Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '10

 
Kategori
Sosyoloji
 

Lenin, Stalin, Troçki, Sultan Galiyev -4

Sultan Galiyev; Batı Avrupa solcularının 'Sosyal Demokratlık' yumuşatmasına karşılık gelen cevabı İslam dini hakkında geliştirdiği önerisidir.
Devrim içinde en üst düzey Müslüman yetkili Sultan Galiyev'di. Devrimin Türk haklarına karşı uzanan zalim kolu olması bekleniyordu ondan. Ancak O, bir iç devrim peşindeydi. Müslüman Komünistler partisini kurdu. Bir satıh öngörüyordu Galiyev, bütün Doğu milletlerinin top yekûn oluşturacağı bir satıh. Armiya'da Sosyalizm'in batı dünyasına egemen olmasının tek yolunun Doğu'dan geçtiğini yazıyordu. Lenin'e yazdığı mektuplarda üzerinde durduğu en önemli husus, Müslüman halklara özerklik tanınması idi. Mektubunda Lenin'e Tataristan'a özerklik verilmesinin mümkün olup olmadığını soruyor, Lenin'den kısaca evet cevabını alıyordu. Zamanını sorduğunda ise cevap, kısa vadede bunun mümkün olamayacağı oluyordu. Rejim değişikliği Galiyev'in beklentilerinin dışında idi. Efendiler değişmiş ama ezilenler değişme mişti. Bu başlı başına Yeni Sömürgecilik dönemi idi. Rusya' nın ticarî merkezlerinden olan Kazan'da popülasyonu Türkler lehine çevirmek için çabaladı. Burada bir Müslüman Cemiyeti oluşturdu. Ural ve Volga Müslümanlarından açıkça destek gören Galiyev'in partisi Eylül 1920 Kongresinde kapatıldı ve faaliyetleri yasaklandı.

Mustafa Suphi

-1915'te Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadına girdi. 1917 Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra, Moskova'ya gitti. Tatar-Başkırt devrimcileriyle birlikte Yeni Dünya gazetesini çıkarmaya başladı. 25 Temmuz 1918'de Moskova'da toplanan Türk Sol Sosyalistleri Birinci Kurultayı'nın örgütçülüğünü ve yöneticiliğini yaptı. Kurultaya katılan grupların birleşerek oluşturduğu örgütün başkanı seçildi.

Moskova'da düzenlenen Müslüman Komünistler I. Kongresi'nde Halk Komiserliği'ne bağlı olarak kurulan Doğu Halkları Merkezi Bürosu'nun Türk Seksiyonu Başkanı oldu. Aralık 1918'de Petrograd'da yapılan Uluslararası Devrimciler Toplantısına ve Mart 1919'da Moskova'da toplanan III. Enternasyonalin birinci kongresine Türk delegesi olarak katıldı. I. Dünya Savaşı tutsaklarını Türk Kızılordu Birliği olarak örgütledi.

10 Eylül 1920'de Bakü'de toplanan Birinci ve Umumi Türk Komünistleri Kongresinde yapılan seçimlerde TKP'nin başkanı oldu.
Mir Seyit Sultan galiyev'in sekreterliğini yaptı. Lenin'in önderliğinde gerçekleşen Rus devriminin üçüncü adamı durumundaki Sultan Galiyev ile birlikte Kafkas Müslüman Türk halkını temsil ve örgütleyen adamlar olarak tarihe geçtiler.
Ancak Lenin Ve Satlin; Sosyalizmin Marks'ın ortaya koyduğu çizgisinden çıkması, Dünya işçi sınıfının kardeşliği ve birliği tezinin yerine Rus işçi sınıfının kardeşliği ve birliğini koymaları bu iki Türk devrimciyi bu hareketle ters düşürdü.
Troçki, Sultan Galiyev ile aynı çizgide görülürken ikisinin de akıbeti aynı olmuştur.

Bu bilgiler ve gerçeklere rağmen; devrimcilerin kendilerini tasnif ederken neden Marksist-Leninist olarak tanımladıklarını anlamak çok zor. Lenin ve Stalin aslında Marks'ın çizgisinin dışına çıkarak Rus Devrimin kısa ömürlü kalmasının zeminini hazırlamışlardır. Bu duruma itiraz eden; Troçki, Sultan Galiyev, Mustafa Suphi'ler bir şekilde ortadan kaldırılmıştır.

Rus devriminin 1917'de gerçekleşmesi sonrasından dünya kamuoyunda meydana getirdiği şaşkınlığın son derece bilimsel bir nedeni olmalı. Dünya işçi sınıfı mücadelesini Rus sınırları içinde hapsetmek gibi mesela.

 
Toplam blog
: 191
: 540
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

Yerel bir gazetede yazıyorum. Okumayı severim, şiir okumayı severim. Emekli işçi olarak sosyal ak..