Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '07

 
Kategori
Müzik
 

Leylaklar dökülüp güller ağlasın

Leylaklar dökülüp güller ağlasın
 

Sesin hep kulaklarımızda.


İri cüssesi ve daima güler yüzü ile gönülleri fetheden değerli ses sanatçımız ve büyük müzik adamı Yıldırım Gürses aramızdan ayrılalı yedi yıl geçti. Ama o, içe işleyen hem yumuşak hem gür sesi ile söylediği şarkılar bütün lezzeti ile hala belleklerimizde.

21 Ocak 1939 Bursa doğumlu Gürses yarışmalar yolu ile önce doğduğu kentin ve daha sonra üniversiteler arası ses kralı seçildi. Ankara Radyosu'nun ve Devlet Operası'nın sınavlarını birer yıl ara ile kazandı. Kısa bir süre çalıştığı Operadan ayrıldı. 1961'de İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisinin bitiren bu değerli sanatçı, asıl ününü sözü ve müziği kendisine ait olan "Gençliğe Veda" isimli şarkısı ile birinci seçildiği, Hürriyet Gazetesi'nin Altın Mikrofon yarşması ile yaptı.

Yeni sazlar ilavesiyle oluşturduğu kendi orkestrası ile çok sesli müzik alanında bir çığır açmakla kalmadı, aynı zamanda Türk Popüler Müziğine yepyeni bir soluk getirdi. Başarısının bir diğer önemli faktörü de şarkılarını, Zeki Müren gibi herkese nasip olmayan çok güzel ve duru bir Türkçe ile söylemesiydi.

1980'li yıllarda Ajda Pekkan'la birlikte söyledikleri "Affetmem asla seni" isimli şarkı büyük sükse yaptı. O, artık şarkıları genç yaşlı herkesin dilinde olan bir efsaneydi. Öyle ki, hüzünlü şarkılarında bile insana pozitif duygular aşılayabiliyordu. Neler yoktu ki, hem bestelediği ve hem söylediği unutulmaz, doyulmaz şarkıları arasında.İşte çok bilinen ve sevilen şarkılarından bazıları; Son mektup, Bir kırık kalp, Gelmez giden günler geri, Bir garip yolcu, Sonbahar rüzgarları, Liseli kız, Çal kanunum çal, Yıllar sonra rastladım, Eller eller, İçime hep hüzün doluyor, ve daha niceleri.

Benim de çok sevdiğim, Mevsimler yas tutup çöller ağlasın isimli şarkı sözlerini birlikte okuyalım mı.


Mevsimler yas tutup çöller ağlasın
Ahımda inleyen teller ağlasın
Mademki sen yoksun şimdi yanımda
Leylaklar dökülüp güller ağlasın

Sevgilim bu yerden gittin gideli
Ilgıt ılgıt esen sevdanın yeli
Şu öksüz ruhumun sensin emeli
Leylaklar dökülüp güller ağlasın

Bu aşkın emeli sarmış gönlümü
Rüzgarlar söylesin bu son sözümü
Ne çare kaybettim nazlı gülümü
Leylaklar dökülüp güller ağlasın

İsterdim ki, bu güzel insan ölümünün yıl dönümünde layık olduğu şekilde hatırlansın ve anılsın. Yine isterdim ki, televizyonlarda radyolarda o unutulmaz, doyulmaz şarkıları çalsın, hakkında bir iki güzel söz söylensin. Büyük hayal kırıklığı yaşadım. Yoksa biz millet olarak vefa duygularımızdan da mı uzaklaşıyoruz.



http://www.Antoloji.Com/enfal_torun
http://arsiv.sabah.com.tr/2006/05/21/yaz02-10-110.html



not: BU güzel şarkılarını "Anılarla Yıldırım" "best of" unda bulabilir ve ömür boyu zevkle dinleyebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 220
: 2018
Kayıt tarihi
: 02.07.06
 
 

Yazmak, ufkun da ötesine taşan engin bir serüven gibi gelir bana ve gençlik yıllarımdan bu yana v..