Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

04 Mayıs '08

 
Kategori
Deniz Mahsulleri
 

Leziz "Morina Balığı"

Leziz "Morina Balığı"
 


Soğuk denizlerin büyük balığı morina, Newfoundland ve İzlanda dolaylarında, bunun dışında Grönland ile Labrador arasında, sürtme ağ atan, gerçek bir yüzen fabrika niteliğindeki büyük balıkçı gemileriyle bol miktarda avlanır.


Çitari cinsinden olan bu büyük balığın uzunluğu bir buçuk metreyi, ağırlığı da kırk kiloyu bulabilir.


Sıcaklığı 0 ile 10 derece arasında olan soğuk denizlerde yaşamayı seven morina balığı, suyun sıcaklığı bundan daha fazla yükselirse, okyanusun derinliklerine inmeyi tercih eder.


Normal şartlarda, kalabalık sürüler halinde ve denizin en sığ yerlerinde yaşarlar. Morina balığı ziyadesiyle obur bir hayvandır... Bu sebeple, küçük balıklara ve onların yumurtalarına asla rahat vermez.


Morinanın eti çok lezzetli olup taze olarak yenildiği gibi, salamurası da yapılabilir veya tuzlanmadan kurutulabilir.


Ayrıca, morinanın karaciğerinden çıkarılan yağ, "balık yağı" adıyla kuvvet ilâcı olarak kullanılır. Yâni eczanelerde satılan ve çocukları zayıf ailelerin iyi bildiği balık yağı morina balığından elde edilir.


Morina avına çıkan balıkçı gemileri için, bir av kampanyası üç ilâ dört ay sürebilir. Bu uzunca sefer sırasında tutulan 1000 - 1200 ton balık hemen temizlenir, dilimlenir ve tuzlanır. Avın bolca olduğu günler, bir ağdan 20 - 30 ton balık almak mümkün olabilir.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..