Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '09

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Leylek Dostu Avşar Köyü

Leylek Dostu Avşar Köyü
 

Söke'den Didim ve Bodrum'a doğru giderken, Söke Ovası'nın ortalarına doğru, solunuzdan ayrılan yol sizi Beşparmak Dağlarına doğru götürürken ovanın bitiminde sizi güzel bir köyle buluşturur. Bu köy, leylekleri sevmeleri, doğal çevreyi korumları nedeniyle "Leylek dostu, Avşar Köyü" adıyla anılan köydür.

Menderes nehri, Ege Deniziyle kucaklaşırken geniş ve verimli bir deltayı bu bölgeye sunar. Avşar Köyü'de bu deltadan yararlanır. Sırtını dağlara, yüzünü ovaya dönmüş bu köy, Avşarlar tarafından kurulmuş.

Doğal yapısı nedeniyle leyleklerin koloniler halinde bu köye geldiği, köylülerin de, öteden beri leyleklere sahip çıktığı, leylekleri korumak, onlara doğal ortamları hazırlamak için, ellerinden gelen her türlü gayreti gösterdikleri için, doğal çevreyi koruma ve çevreciler tarafından ödüllere layık görülmüşlerdir.

Meandros festivali kapsamında bu köydeydik. Avşar Köylülerinin yaptığı lezzetli börekleri afiyetle yedik. Köyün çeşitli yerlerindeki düzenli leylek yuvalarının fotoğraflarını çekme yarışına girdik. Avşar Köylüleri konukları köylerinde ağırlamaktan çok mutluydular. Köyün Muhtarı, köyün kızlarıyla halayın başına geçerek, Ege'nin o güzel Zeybek oyunlarından örnekleri konuklarına sergilediler.

Köyün, temiz, düzenli hali ve dikkat çekiciydi. Köyün genç kızları, erkekleri festivalin coşkusuna hep birlikte katkıda bulundular.

Köyün sınırları içinde bulunan Azap Gölü, geçtiğimiz yıllarda, kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı. Bölgenin önemli sulak alanlarından biri olan bu göl, özellikle de su kuşlarının ve yaban hayatının önemli yaşam alanı durumundadır. Dünyada sayıları gitgide azalan Pelikan kuşlarına bu gölde rastlanmaktadır. Ayrıca bu göl leyleklerin önemli bir yaşam alanıdır. Bu gölün korunması çevre ve ekolojik açıdan çok önemlidir. Kuşadası Eko sistemi koruma ve Doğa sevenler Derneği ( EKODOSD) bu konuda duyarlı bir çalışmanın içindedir.

Avşar Köyü, doğasıyla, doğaya ilgisiyle, özellikle de Leylekleri koruma, onlara doğal ortamı hazırlama konusunda önemli işler yapan çok güzel bir köyümüz.

Avşar Köyü, bu çalışmalarıyla "Leylek dostu Avşar Köyü" adıyla anılmayı haketmiştir.

Yolunuzu bu köye düşürün, Leylekleri ve Azap Gölündeki doğal yaşamı görün.

Meandros Festivali kapsamında bu güzel köyde bulunmaktan, çevreyi gezmekten, leyleklerin doğal ortam içinde korunmalarını görmekten mutlu oldum.

Avşar ve Karakaya köylerinin gelecek dönemlerde turizm bakımından önemlerinin artacağını düşünüyorum.

Biz Didimlileri, bu bölgeye ulaştırarak, tanıtarak, katkıda bulunan Didim Belediyesine teşekkürler ederim.

Avşar köylülerinin misafirperverliğinden de, mutlu olduk.

Sizler de, bu köylere giderek bu güzellikleri görünüz.

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..