Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '06

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Latin dünyası

8 ekim 2006 tarihinde New York` ta Latin Amerika`lıların düzenlediklari karnavalı görmeliydiniz. Rio De Janeiro`daki karnavaldan farkı ülkeler kendi geleneksel giysileriyle ama sonunda yarışma gibi bir iddia olmayışı idi. Katılımcı ülkeler danslarını gün boyunca sergilediler.

Bu kadar farklı rengi ve kültürü bir arada görmek herhalde mümkün değildir diye düşündüm. Ülkeler grupları ile kortej şeklinde dans ederek ilerliyorlardı. Arkadan gelen diğer grup ile arasında mesafenin bulunması çaprazlama olarak trafik akışınıda etkilemiyordu. Grup iki blok arasi gecisini tamamladiginda capraz taraftan gececek tarafik akisina musaade ediliyordu.

Karnavalda gorev alan emniyet gucleri o kadar guzel organize olmuslardi ki hem araclari madur etmediler, hem katilimcilari hemde izleyenleri, en ufak bir tatsizlik olmadigi gibi suistimal etmeye tesebbus de olmadi. Gunun kahramani latin dansci kendisine ilistirdigi kukla bir bayan ile durmadan dans edip butun milleti gulmekten yerlere yatiran kisi idi. Ilk once kukla ile bayani birbirinden ayirmak guc ama bayana inanilmaz hareketler yaptirinca insan daha fazla dikkat etmeye basliyor . Karnaval bittiginde herkes o kadar mutlu idi ki anlatamam. Bizim ulkemizdede her ilin geleneksel dansi ile katilabilecegi ulke capinda bir karnaval duzenlenemez mi diye dusunurum. Cunku her yorenin mukemmel ve nefis motiflerle bezenmis giysileri icerisinde folklor dans ekipleri bulunmaktadir. Her dans turu birbirinden farkli ve ilgi cekicidir. Eminim tum dunyanin ilgisini ceker boyle bir karnaval, Kapali spor salonlarinda okullar arasi folklor dans yarismalari duzenlenmektedir ama fazla ses getirmesi beklenemez. Biz sahip oldugumuz kultur ve dans birikiminin farkinda degiliz ve pazarlamasini bilmiyoruz. Boyle bir organizasyon kimseyi zengin etmez ama ulkemizin ne kadar zengin bir kulture sahip oldugumuzu dunyaya tanitmamiza yardimci olur.

 
Toplam blog
: 377
: 711
Kayıt tarihi
: 05.08.06
 
 

Türkiye'yi ve Türk insanını çok seviyorum. Dünyada bütün canlıların yaşam hakkı olduğuna inanıyorum...