Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '07

 
Kategori
Teknoloji
 

LCD' lerde led aydınlatma dönemi..!

LCD' lerde led aydınlatma dönemi..!
 

LCD teknolojisinde bilindiği gibi ışık kaynağı ekranın arkasında yer alır. LCD ekran kendisi bir ışık kaynağı olmayıp gelen ışığı değişik karakteristiklerde keserek renkleri ve buradan da görüntüyü oluşturur. Bu teknolojide kullanılan arka aydınlatma bildiğiniz flöresan ışık teknolojisinin biraz geliştirilmiş halidir. LCD ekranı kontrol eden elektronik devrenin ışık kaynağı üzerinde herhangi bir kontrolü yoktur. Yani ışığın şiddetini ayarlamak diye bir durum sözkonusu değildir. Kontrol devresi sadece ekrana yani piksellere hükmeder.

Mevcut teknolojinin sahip olduğu birtakım dezavantajlar vardır. Tam siyah renk elde etmek için pikseller tam kapalı hale getirilmeye çalışılsa da aradan sızan ışık ekranda tam siyah görüntünün oluşmasına mani olmaktadır. Yani siyahlar asla tam siyah olamaz. Ayrıca flöresan lambaların teknolojileri gereği çok küçük yapılamamaları ekranın kalınlığının artmasına neden olur. Diğer bir dezavantaj ise flöresan lambaları sürmek için gerekli olan yüksek gerilim ve bunun çevredeki cihazlar üzerinde neden olduğu manyetik bozuculuk etkisidir. Flöresan lambaların ömürlerinin de sürekli kullanımda 5-6 yıl civarı olması ve kullanımla giderek azalan parlaklık değerleri diğer önemli kısıtlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yukarıda vurgulamaya çalıştığımız tüm sorunların üstesinden gelecek teknoloji LCD ekranın LED' ler yardımıyla aydınlatıldığı teknolojidir. Burada kırmızı, yeşil ve mavi LED' ler aydınlatma için kullanılmaktadır. En önemli avantaj ekranı oluşturan pikseller gibi bu LED' lerde kontrol edilebilmekte ve gerektiğinde değişik şekillerde yakılarak renkler oluşturulmaktadır. Bunun anlamı siyahın tam siyah, kırmızının tam kırmızı yani her rengin doğala daha yakın olması demektir. Görüntüdeki iyileşme gerçekten çok etkileyici olmaktadır. Diğer önemli avantaj LED teknolojide zamanla yaşanan parlaklık kaybı sorunlarının olmaması ve ömürlerinin flöresanlara göre en az 2 kat daha fazla olmasıdır.

Peki hiç dezavantajı yok mu? Aslında var. Şu an en önemli dezavantak maliyet boyutunda yatıyor. Ancak zamanla bu durum ortadan kalkacaktır. Sony firması Vavio serisi dizüstü bilgisayarlarda bu teknolojiyi kullanmaya başladı bile. LCD TV cephesinde de yavaş yavaştan bir hareketlenme var. Çok değil bir 6 ay sonra bu teknoloji oldukça yaygın hale gelebilir. Bu nedenle çok acil olmamakla beraber yakın zamanda LCD TV, LCD monitör veya dizüstü bilgisayar almak istiyorsanız biraz daha beklemek mantıklı ve sizin lehinize olabilir.

Hoşcakalın..!
 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..