Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '09

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Letonya-Cesis'teki şehitliğe gidiyoruz 7 -

Letonya-Cesis'teki şehitliğe gidiyoruz  7 -
 

-7-

" Tuna Nehri akmam diyor" türküsünü, orada bulunan şehitlerimizin bulunduğu mekânda, şehitlik alanında eşim, gelinim, oğlum ve iki torunumla birlikte birkaç kez okuduk. Bir ara eşimin ağladığını gördüm. Gurbette kalan şehitlerimizin bu hüzünlü anı ve bu türküyü (marşı) aradan uzun yıllar geçsede onu çok etkilemişti. Eve gelince yine torunlarımla birlikte bu türküyü birkaç kez daha okuduk, Bu marşı okurken ilkokulda öğretmen olduğum günleri anımsadım. Çocuklarımızı ve gençlerimizi gelecek kuşaklara hazırlamalıyız, tarihimizi öğretmek zorundayız. Gazi Osman Paşa ile birlikte kahraman Plevne şehitlerini bir daha rahmetle, şükranla andık, mübarek ruhlarına Fatihalar gönderdik. Evet, anlatmak, yazmak ve hele düşünmek gerçekten zor. Osmanlı Rus Savaşı 1877’den bu yana tam 132 yıl geçti. Bu kahramlan şehitlerimizi böylece anmak ne denli güzel. Ben bunları yazarken ve ziyaret ederken adeta onurlandım ve bana bu fırsatı veren sevgili oğluma ve gelin kızıma teşekkür ettim. Söke’den Letonya- Riga arasında kaç km var hiç düşündünüz mü? Nerden nereye?

Şehitlik düzenli ve bakımlı bir arazi üzerinde kurulmuştur. Etrafı demir parmaklıklarla örülmüş, geniş bir kapısı vardır. Kapının önünde durduk ve fotoğraflarımızı gelin hanım çekiyor. Kapının üzerinde şu yazılar yer alıyor: Kapının sağ tarafında: TURKU KARAVİRU KAPI, kapının sol tarafında ise: TÜRK ERLERİNİN MEZARLIĞI yazılıdır. Yazılar tunçtan ve özenle hazırlanmıştır. Yine giriş kapısının üzerinde ve orta yerinde Türk bayrağımızı simgeleyen ayyıldızımızın sembolleri yer alıyor. Bu sembol giriş kapısı, anıt ve şehitleri temsil eden mezarların üzerinde de yer alıyor. Anıtın sağında 13 küçük sembolik mezar, solunda yine 13 küçük sembolik mezar. Toplam 26 şehidin mezarları bulunuyor..Yine her mezarın üzerinde bayrağımızı hatırlatan ay yıldızımız yer alıyor. Giriş kapısından sonra asıl şehitliğe giriyoruz. Şehitlik yine özenle hazırlanmıştır. Özellikle yerden yüksekliği 19 basamaklı olup, geniş ve ustaca hazırlanmış bir merdivenle ( taş, beton, mermer) Anıta çıkıyoruz. Şehitliğin bahçesinde yine yüzden fazla servi, çam ve kavak ağaçlarıyla şehitlere layık bir hale getirilmiştir. Burada emeği geçenlere teşekkür etmeden geçemiyorum. Şehitlği gezerken hem hüzünlü bir an yaşadım, hem de onur ve gurur duydum. Anadolu’dan uzak bir yerde plevne kahramanları demek ki sahipsiz kalmamışlardır. Emeği geçenlere, bu vefayı gösterenlere şükran borcumuz vardır.

Türk Şehitliği konusunda, Letonya’da akredite Varşova Askeri Ataşeliğimiz ile Letonya Savaş Mezarlıkları Komitesi arasında, şehitliğin bakım ve onarımı, bölgede olabilecek diğer şehit mezarlarının ve nakli inşası konularını düzenleyen bir işbirliği protokolü imzalanmıştır. Şehitliğin restorasyonu tamamlanmış ve resmi açılışı Sayın Milli Savunma Bakanımızın da katıldığı törenlerle, 15 Eylül 2005 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Anıtın ön cephesinde şu yazıları okuyoruz, önce Letonca aynen yazıyorum: SEIT APGLABATI TURKU- KRİEVU KARA PIE PLEVNAS GUSTA KRITUSİE UN CESİS MİRUSİE 26 TURKU KARAVİRİ 1877. Yazının hemen altında yine büyükçe harflerle: “BURADA TÜRK- RUS SAVAŞINDA PLEVNE’DE ESİR DÜŞÜP CESİS’TE ÖLEN 26 TÜRK ERİ GÖMÜLÜDÜR. 1937.

Anıt Rusya’da bulunan Türk Elçiliğinin başarılı girişimleri sayesinde bu şehitlerimizin yeri tesbit edilmiş ve 1937’de bu yerde Anıtları yapılmıştır. Emeği geçenlerden Allah razı olsun demeden geçmek istemiyorum. En az o şehitler gibi onları da birer kahramlan olarak tanıyorum. Böyle garip bir yerde Türk şehitlerinin yerini tesbit etmek ve anıtını hazırlamak elbette kolay olmazsa gerek. Önemli ve tarihi bir işe imza atmışlardır.

Yine anıtın bahçesinde iki tane de bayrak direği hazırlanmıştır. Özel bayram ve şehitlik günlerinde bu iki bayrak gönderine Türk bayrakları elçiliğimiz tarafından asılıyor. Şimdi sizleri merakta birakmamak için büyük anıtın sağında ve sol cephesinde yazılan bu kahraman askerlerin, şehitlerimizin adlarını gururla sunarak, rahmetle yâd etmek istiyorum:

1- Sağ cephede olanlar:

MEHMET MEHMET

MEHMET ABDULLAH

SCHALON SCHERİF

ALİ JAKUP

ABDULLAH İSMAİL

EMİN MEHMET

AHMET HASAN

HALİL OMER

OMER MAHMUT

OMER HALİL

HALİL OMER

BEKİR BEKİR

ALİ ABDURRAHMAN

2-Sol Cephede olanlar:

SHAKİR ALİ

OSMAN SÜLEYMAN

İBRAHİM HASAN

ALİ MUCHAREM

MEHMET ALİ

SALİH VELİ

HASAN HÜSEYİN

RUSTEM SULFUKAR

VELİ İSMAİL

ALİ MUSTAFA

HALİL HÜSEYİN.( 1 )

<ı>1 ) iki şehidin kimliği tesbit edilmediği için adları yazılmamıştır. Şehitlerin adını kitabede olduğu gibi aslına sadık kalarak aynen yazdım. Rahmetle, saygıyla anıyorum. “Mehmet Mehmet” derken Mehmet oğlu Mehmet” , Mehmet Abdullah” Mehmet oğlu Abdullah anlamındadır.

Bu şehitler Plevne’de, Gazi Osman Paşa komutasındaki Türk ordusu Ruslarla yapılan PLEVNE savaşı sırasında esir düşmüş ve Rusya’ya götürüldükten sonra başlarına nasıl bir akibet geldiği belli değildir. Ancak buraya CESİS kentine gömüldüklerini öğreniyoruz. Osmanlı Rus Savaşı ile ilgili bilgileri tarihçilerimize bırayorum. Bu savaş 1877’de yapılmıştır.

Abdülkadir Güler

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..