- Kategori
- Türk Mutfağı
Lebeniye Çorbası
Doyurucu nefis Lebeniye Çorbası
Türk mutfağında çorbaların çok önemli bir yeri vardır. Giriş yemeği olarak yer verilse de içerisnde ki bol malzemelerden ötürü doyurucu bir ana yemek gibi olan yöresel çorbalarımız çok sevilir.
Lebeniye çorbası da böyle bir çorbadır.
Gaziantep e ait bir lezzet olarak bilinse de tüm Anadolu da yapılan nefis doyurucu bir çorba çeşididir.
Leben Arapça da yoğurt demektir. Yapımı uzun meşakatli gibi gözükse de ortaya çıkan lezzet buna değiyor.
LEBENİYE ÇORBASI
Malzemeler:
100 gr. dana kıyma
1/2 su bardağı haşlanmış nohut
1/2 su bardağı haşlanmış buğday
250 gr.süzme yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1,5 yemek kaşığı un
1,5 lt.su veya et suyu
tuz karabiber
Üzeri için:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan
1 yemek kaşığı kuru nane
Yapılışı :
Akşamdan nohut ve buğdayı ıslatıyoruz.Ayrı ayrı haşlayıp süzüyoruz. Ama buğdayın suyunu süzmüyoruz. Haşlanan nohutu buğdaya katıyoruz. Suyu eksik ise et uyu ve ya su ile tamamlıyoruz.
Kıymaya tuz karabiber katıp nohut büyüklüğünde köfteler yapıp kızartıyoruz. Köfteleri çorbamıza ekliyoruz.
Yoğurda yumurta sarısını ve unu katıp homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpıyoruz. Çorbanın suyundan bir iki kaşık ekleyerek ılıştırıyoruz ve çorbaya ekliyoruz. Tuzunu atıyoruz. Tuzunu yoğurttan sonra atın ki yoğurt kesilmesin.
Ayrı bir yerde soğanı küçük küçük doğrayıp zeytinyağında pembeleştirip naneyi ekliyoruz. Çorbanın üzerine bu karışımı gezdiriyoruz.
Afiyet olsun...