Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '18

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Lavanta Kokulu Ellerin

Lavanta Kokulu Ellerin
 

     Lavanta koktu ellerin… Gülüşlerini unutup da gidiverdin çiçek kesemdeki lavanta kokulu ellerinle. Seni bahara saydım ey can!

     Seni bahara saydım. Sevdalık mevsiminde kalbimdeki değerli insanlara yer verir gibi. Temmuz ayında etrafı kokularıyla mest eden, lavanta hasadı vaktinde şımaran lavanta çiçeğinin hasat şenliği aks etti ruhuma. Türk Edebiyatının güçlü kalemi, koca çınarı Yaşar Kemal gibi Çukurova’yı anımsattı her bitki. Lavanta kokulu ellerin okşadı yüzümü. Tazecik toplanan lavanta bitkilerinin sapını sıvı yağda bir iki gece karanlık ortamda bekletince odaya lavanta yağı kokusu yayılır hani. İnsan teninin kokusuna büründü bir gram lavanta yağı.

     Lavanta koktu etraf, hanımeli çiçeğinin hafif kokusu gibi hanımefendilerin elinde misafir oldu. Lavantadan sabun, vücut losyonu, el kremi, kolonya, oda parfümü, deterjan, şampuan, kokulu mum, lavanta çayı müthiş olur. Hatta öğrenip kendiniz deneyin derim. Lavanta çayı demlensin mor mutfaklarda. Bir avuç mor lavanta çiçeğinin tohumsu kısımlarını koku kesesine koyup kurdele ile bağlayınca iç çamaşırımız ne hoş kokar. Yahut keseyi duvara asınca, gardıroba koyunca kıyafetler mis koku salar. Güve ve böceklenmeye karşı da giysileri korur. Lavanta, gül, fesleğen, reyhan, kuru karanfil kokusu birleşti ve bir tütsü tüttürdü şiir tüten yüreğime.

     Lavanta koktu ellerin güzelim! Çocuksu gülüşlerini ve hayallerini unutmuşsun benim koku kesemde. Çiçek kokulu, işlemeli mendilin uzandı göz pınarlarıma. Anamı, ebemi, arkadaşlarımı ve kardeşlerimi anımsattı bana o koku. Ninelerimizin naftalin kokulu, el yapımı, koyun yününden doldurulma, kucaklarken çok ağır olan misafir yorganları vardır hani. Yüklükteki yorgan ve yastıklar naftaline büründü, lavanta kokulu çarşafa gizlendi anılar. Bembeyaz sakız gibi çarşaflarda buluştu lavanta kokulu ellerin. Ellerin ki seni bahara saydı, nohutlu kahve içmeye davet edercesine kumda kahveye randevu verdi yıllanmış anılar. Lavanta koktu ellerin, yüreğime cemre düştü seni anınca. Kor gibi alevlendi tütsü kokan odalar, mor bir havaya büründü yüreğim. Menekşe kokulu gözlere uzanan lavantamsı o eller şiir yazdırdı aşk kokan dizelerime. Yüreğimin hasat mevsimi yaklaştı lavanta hasadı vakti.

     * Bu yazıyı bir gün öncesinde davet edildiğim, belediyemizin düzenlediği “Lavanta Hasat Şenliği” gününden ilham alarak yazdım..

    Davetiye= “KARESİ LAVANTA HASAT ŞENLİĞİ”      

 
Toplam blog
: 8
: 152
Kayıt tarihi
: 13.07.18
 
 

    Öğretmen, Yazar, Şaire, Oyuncu Adayı, Editör ve Türk İşaret Dili Eğitmeniyim. Türkiye Yazarla..