Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '08

 
Kategori
Mizah
 

Lezzet Durakları

Lezzet Durakları
 

Ahçı Koch


Parti Kapama:
Malzeme:
1 baş cumhur,
1 baş başkan,
Kafi miktarda vekil,
İlaveten il, ilçe ve belde başı,
Yeteri kadar medya baharatı.

Bir dosya, pardon bir kavanoz açılarak, medyaya düşen ve kapama yapılacak partiye lezzet katacak baharatlar toplanır. Bunların eski veya yeni olması, Hint'ten, Çin'den, Yemen'den, Avrupa'dan ve Amerika'dan gelmesi önemli değildir. Hatta bu baharatlar, Fuel Kadastro'nun (1)yönetimini kardeşine bıraktığı, onun da elektrikli tencere, elektrikli küçük ekran televizyon ve elektrikli çamaşır makinalarını serbest bıraktığı Koba'dan bile olabilir. Ohh etraf mis gibi Havana purosu koktu be...

Bu konuda hem pazarlamacı, hem de ulusalcı/solcu, olan kardeşlerimin dikkatini çekmeyi bir görev biliyorum. Elinizde mutlaka Koba'lı dostlarınıza sevgiyle sunabileceğiniz tapon mallarınız mevcuttur. Hatta ilaçlarınız, güzellik ve sağlık kremleriniz bile vardır. O zaman, hala ne duruyorsunuz? Onlar neyin ne olduğun henüz bilmezler. Siz gösterin, yutar kerizler... ( Yanlış anlaşılmamalıdır. Bu bir etik sorgulamadır. Ben ticaret yapsam, içki ve domuz eti satmam.) Gene konuyu dağıttık!

Bir süre biriktirip dosyaladığınız, pardon kavanozladığınız baharatları, mutfağınızın güneş görmeyen serin bir köşesine koyarsınız. Sonra meclis pazarına gidip, topladığınız baharatlarla uyumlu bir parti seçersiniz. Burada dikkat edilecek husus, partinin yaşlı ve kart olmamasıdır. Yaşlı olandan kapama olmaz; mideye oturur.

Şimdiye kadar ona, (12/Eylül/80 hariç) kimse dokunamamıştır. Onun dalları ve yaprakları kutsal, meyveleri mübarektir. Kökleri, meclis pazarının dışına ulaşmıştır. O dirliğimizin direği, parti kapama iştahlılarının gözbebeğidir. Onun için, onu yemeye kalkanı yerler. Burayı unutmamak, seçime dikkat etmek lazımdır.

O zaman genç, layıklık dışı yahut yarımadayı, yaş günü pastası gibi bölmeyi düşündüğü düşünülen partilerden birini veya her ikisini seçeceksiniz. Partinin büyüklüğü veya küçüklüğü değil, hazırladığınız bahartla uyumluluğu önemlidir. Diyelim ki büyük birini seçtiniz ve mutfağınızdaki masaya yatırdınız. Öyle saymadan, hesap kitap yapmadan hepsini, hoppadanak tencereye atamazsınız.

Önce partideki vekilleri, "baharatlanacaklar ve baharatlanmayacaklar" diye ayırmanız lazımdır. Bu öyle bir hesapla yapılmalı ki, meclis pazarının yenilenmesine sebep olmamalıdır. Hatta hazırladığınız tepsiyi fırına götürürken mutlaka cuma akşamını seçmelisiniz. Çünkü millet hazır yemeği görünce, "borse"ye hücum edip, senedini satar ve parasını çeker. Piyasa alt/üst olur, siz de alta kalır üste çıkamazsınız. Bu ne biçim kapama demeyin. Bu icadı ben çıkarmadım.

Diyelim ki baharatlanacak vekilleri seçtiniz. En üste başkan, altına da cumhur gelecek şekilde, bir kat vekil, bir kat baharat olarak tepsiye dizdiniz. Ama tepsinin altını yağlamayı unuttunuz. Oldu mu şimdi?

Her ne kadar tarif bu şekilde yapılmışsa da benim tercihim, en üste cumhurun konmasıdır. Bu hem hiyerarşiye daha uygun, hem de daha estetiktir. Deneyecek olsam böyle yaparım. Çünkü yemekte, lezzet kadar görünüş ve sunum da önemlidir. Gene de tercih sizin.

Hazırlıkları yaptınız ama tepsidekiler gözünüze az göründü. Biraz daha vekil ilave edeyim diyemezsiniz. Böyle davranırsanız yukarıda yaptığınız hesap bozulur. Yardımcılarınız, "efendim ne yapıyorsunuz?" diye sizi uyarır. Konu çok dikkat ister.

Bir anlık dalgınlık bütün çabalanızı boşa çıkarabilir. Daha siz kapamayı fırına vermeden, parti filizlenmeye ve her yeri sarmaya başlar. Sizin amacınız ise, kapamayı hallettikten sonra bir süre sindirmenin zevkini yaşamaktır. Çok dikkatli olmalısınız.

Vekil sayısında sınırı aşmayacaksınız. Eksiği tamamlamak için partinin il, ilçe ve belediye başkanlarından yararlanacaksınız. Zaten bunlar için de elinizde bir miktar baharat bulunmaktadır. Sakın yeniden dizmek zor diye, son seçtiklerinizi en üste koymayın. Yoksa her şeyi berbat edersiniz. Yeniden dizin ve üzerini soslayın.

Hazırlıkları bitirdikten sonra malzemeyi, "parti kapama" merkezine götüreceksiniz. Onlar, tepsiye bir kapak uydurup kenarlarını hamurla sıvayacaklardır. Çünkü kapama böyle yapılır. On gün sonra pişmeye müsait olup olmadığını, on ay sonra da "kapama"nın pişip pişmediğini öğreneceksiniz. Hadi afiyet olsun.

Sizi gidi köftehorlar, ağzınız sulandı değil mi? Tabi bedava yemeği kim sevmez.

(1) Fidel Kastro. Şahsına saygım vardır. Mizahi olsun diye öyle yazdım. Benzer, bazı isimler de bu anlamda yazılmıştır. Biline.

Resim: www.aycicegim.net/.../a/bilder/ahci_koch.jpg

 
Toplam blog
: 462
: 707
Kayıt tarihi
: 28.04.07
 
 

Emekliyim. Herkes gibi benim de bir dünya görüşüm var. İnsanların farklı fikir ve inançlara sahip..