Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '06

 
Kategori
Sanat Tarihi
 

Lenin, Atatürk, Taksim Cumhuriyet Anıtı

Lenin, Atatürk, Taksim Cumhuriyet Anıtı
 

Tarih bilincinden yoksunluğa yeni bir örneği TBMM başkanı Bülent Arınç vermişti. Rusya'ya yaptığı ziyarette kendini tutamadı 'neredeyse ''En iyi Lenin ölü Lenin'' diyecekti vazgeçti. Bu tarih bilinçsizliği ve islam referansı dışındaki dünyayı hafife alarak bakmaya dayalı yaşam felsefesi, islam imajını ne hale getirmektedir umurunda değil. Bırakın komşumuzun en değerli tarihi kişiliklerinden birisini alçaltma çabalarını, başında bulunduğu TBMM nin kurduğu devlete SSCB ve bizzat Lenin'in katkısını da görmemezlikten gelmektedir. Bu son derece utanılması gereken zavallı bir bilgisizlik değilse tamamen bilinçli bir Türkiye düşmanlığıdır.

Ankara Yunanlılar tarafından işgal edilmek üzereyken kendisine Lenin tarafından verilen görevle Ankara elçi olarak gelen ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e itimatnamesini veren General Firunze 1922 Ocak ayında ayrılmış ve SSCB ye TBMM nin başkanı Mustafa Kemal'in mektubuyla ihtiyaç listesini götürmüştür. Sakarya zaferini izleyen birleşimlerden birisinde millevekillerine de hitap eden general Ankaradan büyük sempati görmüştür. Firunze adına söylenilebilecek en kötü şey ise Orta Asya Türk topluluklarının onun başında bulunduğu idare tarafından dağıtılmasından sorumlu tutulmasıdır. Zaten çok kısa yaşamış ve ülser ameliyatı sırasında ölmüştür. Stalin'e uzak Lenine yakın bir politika izlediğinden Stalin tarafından öldürtüldüğü söylenmiştir.SSCB nin Türk istiklal savaşına yardımları tesbit edebildiğim kadarıyla şunlardır.

43.374 Piyade Tüfeği

56.042 sandık Piyade Tüfeği Mermisi

18 sandık Rus Piyade Tüfeği Fabrikası Aletleri

318 Ağır ve Hafif Makinalı Tüfek

81 Top

13 Rus Bomba Topu

159.043 top mermisi

40 sandık Fransız El Bombası

83 sandık İngiliz El Bombası

200 adet Rus El Bombası

60 Süvari Kılıcı

10 sandık Dumansız Barut

48 sandık Rus Piyade Mermi Kovanı

8 sandık Rus Piyade Mermi Kapsülü

104 sandık Rus Piyade Mermi Çekirdeği


Mereşal Voroşilof ise Cumhuriyetin 10.yıl kutlamalarına büyük bir Rus askeri heyetiyle katılarak Türkiye'ye ve Atatürk'e ne derece değer verdiğini bir kez daha gösteren bir generaldi. O Firunze gibi siyasi bir misyonla değil tamamen askeri amaçla TBMM yi ve Ankarayı 1920lerde ilgi alanına almıştı onun . İhtiyaç tesbiti ve diğer çalışmalar sonunda Rusya'dan 200.000 altın lira değerinde harp yardımı geldi. Mustafa Kemal Paşa bu yardımlar sayesinde TBMM ordularını ayakta tutabilmiştir. Ayrıca bu ilişkilerin öncesinde kurulan ilişkiler Doğu Anadolu'nun Rus işgalinden kurtulması ve Ermenilerle Gümrü anlaşmasının yapılmasında da siyasi iradenin rol oynamasını sağlamıştır

General Firunze ve Mareşal Voroşilof'un şahsında SSCB ye teşekkürlerini belirtmekte acele eden bu asil insan hem 1928'de yapılan Taksim Cumhuriyet abidesine bu iki generalin heykellerini İsmet Paşa ve Fevzi Çakmak paşaların yanına koydurmuş hem de İzmir'de bir büyük caddeye Voroşilof adını verdirmiştir. Bu ad daha sonra Plevne bulvarına çevrilmiştir. Taksim'deki Cumhuriyet anıtına gidip yakından bakarsanız Atatürk'ümüzün hemen arkasında İsmet ve Kazım paşalarla birlikte iki kişi görürsünüz. İşte onlar büyük bir kadirşinaslığın ve değerbilirliğin oraya koydurttuğu iki Rustur. Mustafa Kemal Atatürk, Türk'lerin onları ve temsil ettikleri misyonlarını asla unutmadıklarını göstermiştir.

Tarih bunları gösterirken Bülent Arınç'ın bu densizliğine ne demeli bilmem.

 
Toplam blog
: 8
: 2649
Kayıt tarihi
: 24.06.06
 
 

35 yıla yakındır hem sanat hem de teknoloji ticareti yapıyorum. Son 10 yıldır da yine 25 yıllık b..