Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
183917
 

Lezzetli bir nohut yemeği nasıl yapılır?

Lezzetli bir nohut yemeği nasıl yapılır?
 

Bugün size ennn ama en sevdiğim yemeklerin başlarında gelen Nohut'un nasıl yapıldığını, Üşengeç Şef farkıyla; yani her zamanki gibi, adım adım fotoğraflı ve en, ama en basit şekliyle anlatmaya çalışayım diyorum, siz ne dersiniz?

Amacım; işiyle gücüyle, çoluk çoçuğuyla veya belki de gezme tozmasıyla meşgul olan ve bir sebeple zaman yokluğundan veya mutfak işleriyle uğraşmaktan pek hazzetmediğinden yakınan herkese, en hızlı ve en kolay şekliyle, lezzetli çözümler sunmak olduğuna göre, tabi ki de bu işi "kuru nohut" alıp saatlerce suda bekleterek, kaynatıp, süzerek filan değil, "Konserve Nohut" kullanarak yapacağım.

 

"Yok efendim, ben konserve kullanmam, illa ki de zor yolu deneyeceğim" derseniz, o zaman kuru nohutu en az 8 saat kadar, hatta mümkünse bir gece öncesinden bol suda ıslatmanız gerekiyor. Sonrasında bu suyu süzüp, atmalı ve bir tencereye aldığınız nohutları, üzerine ekleyeceğiniz yeni kaynar su içinde, yarı pişmiş hale getirene kadar haşlamanız gerekiyor.

Fokurdaya fokurdaya kaynarken, suyun yüzeyinde beyaz beyaz köpükler oluşacak. Bu köpükleri, her oluştuğunda, eğer bir kaşık yardımıyla sabırla toplayıp, atmazsanız sonrasında bayağı bir gaz problemi yaşatabilir.

İşte durum böyleyken böyle... Diyeceğim o ki, bütün bunlarla uğraşmaya üşenenler için bence en iyisi; konserve nohut:) Eh madem yaptım bi' hayır, onu kullanırken de küçük ama önemli olduğunu düşündüğüm bir detay vardır ki hadi size de bu tüyoyu vereyim madem :)

Konserve nohut tanelerini elinize aldığınızda, kolayca hissedeceğinize inandığım, hafiften pütürlü yapısına sebep olan kalın bir zar vardır üstlerinde...

Şahsen ben sonradan kimseye bir rahatsızlık vermesin de Gazman'a dönmesinler diye, nohutların bu zarlarını da ayıklarım.

"Ya Üşengeç Şef'im, n'oolur ama başımıza iş çıkarma!" dediğinizi duyar gibiyim:) Evet ama, sıfırdan kuru nohutla yapılan bütün aşamaları atladığımızı düşünürsek, bu kadarcık bir zahmete de giriverin isterseniz:) Zaten öyle basit şekliyle anlatacağım ki, ortaya harika işler çıkaracaksınız. Hadi o zaman başlayalım artık:)

NOHUT YEMEĞİ TARİFİ
Malzemeler (4 Kişilik)

1 Büyük Boy Nohut Konservesi
2 Yemek Kaşığı Riviera Zeytinyağı
1 Adet Kuru Soğan
1 Çarliston Biber
1 Domates
1 dolu çay kaşığı Domates Salçası
1/2 çay kaşığı Biber Salçası (Kullanmanız illa ki şart değil)
Kaynar Su
1 silme çay kaşığı kadar Tuz
1 çay kaşığı ucu kadar Pul Biber
1/4 Knor Et Tablet (Tamamı ya da yarısı bana çok geliyor. Ama siz istediğiniz kadar kullanabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz tabi...)


Ön hazırlık olarak, konservedeki ön haşlama yapılmış nohutu, lavabodaki bir süzgeçin içine döküp, bu sayede konserve suyunu süzelim.

Üzerine bolca akan su tutarak, elimle karıştıra karıştıra iyice sudan geçirelim.

