Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '20

 
Kategori
Hayvan Bakımı
 

LEYLEK HASTANESİ

Gurabahane-i Laklaka

Osmanlıların leylekleri bile düşünerek onların yeme içme, barınma ve tedavi ihtiyaçlarını karşılamak üzere 18. yy.da açtığı bir hayır kurumu olduğu belirtilmektedir. Hastane tarihi Irgandı Köprüsü'nün batı ayağındaki binada hizmet vermektedir. Veteriner hekimler haftanın belirli günlerinde hastalanan hayvanları burada tedavi etmektedirler.

Ünlü edebiyatçı Ahmet Haşim'in, "Bilmem Bursa'yı gezerken gördünüz mü? Haffaflar Çarşısı'nın ortasında bir meydan var. Bu meydan malul hayvanların düşkünler yurdudur. Kanadı, bacağı kırık leylekler, bunamış kargalar halkın sadakasıyla yaşarlar." diye bahsettiği Gurabahane-i Laklakan, Anadolu kültüründe "uğurlu" ve "bereketli" görülen leylekler için özel ihtisas hastanesi ve rehabilitasyon merkezi olarak hizmet verir.

Seyyahların, tarihçilerin ve edebiyatçıların eserlerine de konu olan bu merkez, göç yolunda sakatlanarak, sürünün ardında kalan leyleklerin yanı sıra diğer göçmen kuşları da bir sonraki göçe kadar iyileştirme hedefiyle yıllarca faaliyet gösterir.

"Dünyanın ilk leylek hastanesi" olarak bilinen Gurabahane-i Laklakan, 1931'de sahipsiz kalmasının ardından 2010 yılında geçirdiği restorasyonla sokak hayvanları hastanesi olarak hizmet vermektedir.

 

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..