Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '14

 
Kategori
Ramazan
 

Leylei Kadir –Ramazan Bayramı'nın ismi nedir?

Önümüzdeki Çarşamba akşamı Kadir Gecesi'ni idrak edeceğiz. Kadir Gecesi'ni gerçek anlamda yaşarsak geçmiş ümmetlerin seksen üç yılda kazanmış oldukları sevabı kazanacağız. Geçmiş ümmetlerin ömürleri ve boylarının uzun olduğunu biliyoruz.

 

Kadir Gecesi Peygamberimize inanan bizlere rabbimiz tarafından nimet olarak verildi. Kadir Gecesinin akabinde ramazan bayramı geliyor.

 

Ne yazık ki, bizim dilimizde hala “Şeker Bayramı” olarak söyleniyor. İslami yapıda olduğunu bildiğimiz kişilerin çocuklarından şeker bayramı diye duymak çok acı geliyor.

 

Kadir gecesini değerlendirmenin yolu nedir?önce kadir gecesine ulaşanlara hazreti aişe annemizin duasını öğrenmeliyiz. Dua:"Allahümme inneke afüvvün, kerimün, tühıbbül afve fa'fü anni,de" buyurdu.
Manası:"Allah’ım sen affedicisin,kerem sahibisin, affetmeyi de seversin,beni de affeyle!

 

2-Üzerimizde hatırladığımız kul hakları varsa ödemeliyiz. Kul hakkını gasp etmişsek amellerimizin kabul olması mümkün değil.

 

3-Tövbe etmek. Bir daha aynı günaha dönmemek üzere kesin kararlı olmaktır.

 

4-Annemize babamıza yanlışımız varsa affettirmek..Allah’ın rızası anne babanın evladından rızası varsa, öyle razı olur.

 

5-Önümüzdeki zamanda iyi, kişilikli, adam gibi adam olmaya karar verilmelidir.

 

Ramazan bayramında ise,

 

1-     Bir gün önce mezarlıkları ziyaret etmeliyiz. Ölümü hatırlamalı, mezarlara basmadan, yeşil otları koparmadan, kuru çiçek götürmeden gönülden Kuran okumalıyız.

 

2-     Bayram namazından önce mutlaka fitremizi vermeliyiz. Kişi sabah ve akşam yemeğini kaç para vererek karnını doyuruyorsa kişi o kadar fitresini verir.

 

3-     Bayram gecesini ibadetlerle geçirir. Çok dua eder. Çünkü bayram gecesi yapılan duaları Allah kabul eder.

 

4-     Annemiz babamız hayatta ise önce onların ellerini öperiz. Onlar yoksa çevremizdeki komşularımızla bayramlaşırız.

 

5-     Çocuklarda bayram kutlama “parayı aldıktan sonra oluyor.” Bu doğru değil. Para verilmediğinde büyüğünün elini öpmüyorlar. Şimdiden çıkarcı oluyorlar. Uygun dille mutlaka anlatmalıyız.

 

6-     Dinimizin emirlerini dinimizin belirlediği şekilde yerine getirmediğimiz için Müslümanlığımız çok eksik. Müslüman olarak söylediklerimizle yaptıklarımız uyuşmuyor.

 

7-     Bayramlaşalım diyen kimseler bizzat kırıcı, yıpratıcı, itici, zamanında konuşmaları bitirmeyen, Allah ve resülünün makamından emri bil maruf nehyi anil münker yapanlara imalı konuşuluyor, bu kişilerle gönül bayramlaşmak istemiyor.

 

8-     Vaizlerimizin bizlere örnek olması gerekir. Dini görevliler günahsız değillerdir. Uyarıldıklarında hani “Allah razı olsun” dememiz gerektiğini vurgulayarak söylüyorlar. Hatalarını dile getirince de senden kötüsü olmuyor.

 

9-     Dargınlıklar ve kırgınlıkları önce dini kimliği olanlar aralarında yok etmelidirler. Ensar muhacirden bahsetmek kolaydır. Onlar malını mülkünü paylaşmış, biz daha selamı paylaşamazken bayramlaşmalar gerçek bayramlaşma olur mu?

 

10-Kimileri alenen kul hakkını yemiş, yiyor, yiyecek kişiye aracı olanlarında makam sahibi diye onun tarafında bulunmak dindarlıkla, bayramlaşmayla bağdaşıyor mu?

 

11-Hakkın, doğrunun, dediklerimizin uygulama safhasında ne kadar acı olursa olsun hatırlatıldığında yüzümüzü ekşitmez, teşekkür edersek bayram o’dur. Yoksa kellim kellim la yanfa.

 

12-Konuş, konuş, boşa boşadır. Yinede kandilinizi kutlar, ramazan bayramının insanlığa huzur, sağlık, bol kazanç getirmesini diler, bayramınızı kutlarım.

 

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..