- Kategori
- Deniz Mahsulleri
Leziz "Morina Balığı"
Soğuk denizlerin büyük balığı morina, Newfoundland ve İzlanda dolaylarında, bunun dışında Grönland ile Labrador arasında, sürtme ağ atan, gerçek bir yüzen fabrika niteliğindeki büyük balıkçı gemileriyle bol miktarda avlanır.
Çitari cinsinden olan bu büyük balığın uzunluğu bir buçuk metreyi, ağırlığı da kırk kiloyu bulabilir.
Sıcaklığı 0 ile 10 derece arasında olan soğuk denizlerde yaşamayı seven morina balığı, suyun sıcaklığı bundan daha fazla yükselirse, okyanusun derinliklerine inmeyi tercih eder.
Normal şartlarda, kalabalık sürüler halinde ve denizin en sığ yerlerinde yaşarlar. Morina balığı ziyadesiyle obur bir hayvandır... Bu sebeple, küçük balıklara ve onların yumurtalarına asla rahat vermez.
Morinanın eti çok lezzetli olup taze olarak yenildiği gibi, salamurası da yapılabilir veya tuzlanmadan kurutulabilir.
Ayrıca, morinanın karaciğerinden çıkarılan yağ, "balık yağı" adıyla kuvvet ilâcı olarak kullanılır. Yâni eczanelerde satılan ve çocukları zayıf ailelerin iyi bildiği balık yağı morina balığından elde edilir.
Morina avına çıkan balıkçı gemileri için, bir av kampanyası üç ilâ dört ay sürebilir. Bu uzunca sefer sırasında tutulan 1000 - 1200 ton balık hemen temizlenir, dilimlenir ve tuzlanır. Avın bolca olduğu günler, bir ağdan 20 - 30 ton balık almak mümkün olabilir.