Bu sayede yukarıda az önce bahsettiğim, o nohut taneleri etrafındaki şeffaf zarların bir kısmı, kendiliğinden de çıkmaya başlıyor zaten. 

Nohutları parmak ucunda tuttuğunuz anda 1 saniyede zarlarının çıktığı göreceksiniz. Zarı çıkarılanlar gıcır gıcır parlak hale geliyor. Dokunduğunuzda da hissediyorsunuz farkı zaten...

 

 

 

Artık nohutlarımız yıkanmış, zarlarından ayıklanmış ve hazır halde. Dediğim gibi zarları çıkarmak sonradan gaz yapmasını engellemek için aldığımız bir önlem. İstemezseniz, yapmak zorunda değilsiniz:)

İlk iş olarak; Doğranmış ve dondurulmuş hazır soğan kullanmasam, ilk önce onu küp küp doğramam gerekiyordu. Ben kolaya kaçıyorum:)

Şimdi biber ve domatesi küp şeklinde küçük küçük doğrayıp, onları da hazırlayalım.

İlk olarak altı orta ateşte açık bir ocağa aldığımız, orta boy bir çelik tencereye 2 yemek kaşığı kadar Riviera Zeytinyağı dökelim.

 

Yağ biraz kızmaya başlar gibi olunca, içine küp küp doğranmış Soğanları ekleyelim ve karıştıra karıştıra yakmadan kavuralım.

 

 

İçine Domates Salçası ve Biber Salçalarını da ekleyelim ve karıştırarak kavurmaya devam edelim.

 

Şimdi de küp küp doğranan biberleri ekleyip, aynı şekilde karıştırarak hafiften talazlayalım.

 

 

Ardından domatesleri ekleyemeye geldi sıra.


Hepsini suyunu biraz çekene kadar karıştırarak pişirdikten sonra, sıra geldi nohutları eklemeye...

 

 

 

 

 

Bu aşamada arzu ediyorsanız küçük bir parça Et Bulyon ekleyebilirsiniz.

Üzerini örtecek kadar kaynar su ilave edelim.

 

 

 

 

 


Bir silme çay kaşığı kadar Tuz ve arzu ederseniz, çok az da Pul biber ekleyerek karıştıralım.

 

 

 

 

Tencerenin kapağını kapatarak, ocağın altını kısalım. "Lezzetli yemek kısık ateşte ağır ağır pişer" derler, eh boşa söylememişlerdir herhalde...

Ben altını iyice kıstığım için, yaklaşık yarım saat kadar pişirdikten sonra, içinden bir kaşık yemek alarak, biraz ılınmasını bekleyip tadına bakıyorum.

Yaklaşık bu kadar bir süreden sonra siz de denediğinizde, nohutun tadı ve yumuşaklığından memnunsanız, artık ocağın altını kapatmanın zamanı gelmiş demektir:)

Yanına ister eşimin sevdiği gibi Sade pilavla, ister benim bayıldığım gibi Arpa Şehriyeli Pilavla servis ediyorum. Siz de keyfinize göre bir pilavla keyfini çıkarabilirsiniz.

 

İyi ama Pilav nasıl yapılır ki diye soranınız olursa, "aaaa ama adım adım fotoğraflı anlatımıyla efsane olan pilav tarifimi nasıl da gözden kaçırmış olabilirsiniz?" diye önce bir şakacıktan teessüf edip, Mis gibi Sade Pilav Tarifi linkine tıklamanızı öneririm:)

Şimdiden afiyet olsun:)

 

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

ELLERİNE SAĞLIK AKŞAM NOHUT ISLATIP YAPACAĞIM

Havva 
 19.09.2013 10:02
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 232
Toplam yorum
: 4
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 4305
Kayıt tarihi
: 03.04.13
 
 

Öncelikle "Üşengeç Şef"e olan ilginiz için sizlere teşekkür ederim. "Şef" denilince aklınıza heme..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster