Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '20

 
Kategori
Sanat Tarihi
 

Leonardo da Vinci Hakkında

İtalyan Rönesans’ı, hatta Rönesans dediğimizde akla ilk gelen isim şüphesiz ki Leonardo da Vinci’dir. Bugün Leonardo da Vinci deyince hemen herkes meşhur Mona Lisa portesine odaklansa da bu büyük dahi hakkında sizi şaşırtacak onlarca şey vardır. Bunlardan bazılarını sizler için derledim;
 
1. Da Vinci Leonardo’nun soyadı değildir.
 
“Da Vinci” aslında İtalyanca’da “Vinci’den gelen” ya da “Vinci’li” demektir. Gerçekten de Leonardo aslında Toskana Bölgesi’ndeki küçük bir kasaba olan Vinci’de doğduğu için kendisine Leonardo da Vinci diye hitap edilmektedir. Aslında kısa ve öz olarak sadece Leonardo’dur. Dolayısıyla kendisinden bahsederken “Da Vinci” demek yerine “Leonardo” dememiz çok daha makul
 
2. Leonardo gayri meşru bir çocuktur.
 
Dönemin pek çok diğer sanatçısının aksine Leonardo zorluklar ve imkansızlıklar içinde büyümüş bir çocuk olmasa da, gayri meşru bir çocuktur yani resmi bir evlilikten dünyaya gelmemiştir. Babası her ne kadar eğitimini üstlenmiş olsa da resmi olarak hiçbir zaman tanımamıştır.
 
3. Leonardo’nun gayri meşru bir çocuk olması sanat ve bilim dünyası için bir avantajdır
 
Çünkü eğer Leonardo gayri meşru bir çocuk olmasaydı muhtemelen dönemin şartlarına göre baba mesleği olan noterlik yapmak üzere ilgili bir okula gönderilecek ve belki de hiçbir zaman sanatını icra edemeyecekti.
 
4. Leonardo da Vinci vejetaryendir
 
Evet Rönesans’ın büyük ustası, dahi bilim insanı Leonardo da Vinci hem bir hayvan sever hem de vejetaryendir. Et yememesinin yanı sıra sıklıkla çarşıda satılan kuşları satın alıp özgür bırakırdı.
 
5. Mikelanj (Michelangelo) ile araları pek de iyi değildi
 
Rönesans’ın bir diğer büyük sanatçısı Mikelanj ile aralarının pek iyi olmadığına dair birçok kaynak ve hikâye vardır. Birbirlerini eleştirirlerdi ve hatta rekabet içindeydiler. Mikelanj gençliğinin ve dindarlığının verdiği hararetle kimi zaman daha yüksek sesle çıkışlar yapmış olsa da Leonardo da Mikelanj’dan pek haz etmemiş, başta Davut heykeli olmak üzere Mikelanj’ın önüne taş koyabilmek için elinden geleni yapmıştır. İki büyük sanatçıyı özellikle rekabet ettirmek isteyenler de olmuştur.
 
6.Tablolarında insan ve hayvan bedenlerini mükemmel çizebilmek için kadavralar üzerinde çalışmıştır
 
Muhtemelen Leonardo da Vinci’nin kadavralar üzerinde çalıştığını biliyordunuz. Fakat bunu sadece bilim adına değil aynı zamanda sanat için de yapmıştır. Tablolarında resmedeceği insan ve hayvan figürlerini gerçeğe en yakın şekilde resmetmek için Leonardo iskelet ve kas yapıları üzerinde dikkatle çalışmış, yüzlerce eskiz yapmış hatta kanın akışını gözlemleyebilmek için beyin ve kalp kalıpları çıkartıp incelemiştir. Biraz fazla takıntılı gibi gözükse de aslında bu takıntısı sayesinde mükemmel tablolar üretebilmiştir.
 
Leonardo da Vinci’nin en bilinen eserleri Mona Lisa ve Son Akşam Yemeği olsa da, bu iki tablodan çok çok daha fazlasıdır ve sanatı bilimle birleştirerek günümüz dünyasına devasa katkıları olmuştur. 
 
 
 
 
Toplam blog
: 32
: 27118
Kayıt tarihi
: 02.12.11
 
 

“Le Bruyere, bir yerlerde, ‘yalnız olmamak gibi büyük bir mutsuzluk!’ der. Kendi kendilerine katl..