Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '06

 
Kategori
Teknoloji
 

LCD, Plazma derken, sıra şimdi SED TV'de..!

LCD, Plazma derken, sıra şimdi SED TV'de..!
 

Plazma ve LCD TV'ler yakın zamanda elektronik marketlerdeki raflarını SED TV adıyla anılan yeni bir düz panel teknolojisine sahip TV'lerle paylaşmak zorunda kalacaklar. SED (Surface-Conduction Electron-Emitter Display-Yüzey Geçişli Elektron-Yayıcı Display) teknolojisi 1980'li yıllarda Canon firmasının üzerinde çalışmaya başladığı, 1999 yılında da Toshiba' nın projeye dahil olmasıyla geliştirilmesi hız kazanmış yepyeni bir panel teknolojisi. Hatta bu iki firma 2004 yılında tamamen bu yeni panel teknolojisi üzerinde çalışacak SED isimli firma bile kurmuş.

SED teknolojisi klasik CRT tüpüne benzer şekilde çalışmakla beraber bu teknolojide görüntüyü oluşturan büyük bir elektron tabancası yerine ismi "emitter" anılan binlerce küçük elektron tabancasından oluşan bir ekran yüzeyine sahiptir. Ekranı oluşturan her bir pixel bu minik tabancalara sahiptir, bir pixel' de yer alan 3 minik tabanca sayesinde görüntü için gerekli kırmızı, yeşil ve mavi renkler oluşturulur (R,G,B). Bu teknolojiyle 6 milyon SED yayıcı (emitter) sayesinde yüksek çözünürlüklü (HDTV) görüntüsü elde edilir. İlk protiplerinde elde edilen 100.00:1 kontrast and 400cd/m2 parlaklık değerleri bu teknolojinin iddiasını ortaya koymaktadır.

Hızlandırılmış testlere göre 60.000 saaatlik bir kullanımın ardından bile zayıflama ancak %10 civarındadır. Bu uzun yıllar ekran görüntüsünün mükemmelliğini koruyacağı anlamına gelmektedir. SED TV CRT TV' de olduğu gibi elektron tabancasına sahip olmakla beraber tabancaların çok minik olması ve yüzeye yerleştirilmiş olmalarından dolayı CRT' nin aksine çok daha ince yapıya ve tam düz bir ekran yüzeyine sahiptir. Ayrıca klasik CRT TV'lerde yaşanan görüntünün köşelerde bozulması problemi SED TV' lerde sıkıntı bile değildir.

SED TV'lerle Plazma' lar arasındaki farklılık özellikle siyah sahnelerde öne çıkmaktadır. Plazma TV'lerin kısmen parçalı siyah görüntüsünün aksine SED TV daha gerçekci ve daha detaylı siyah görüntüler üretebilmektedir. Diğer bir önemli farklılık da enerji tüketiminde ortaya çıkmaktadır. SED TV'nin enerji tüketimi benzer ekran boyutlarında Plazma' nın yarısı nispetindedir.

LCD TV' ler sürekli gelişim göstermekle beraber hızlı sahne geçişlerinde oluşan cisim etrafındaki gölge etkisi tamamen ortadan kaldırılmış değildir. Aynı zamanda gelen ışığı değişik açılarla geçirerek renk ve dolayısıyla görüntü oluşturma teknolojisine sahip olduğu için LCD TV karşısında doğru konumda oturma iyi seyir için şarttır. İyice yan tarafta kalmış birinin görüntünün tümü hakkında net bir bilgiye sahip olması zordur. Bu sıkıntı son dönemde oldukça azaltılmakla beraber bütünüyle yokedilmiş de değildir. SED TV' nin LCD TV' ye olan bu artılarına rağmen ondan 2-3 daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğu da yadsınamaz bir gerçektir.

Bu teknolojiyi sahip TV' lerin 2007 ortalarında markette yerini alması beklenmektedir. Giriş ekran boyutunun 55" civarında ve tam HD (1920x1080) destekli olacağı tahmin edilmektedir. Çok yeni bir teknoloji olduğu için ilk ürünlerin pek de ucuz olmayacağı şüphesizdir. Ancak zamanla bu fiyatların düşerek makul seviyeleri yakalacağı da bu marketin herkes tarafından bilenen diğer bir gerçeğidir. Ancak SED TV' nin sahip olduğu teknolojik avantajlar nedeniyle mevcut teknolojilere sıkı bir rakip olacağı da kaçınılmaz bir gerçekdir...

Hoşcakalın...

<ımg alt="" hspace="0" src="/Images/Blog/BlogResimleri/08112006204523.jpg" align="baseline" border="0">

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..