- Kategori
- Deniz Mahsulleri
- Okunma Sayısı
- 747
Lezzetli bir tabak hamsi

Bu akşam yemeğini hazırladığımda, her lokmayı saygıyla yemelerini rica ettim. Hala üzerime sinmiş hamsi kokuları ile yazımı yazarken kendime de ayrı bir saygı duyuyorum.
Kolay mı mis gibi çıtır çıtır kızarmış hamsi hazırlamak hele bir de yanına illaki envai çeşitte yeşillik olacak. Başka zamanlar hazır kızartılmış alıyordum ama bu akşam hazır markete gitmişken taze taze hamsileri alıp kendim hazırlayayım dedim.
Daha önce mantı tarifi verdiğimde Kayseri’li bir blog yazarımız biraz eleştirmişti, bu kez de Karadenizli blog yazarlarımız kusur bulurlarsa şimdiden affola.
Aldığım yerde balıkları temizlemedikleri için evde kendim temizlemem gerekti, zaten en büyük çile bu ki. Ya çocukluğumun hamsileri daha büyüktü, ya da bana büyük geliyordu bilmiyorum. Ama benim aldıklarım oldukça ufaklardı, nerdeyse dal gibiydiler. Zaten ilk temizlemeye başladığımda emeğe saygı diye mırıldanır olmaya başladım. Kılçıklarının da tümüyle çıkmaları gerekiyordu, çünkü sevgili oğlum ve eşim sardalya veya hamsiyi tek lokmada yemeye bayılıyorlar. O minicik hamsileri özenle temizleyip, kılçıklarını çıkarıp yıkadım. Ardından bir güzel iç kısımlarından birbirine yapıştırıp, unlayıp tepsiye sıraladım. Kızartmadan önce eserime gururla baktım, mis gibi kokuları çevreye sinerken kızarttım tüm hamsileri.
Tabi bu esnada yeşilliklerin balıkların kızartma zamanlarına uyum sağlayacak şekilde hazırlanması gerekiyordu. Önce marulları bir güzel yıkamak gerekiyor, sonra da ince ince kıymak. Şimdi çok ince kesilince vitamini kaybolur diyebilenler olacaktır, ama kıvırcık marullar illaki de ince ince doğranınca güzel oluyor. Rokalar ve ekşi kulaklar da bir gün önceden yıkandığı içi hazırdı, onları da ayrı bir tabağa hazırladım. Taze soğan ve turp eksik olmadı, limonla birlikte yerlerini aldı.
Vee sahne… önünde saygıyla eğileceğim bir tabak hazırladım ve sizler için fotoğrafını çektim, sunum için hazırlamış olduğum bu tabaktakileri de oğlum yedi.
Her kim emekle yemeğini hazırlıyor ve paylaşıyorsa önünde saygıyla eğiliyorum, sağlıkla ve afiyetle kalınız, sevgilerimle.
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Ben balık sevmem olmasın kırk yıl aramam ancak yine o güzel anlatımınızla harikalar yaratmışsınız.Yanlız bir şey dikkatimi çekti lütfen birdaha yazılarınızı kayserili şöyle demişti, buna şunu diyenler çıkabilir,karadenizliler eleştirebilir diye daraltmayın o güzel akışı bozup dikkati butür şeylere çekmeyin eleştiren yorumlarda eleştirsin siz orada cevap verin lütfen yazılarınızın o güzelliğini içtenliğini zedelemeyin . bunu yayınlamasanızda olur ben kendi düşüncelerimi iletmek istedim haddimi aştıysam çok özür dilerim . Mavi dolu günler dilerim.sevgiyle kalın
Belgin Uğrayan 04.12.2007 22:37- Cevap :
- :) Kayseri'li blog yazarı ile sevimli yazışmalar oldu aramızda, sorun yoktu yani:) ya bide mutlaka biri kulp takıyor, ben onlardan önce koyayım dedim:))) ama yaklaşımınıza sevindim:) teşekkürler 04.12.2007 23:23
Hamsi güzel ama... Tabak beyaz olmalıydı bence... Beyaz ve kayık bir tabak olmalıydı ki resim daha net çıksın:))
Ümit Culduz 04.12.2007 21:53- Cevap :
- Ben size kızmamıştım, yalnızca o konuda bakış açılarımız farklıydı ve karşılıklı tavırlı yazılmasa iyi olacaktı. Zaman geçti, sorun yok. Tabağa gelince, kalpleri özellikle seçtim, illa ki renkli seviyorum, fon da da zıt bir renk tercih ettim. Ama şu da var, beyaz fonda da güzel durur, sağlıklı ve mutlu günler dilerim. 04.12.2007 21:59
balığı bızım evde eşim yapar... canım çekti vah halıne tek tek ayıklar kılçıksız mısır unuyla kızartır çıtır çıtır yarın akşam bizim evde hamsı var buyurun gelin ...salata senden mutlu mavim...sevgimle derlediğim nergizlerim kucağında...sağlıklı mutlu günlere...
Yaşam Çiçeklerim 04.12.2007 20:40- Cevap :
- Siz de balık yemek şart oldu:) saolasın arkadaşım:) sevgilerimle 04.12.2007 21:50
Vallahi ben sevgili Yıldız(yekrusaha)nın tarifini cunmartesi günü yaptım hamsili pilav nefis oldu..Kızartmasıda yaptığına göre nefis, dediğin gibi emek vererek yapılan herşey takdir edilmeli,saygı duyulmalı..kendine iyi bak, en derin sevgi ve saygılarımla..
Mehmet EREN 04.12.2007 15:31- Cevap :
- Açıkcası o tarifi ben okumadım ama her balık pişirdiğimde mutlaka pilavda pişiriyorum, eşim pilav üstü balık yemeyi çok seviyor:) teşekkür ederim katkınıza, selam ve sevgilerimle 04.12.2007 17:33