performansı
Yağışlı bir hava ve ıslak bir zemin şeklinde gösterilen bu görselde yine gayet açıklayıcı olmakla birlikte lastiğin ıslak zeminde ki tutunmasını ve fren performansını göstermektedir. Bu tablo hazırlanırken 80 km/s ile test yapılmalıdır ve performans sonuçları ilgili sınıflara göre yazılmaktadır. A sınıfı lastikler bu koşullar dahilinde en iyi fren ve tutunma performansını gösterirken G sınıfı ise en uzun durma mesafesini ifade eder. D ve G sınıfları otomobillerde kullanılmamaktadır. Her bir harf sınıfı arasında 3 ila 6 km kadar fren mesafesi farkı oluşmaktadır. Lastiklerin ıslak zemin üzerinde en iyi performansı göstermesinin en önemli sebebi üzerinde bulunan kanallardır. Zira lastik üzerinde bulunan kanallar zeminde ki suyu doğru bir şekilde tahliye edebiliyorsa lastik yüzeye daha çok temas eder ve tutunma artırılmış olur.
 
Gürültü Seviyesi
 
Özellikle büyük şehirler, metropollerin çevre kirliliğinden sonra en büyük sorunları arasında yer alan gürültü kirliliği bazı sürücüleri özellikle otomobillerinin yalıtımı yeterli değilse oldukça rahatsız edebilir. Lastik ile birlikte yer alan hoparlör resmi ve yanında bulunan 3 farklı ses seviyesi lastiğin çevreye yaydığı ses miktarını sembolize etmektedir. Tek siyah dalga görünüyorsa bu en düşük, iki siyah dalga varsa ortalama, 3 siyah dalga varsa en yüksek ses yayan lastiği sembolize eder. Eğer en sessiz lastiği almak istiyorsanız etiketinde tek ses dalgası olan lastikleri tercih etmelisiniz.
 
Siz siz olun, lastiklerin aracınız ve kendi güvenliğiniz için en önemli unsur olduğunu unutmayın, önceliğiniz ekonomi değil can güvenliği olsun.
 
 
 
Yiğit Dedeoğlu
www.yigitdedeoglu.com
____________________________________________
İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı
Hukuk & Ceza Mahkemeleri Bilirkişi
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Der. İstanbul Temsilcisi
 
 
Toplam blog
: 7
: 72
Kayıt tarihi
: 20.04.20
 
 

Yiğit Dedeoğlu, ileri sürüş teknikleri ve yol güvenliği uzmanı. Hobi olarak başladığı otomobil sp..