Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '12

 
Kategori
İzmir
 

Leyleğin ömrü...

Leyleğin ömrü...
 

İzmir Limanı ''Yıldırım'' çözüm bekliyor


Yapılan tanıtım çalışmaları meyvelerini vermeye başladı. İzmir, kruvaziyer turizmi açısından inanılmaz bir gelişme gösteriyor. Bu gelişmede İzmir Ticaret Odası'nın payı çok büyük. İTO'ya göre bu sezon İzmir Limanı'na 287 seferle 645 bin 134 yolcu inecek. Çok güzel bir olay bu! Ancak madalyonun bir de öteki yüzü var. Limanımız bu yükü kaldıracak kapasitede değil. Kruvaziyerler için yıllardır bir çözüm üretilemedi. Körfeze giren gemiler yoğunluktan limana yaklaşamıyor.

7 Haziran ile 17 Temmuz tarihlerinde İzmir'e dört adet büyük gemi gelecek. Bitmedi. Ayrıca 5 Eylül, 11 Eylül, 19 Eylül tarihlerinde 250 metrenin üzerinde üç büyük gemi İzmir Körfezi'ne girecek. Sizin anlayacağınız gemilerle döviz geliyor. Geliyor ama yanaşacakları liman yetersiz! Sadece liman değil, gelen turistlerin bir süre bekleyecekleri konforlu bir salonumuz bile yok.

Limanla ilgili olarak İzmir Ticaret Odası'nın birkaç önerisi var.

Rıhtıma yanaşamayan gemiler, limanda demirleyip yolcularını ''tender'' adı verilen botlarla rıhtıma taşısınlar. Ya da gemiler yolcularını boşalttıktan sonra gidip açığa demir atsınlar. Bugün TCDD İzmir Liman Başkanlığı'nda bu konuyla ilgili olağanüstü bir toplantı yapılacak. Toplantıda İTO'nun önerileri de görüşülecek ve çözüm yolları aranacak.

Çözüm bulunsa bile limanda uzun soluklu değil, geçici bir rahatlama olacak.

Bildiğiniz gibi bu sorun yeni değil. Yıllardır dile getiriliyor. Defalarca yazıldı. Bendeniz 1 Kasım 2010 tarihinde konu ile ilgili bir yazı yazdım. Kruvaziyerlerı için Üçkuyular'ın en uygun liman olacağını belirttim. Çünkü o bölge, sahip olduğu otoyol ağı nedeniyle ulaşım kolaylığı sağlayacaktır.. Ayrıca sorun  İTO tarafından da sıklıkla gündeme getiriliyor. Çözümler, projeler üretiliyor. Ama dinleyen, itibar eden yok. Kulaklar hep tıkalı. Nedense  İzmir'le ilgili projeler hep hasıraltı ediliyor. Seçip Ankara'ya gönderdiğimiz vekiller ise ayrı telden çalıyorlar.. İzmir'e ivme kazandıracak hayati sorunlara çözüm üretmek yerine belediyenin döşediği kaldırım taşları gündeme taşınıyor.  Mecis'te İzmir'in  sorunlarını dile getiren bir tek AKP milletvekili yok.  Gazeteleri dolaşıp hayali nutuklar atılıyor. ''15 ilçeyi alırız, 22 ilçeyi alırız,'' diyebilmek için önce İzmirlinin derdine derman olmak gerek.

 İzmir'den milletvekili seçilen Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı görevde olduğu on yıl içinde kruvaziyer sorununu halledemedi. Her düzenlediği basın toplantısında ''35 muhteşem proje'' den söz ediyor ancak on yıldır bekleyen kruvaziyer limanı çözümü için hala adım atılmadı.

Konu İzmir olunca hep lak lakla zaman geçiriliyor. 2012 yılının Nisan ayında bile aynı sorunları konuşuyor olmamız büyük bir talihsizlik.

 
Toplam blog
: 233
: 980
Kayıt tarihi
: 07.01.10
 
 

İzmir doğumluyum. Ege Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu mezunuyum. Kısa denilebilecek bir sür..