Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '13

 
Kategori
TV Programları
 

Leyla İle Mecnun Direnemedi!

Leyla İle Mecnun Direnemedi!
 

Bunu da mı görecektik? Derken bunu da gördü bu gözler…

Bilmeyen var mı Leyla ile Mecnun’u? Bilmeyen yoktur Leyla ile Mecnun’u ama  bu seferki diğer efsane olan başarılı dizi. Ben gene de bir tekrarlayayım dizimizin geçmişini. Eflatun Film tarafından TRT1 de yayınlanan meşhur absürt  komedi sınıfına giren fenomen Türk dizisi;  Leyla ile Mecnun, dizide başrolü Ali Atay, Melis Birkan, Ahmet Mümtaz Taylan, Cengiz Bozkurt, Serkan Keskin ve Köksal Engür paylaşıyordu.

Dizi temel olarak efsanevi hikaye Leyla ile Mecnun’dan yola çıkmıştı. Ama, ne çıkış? Absürt, bilim kurgu, durum komedisi …projesi  aşk hikayesinin efsanesi gibi efsaneye dönüşerek de yol almıştı. Bulunduğu kategorinin fenomeni olmakla kalmamış bir de bu yıl IMDB( The ınternet movie database) listesinde dünyanın en beğenilen dizileri arasında ki tek Türk dizisi olarak 13. sırada bulunmayı da ihmal etmedi.aman bana ne diyenlere bir daha söylemek isterim,  IMDB’in dünyanın bir numaralı sinema portalı olduğunu da göz ardı etmeyin.

Senaryosunu Burak Aksak, yönetmenliğini Onur Ünlü yaptığı dizi 9 Şubat 2011 yılında TRT1 de gösterilmeye başlaması ile de pek çok kişi için bir efsane başladı. Birçok kişinin ‘’abicim bu ne ya? Büyü, sihir işim olmaz’’ deyip kanal değiştirmesine engel olan bir sihir yaydı odamızın içine ekranlardan. Son bölüm olan 103. bölüm ise 17 Haziran 2013 tarihinde yayınlanmıştı.

Dizi yayınlamaya başladığı günden itibaren olumlu eleştiriler almaya başlamış, sosyal medyada daha sonra ulusal medyada fenomene dönüşmüştü. Dünya dizi pazarında satışı yapılan dizi yayınlandığı ülkelerde alt yazı ile seyredilmektedir.

‘’Peki şimdi ne oldu?’’ derseniz ben ancak size ‘’oyuncuları ve teknik ekibi ile birlikte Gezi direnişine destek verince TRT yönetiminin diziyi yayından kaldırma kararı aldığını’’ söyleyebilirim. Dizinin yapımcısı Eflatun Film, Facebook sayfasından şu açıklamayı yaptı:

"Yapımcılığını üstlendiğimiz Leyla ile Mecnun adlı dizinin yayından kaldırıldığı TRT yönetimi tarafından şirketimize bildirilmiştir. Emeği geçen herkese; özellikle de seyircilerimize her şey için çok teşekkür ederiz."

Dizinin izleyicileri ise sosyal medyada imza kampanyası başlatmış ve projenin başka bir kanala transfer olmasını istemişti.

 4 milyon 350 bin öğrencinin oyuyla Yarının Liderleri Türkiye Öğrenci Konseyi tarafından komedi dalında en iyi dizi seçilen Leyla ile Mecnun’un yayından kaldırılmasının, politik endişe ile cezalandırılması akla ziyan olarak ifade edilebilir.

İktidar; kendisine yönelik en ufak bir eleştiriye dahi tahammülü olmadığını, sektöre vurulan uyuşturucu operasyonları ile perçinlerken,  en ağır darbelerden birini daha doğrusu ‘’gözdağını’’ Leyla ile Mecnun ile bütün dizi sektörüne vermeyi başarmış mıdır? Bu durum ekmeğinden olmamak adına sesini çıkartamayan dilsiz bir toplumun eşiğine doğru yürüdüğümüzün bir kanıtı olarak hafızalara kaydolmamalıdır. Orantısız güç örneklerini Silivri’de, Gezi Parkı eylemlerinde, yeşil sahalarda, son olarak da TRT ekranlarında görmüş olduk. Dizinin susturulmasının, halkın susturulması anlamını taşıdığını sananlar yanılıyorlar.  Sosyal medyada adeta infiale yol açmasından da anlaşılacağı üzere, halk her şeyin farkında ve kararın reyting yalanı ile süslenmek istenmesi de kifayetsiz kalmıştır. Bu karar tamamen siyasidir ve gerisi yoktur. Özerk bir kimliğe bürünmesi gereken, halkın vergileriyle yayın yapan TRT, yolundan sapmış ve iktidarın propaganda aracı olarak görev yaptığını da bu karar ile ortaya bir kez daha dökmüştür.

Dünya dizi sektörünün (ki bu Amerikan dizilerinin hegemonyasıdır) Türk dizilerinden titreyerek kendine gelmeye çalıştığını biliyorlar mı? Madem ileri demokrasi ve ileri Türkiye o zaman niye böyle? Oysa daha geçen gün yazdığım Çalıkuşu yazısında ‘’Lollywood’’ hayallerimin içine çomak sokulmuş saplı bir hayalden öteye gidebileceğinin sinyallerini satırlarımda sizlerle paylaşmıştım. Peki, şimdi ne kaldı elde? ‘’Şekeri gitti sapı kaldı’’ demek istemiyorum çünkü benim hala umudum var!

Hayatta umudunuzu kaybetmemeniz dileği ile…

www.televizyongazetesi.com

 eceer6@gmail.com

https://twitter.com/eceer6

https://www.facebook.com/pages/Ece-Er-%C4%B0le-Ba%C5%9Fb

 

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..